Göze parfüm kaçarsa parfüm içindeki alkol başta olmak üzere keskin maddeler gözde doğal olarak yanmaya sebep olur. Ancak alkol çok uçucu bir maddedir. Diğer yandan göze çok yüksek miktarda ve uzun süre temas etmedikçe kalıcı bir zararı söz konusu değildir.
Öncelikle göz bol su ile yıkanmalıdır. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi gözünüzü direkt olarak musluğun altında tutabilirsiniz veya gözünüzü bir duş başlığı yardımı ile bol su ile yıkayabilirsiniz. Göze temas eden kimyasal maddenin acilen temizlenmesi kalıcı görme kaybını engelleyecektir.
Cilt ile temasında hassasiyet oluşturabilir. Cilt ile temasından kaçının. Ürünü direk yüzünüze ve evcil hayvanlar üzerine püskürtmeyin. Gözde ciddi hasar riski mevcuttur.
Göze parfüm kaçtığı anda göz mutlaka uzun süre bol su ile yıkanmalıdır. Şayet çok miktar parfüm göze kaçmışsa ve imkan varsa bir şırınga ile çekilecek saf su veya serum göze sıkılarak göz pınarı ve göz bebeği yıkanmalıdır. Göze parfüm kaçtığında göz asla elle ovulmamalı veya silinmemelidir.
Oda spreyleri ile gözle görülmeyen küçük parçacıklar ve kimyasallar havaya karışır. Alınan nefesle beraber bu parçacıklar akciğerlere ulaşır. Özellikle astım, bronşit ve alerji gibi rahatsızlığı olanlar için bu gazlar rahatsız edicidir. Üstelik sinir sistemini etkileyecek seviyelere ulaşması da mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
Göz sağlığı içint temiz bir bez veya pamuklu ped kullanarak hafif uygulamalar yapılmalıdır. Bunun için göz çevresini nazikçe silmek ve kirlerden arındırmak gerekir. Ancak makyaj temizleyicileri kullanırken dikkatli olmak ve göz çevresini tahriş etmemeye özen göstermek gerekir.
GÖZE KİMYASAL MADDE KAÇARSA LENSİ ÇIKARIN
Gözünüzü 15 dakika boyunca bol soğuk veya ılık suyla yıkayın. Gözünüzü bandajla kapamayın. Gözünüze kaçan maddenin kutusunu yanınıza alarak, acil olarak bir hekime başvurun.
Kimyasal yanıklı hasta ile karşılaşıldığında yapılması gereken ilk iş gözün derhal serum fizyolojik veya içilebilecek nitelikte temiz su ile yıkanmasıdır. Eğer koşullar buna uygun değil ise hastanın başı yan olarak musluğun altına gelecek şekilde yatırılarak gözü su ile yıkanır.
Kalıcı körlüğe kadar gidebilen kritik birkaç dakikada yapılması gerekenleri Dünyagöz Hastanesi 'nden Prof.Dr. Kazım Devranoğlu, şöyle özetliyor; “Yüzünüzü yukarı doğru çevirin. Gözünüzü bol su ile yıkarken, göz kapaklarınızı elinizle tutarak kaldırıp, su ile yıkayın. Sakın bezle silmeyin.
Kornea hasarı belirtileri, göz kızarıklığı, ağrı, bulanık görme, ışığa hassasiyet, gözde yabancı cisim hissi, gözde sulanma, göz kapağı şişmesi ve baş ağrısı gibi semptomlar olabilir. Kornea zarar gördüğünde, tedavi seçenekleri korneanın hasar derecesine ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Ciddi göz hasarı/tahrişi : Gözleri tahriş eder.
Bu genellikle geçici bir durumdur ve birkaç dakika içinde görme çoğu hastada tekrar normale döner.
Gözlerin ve göz çevresinin kimyasallardan zarar görmemesi ya da zararları en aza indirgemek için tercih edilmektedir.
GÖZ YIKAMA: Acil yapılması gereken işlemdir.Varsa kontakt lensler çıkarılır. Acilen laktatlı ringer ile ringer laktat bulunamazsa serum fizyolojik ya da çeşme suyu ile en az 20 dakika yıkanır. Yıkama hasta yatarken göze sürekli serum damlatma ile de yapılabilir.
Çayın içerisinde bulunan flavonoid adı verilen antioksidanların katarakt, sarı nokta hastalığı ve bazı göz tansiyonu tiplerinden koruduğu bilinmektedir. Özeli bir flavonoid olan gallakatekin adı verilen molekül retinada birikir ve retinayı ultraviyole ışınlarının olumsuz etkisinden korumaktadır.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Göze kimyasal herhangi bir madde kaçtığında, hemen acil olarak çeşme suyuyla bol bol yıkanmalıdır. Yıkama işlemi duruma göre en az 30 dakika sürmelidir.
Göz Temizliği: Serum fizyolojik solüsyonu gerek bebeklerin, gerekse de yetişkinlerin göz temizliği için kullanılabilir.
Hijyeninden emin olduğunuz bir nemli bez ile göze kaçan toz parçasını ya da kirpiği çıkarabilirsiniz. Göze kaçan cismi gözden almak için gözünüzü kesinlikle ovalamayın. Çünkü toz parçası gözünüzü çizebilir ve gözünüze zarar verebilir. Göz sürekli kapatıp açılarak yabacı cismin çıkması sağlanabilir.
Yüksek düzeyde kaynak dumanı ve gazlara kısa süreli maruz kalma göz, burun ve boğaz tahrişine, baş dönmesine, baş ağrısına ve mide bulantısına neden olabilir.
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur.
Gözler : Kaza ile göze temas ederse zarar verir. Deri : Cilde temas ederse tahriş eder. Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar içerdiğinden uzun süreli veya tekrarlanan temaslarda deri hastalıklarına ve deri kanserine neden olabilme ihtimali vardır.
Bol suyla yıkadıysanız hiçbir şey olmaz. Refresh ve benzeri damlalar işinizi görecektir. Yarın alabilirsiniz evde yoksa. Alerjik reaksiyon olmadıkça gitmenize pek gerek olduğunu düşünmüyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri