Vasiyetnamenin iptali davası, iptalde menfaati olan her mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir. Mirasçı veya vasiyet alacaklısı sıfatını taşımayan kişiler tarafından açılamaz. Örneğin, tereke alacaklıları, tereke borçluları veya bir mirasçının alacaklısı, iptal davası açamaz.
İptal kararı ile birlikte vasiyetname geçmişe etkili olacak şekilde, mirasın açıldığı günden itibaren geçersiz olur. Ölüme bağlı tasarruf yani vasiyet, hiç yapılmamış sayılır. Vasiyetin iptali kararı, yenilik doğurucu bir hükümdür.
Öncelikle bilmelisiniz ki; vasiyetname kendiliğinden bozulmaz. Mirasçılardan birinin vasiyetnamenin iptali için dava açması gerekir. Hiç bir mirasçı yasal süresi içinde dava açmazsa vasiyetname geçerli olacaktır.
İptal talep etmeyenler için vasiyetname hükümleri geçerliliğini koruyacaktır. Vasiyetnamenin iptali davası, vasiyetname lehine yapılan kişilere karşı açılır.
Mahkeme tarafından vasiyetnamenin açılması yönünde verilen karara ilişkin mirasçıların itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Mahkemenin vermiş olduğu gerekçeli karar, taraflara tebliğ edilecek ve yasal itiraz süresinde istinafa başvurulmaz ise karara kesinleşme şerhi konularak kararın kesinleştiği tasdik olunacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Vasiyetnamenin tenfizi davası, vasiyeti yerine getirme görevlisi varsa vasiyeti yerine getirme görevlisine karşı açılır. Eğer ortada bir vasiyeti yerine getirme görevlisi yoksa, vasiyetin tenfizi davası külli haleflerin hepsine, yani atanmış ve yasal mirasçılara karşı açılmalıdır.
Vasiyetnamenin İptali
Mirasçılar veya vasiyet alacaklıları tarafından yapılan bu itiraz beyanı ile vasiyetname iptal edilmeyecektir. Ancak veraset ilamının miras alacaklısına verilmesinin önlenmesi sonucunu doğuracaktır. Ayrıca ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.
Genel ortalamalara bakıldığı zaman vasiyetnamenin tenfizi davalarının ortalama olarak 4 ila 8 ay arasında sonuçlandığı söylenebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından başlayan İstinaf ve Yargıtay aşamaları hesap edildiğinde bir davanın 1-2 yıla kadar uzaması mümkündür.
Vasiyetnamenin İptali Davası
Vasiyetnamenin açılması davasının kesinleşmesinin ardından vasiyetnamenin iptali davası açılabilmektedir. Vasiyetnamenin iptali davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.
Vasiyetnamenin iptali davasında davalı ise iptali istenen vasiyetname ile davacı aleyhine menfaat elde etmiş olan kişiler olacaktır. Bu nedenle husumet vasiyetname ile kazanımda bulunan vasiyet alacaklısı kişilere yöneltilecektir.
Vasiyetname ile kendisine belirli bir mal varlığı bırakılan kişi, bunu en geç 10 yıl içinde istemelidir. Bu isteğini vasiyetnamenin tenfizi davası ile istemesi gerekir. Vasiyetnamenin tenfizinde geçerli olan 10 yıllık bu süre ise vasiyetnameyi düzenleyen kişi ölmedikçe işlemeye başlamaz.
Kanun koyucu yasal mirasçıları saymıştır. Bunlar kan hısımları(altsoy, ana-baba, büyük ana ve büyük baba, evlilik dışı hısımlar), sağ kalan eş, evlatlık ve devlettir. Kısacası toplamda 4 grup yasal mirasçı bulunmaktadır. Altsoy vefat eden kimsenin kanuni olarak tanımlanmış yasal mirasçısıdır.
10 MİLYONDAN FAZLA VASİYETNAME SORGULAMASI YAPILDI
Bu kapsamda sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnameler 22 Şubat 2018'den bu yana e-devlet üzerinden görüntülenebiliyor. 2020 yılının tamamında “Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama” ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 adet sorgulama yapıldı.
Vasiyetnamenin iptali, vasiyetnamenin aşağıda belirtilen geçerlilik koşullarını taşımadığı durumlarda, yani geçersizliği durumunda, Medeni Kanun tarafından belirlenmiş olan geçersizlik yöntemidir.
Vasiyetnamenin tenfizine karar verildikten sonra diğer mirasçılara veraset ilamı verildiği halde kendisine sadece belli bir mal vasiyet edilen kimseye veraset belgesi verilmemektedir.
Vasiyetname, mirasbırakanın mal varlığının bir kısmı veya tamamının ölümünden sonra geçerli olmak üzere mirasçısı olsun olmasın gerçek veya tüzel kişilere devri yapılması amacı ile yaptığı irade beyanıdır. Vasiyet yapanın ölümünden sonra, yaptığı vasiyetin uygulanması ile ilgili işlemlere vasiyetnamenin açılması denir.
Noterde Yapılan Vasiyetnamenin İptali
Türk Medeni Kanununa göre mirasçılar vasiyetnameden haberdar olduklarından sonra bir yıl içinde vasiyetnamenin iptali için dava açabilirler. Yapılan yargılama sonunda mahkeme tarafından vasiyetin iptaline karar verilebilir.
El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek yazılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnamenin mirasbırakan tarafından imzalanmış olması zorunludur. İmza vasiyetnamenin en altına atılmış olmalıdır. El yazılı vasiyetnameye yapılan her türlü ekleme tarih de atılarak imzalanmalıdır.
Vasiyetnamenin tenfizi davasının açılmasına ilişkin bir zamanaşımı süresi değil açılmadığı takdirde açma hakkının kaybedilmesine ilişkin bir hak düşürücü süre öngörülmüştür. Zira yukarıda da belirttiğimiz gibi vasiyet alacaklısı vasiyetnamenin açılmasından itibaren hemen de bu davayı açabilir.
VASİYETİN TENFİZİ; malikin taşınmazını, ölümünden sonra tasarruf etmesini istediği gerçek ya da tüzel kişileri tespit ettiği vasiyetnamesinin, vasiyetname alacaklısı ya da alacaklıları adlarına tescil edilmesi işlemidir. beyan edilen değer üzerinden tapu harcı tahsil edilir.(492 sy.
Vasiyetnamenin tenfizi davalarında dava, vasiyet borçlularına yani vasiyetname ile bir tenfiz memuru yani vasiyeti yerine getirme görevlisi atanmışsa ona, yoksa kanuni ve varsa atanmış mirasçılara karşı açılmalıdır (TMK m. 600).
Vasiyetnamenin düzenlenmesi akabinde miras bırakının ölümünden sonra vasiyet görevli ve yetkili mahkemesinde açılır. Nitekim, vasiyetnamenin açılması ile kesinleşen vasiyetnamenin içeriğinin yerine getirilmesine öğretide vasiyetnamenin tenfizi denilmektedir.
Verilen karara karşı itiraz süresi gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren başlar. 2 haftalık süre içerisinde karara karşı itiraz edilmezse karar kesinleşir. Karar kesinleşmeden vasiyetnamenin tenfiz edilmesi mümkün değildir.
Resmi vasiyetnamenin geçerli olması için aranan şekil şartları Medeni Kanun'da öngörülenlerden ibarettir. Dolayısıyla noterin resmi vasiyetnamenin geçerli olması için Medeni Kanun'da yer alan şekil şartlarına uyması yeterlidir.
Vasiyet alacaklısı vasiyetnamenin tenfizini vasiyetnamenin açılmasından itibaren 10 yıllık sürede istemelidir. Öngörülen bu 10 yıllık süre hak düşürücü süre niteliğinde olup söz konusu sürenin kaçırılması halinde vasiyet alacaklısının talep hakkı ortadan kalkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri