Parfüm neden bozulur? Parfümlerin en yaygın bozulma sebeplerinden biri oksitlenmesidir. Parfüm sıktıkça içine giren hava parfümün oksitlenmesine yol açar. Bunun dışında güneşe maruz kalması, aşırı sıcak veya soğuk bir ortamda tutulması da parfümün bozulmasına yol açabilir.
Buzdolabının sıcaklık derecesi, parfümün hassas kimyasal dengesini bozabilir. Ancak, daha sağlam kimyasal yapıları nedeniyle kolonyanızı (cologne) ve eau de toilette'inizi (edt) buzdolabında saklamaktan çekinmeniz için hiçbir sebep yok.
Ama parfümü buzdolabı gibi soğuk yerlerde saklamayın. Buzdolabı parfümü bozar ve kokusunu saklamak şöyle dursun daha kötü kokmasına neden olabilir.
Buzdolabında saklanan kokuların daha kalıcı oldukları inancı, yeni oluşturulan ve alkolle henüz buluşan parfüm özlerinin karışması için taze parfümlerin bir süre soğukta bekletilmesi gereğidir.
Özellikle amber, misk, vanilya, balkabağı, tarçın ve baharatlı kokular çok daha yoğun olduğu için kış mevsimi için son derece uygunlar. Bu egzotik kokular, soğuk havalara rağmen çok daha kalıcılar. Yazın hafif kıyafetler içinde ferah bir görüntü ve his yakalamaya çalışırken kullandığımız parfüm de daha fresh olur.
İlgili 37 soru bulundu
Soğuk havalar parfümün etkisinin üzerinizden daha çabuk gitmesine neden olur. Bu nedenle yaz aylarında kullandığınız hafif kokuların kış aylarında kullanımı önerilmez. Kış aylarında ağır ve oryantal esansları olan kokular tercih edilmelidir.
Parfüm tercihleri mevsimden mevsime de değişebilir. Yaz ve ilkbahar aylarında daha fresh ve çiçeksi kokular kullanılırken sonbahar ve kış aylarında baharatlı parfümler daha sık tercih edilmektedir.
Normalden daha sıcak, aydınlık, nemli veya güneş gören bir yerde parfümünü bırakırsan kokunun etkisi çok kısa sürede kaybolacak veya şekil değiştirecektir. Bu nedenle parfümünü mutlaka serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamalısın.
Parfümün bozulduğunu anlamak için koku testi yapmalısın. Bozulan parfümler genellikle alkol, kolonya veya sirke gibi kokabiliyor. Ayrıca bozuk parfümlerin rengi de sarımtırak bir tona bürünür. Şişe içinde renk dalgalanmaları görüyorsan bu parfümün bozulduğunun işaretlerinden biridir.
Parfümün kalıcılığı azalmışsa parfümün bozuk olduğu düşünülebilir. İlk kıvamından daha yoğun bir kıvam almışsa parfüm bozuluyor demektir. 3 yılı geçen parfümler bozulma ihtimali yüksek parfümlerdir. Parfümün koduna bakılarak son kullanma tarihi anlaşılabilir.
İyi kalitedeki parfümler esans yağların birbirine tamamen karışması için yaşlandırma adı verilen bir süreçte soğuk ve karanlık bir ortamda bekletilir. Yapay esans yağları kullanılan parfümlerde bu süre çok daha kısa tutulur. Böylece daha kalıcı bir koku elde edilir.
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın. Temas etmeniz kokuyu yaymak yerine kokunun kısa sürede yok olmasına sebep olur.
Parfümlerin bozulma süreleri 6 ay ile 36 ay arasında değişiklik göstermektedir. Parfümler şarap gibidirler. Parfümlerin saklandıkları ortamın ısısı sabit tutulur, havası nemsiz olur, kapalı ve ışık almayan bir yerde bulundurur ise; parfüm bozulma süresi uzatılmış olmaktadır.
Hiç açılmamış bir parfümün ne kadar süre raf ömrü olduğu günümüzde ne yazık ki belli olmamakla beraber biz kısacası uzun yıllar diyebiliriz. Almış olduğunuz parfümün çoğunlukla kutusunun altında bulunan bu işaretler. İlk kullanımdan sonra kaç ay boyunca taze kalacağını gösteren işaretlerdir.
Parfümün fısfısı bozulduğu yapılacak şey ve en etkili yöntem, şişeye uygun yeni bir parfüm fısfısı almaktır. Bununla birlikte parfümün şişesini değiştirmek de bir seçenektir. Fakat şişeyi değiştirmek parfümün kalitesini bozacağından pek tavsiye edilmez. Yeni bir fısfıs almak için parfüm satan yerlere bakılabilir.
Ama maalesef parfümü kıyafetlerinize sıkmak kokuyu tatsızlaştırır. Koku olması gerektiği gibi buharlaşamaz, çünkü yağ moleküllerinin ısıya ihtiyacı vardır. Ayrıca asıl koku teninizin kimyası parfümle birleştiğinde ortaya çıktığı için bundan da mahrum kalmış olursunuz.
Çok uzun süre kullanılmayacak parfümlerin buzdolabında saklanması da önerilir. Buzdolabı koşullarında parfüm hem içindeki alkol ve kimyasalların daha uzun dayanması hem de esansların daha kalıcı olması sebebiyle uzun ömürlü olacaktır. Parfümleri kullandıktan sonra mutlaka kapağını kapatmak gerekir.
Parfüm az bozulursa kalıcılık değerleri düşer ve parfümlerin notaları olduğunu düşündüğümüzde ise bazı notalar kaybolur. Yoğun bir bozulma halinde de kokusu plastikten rol çalan, ekşi bir kokuya doğru evrilir. Kıvamı da yoğunlaşır ve sonunda eskisi kadar kalıcı bir parfümünüz olmaz.
Güçlü notalara sahip ağır kokular yaz aylarında bunaltıcı olabilir. Kış parfümleri ise daha sıcak ve ağır kokuları içerirler. Kış aylarında vücut sıcaklığımızın daha düşük olması parfümün kokusunu etkiler. Vücut ısımız parfümün vücudumuzdan ne kadar uzaklaşacağını, nasıl bir yoğunlukta uzaklaşacağını etkiler.
100 ml parfüm ne kadar gider? Günde ortalama 3-4 fıs sıkıldığında, 100 ml'lik bir parfüm yaklaşık olarak 1-1,5 yıl kadar gidebilir.
Yaz için parfüm notaları ararken taze, canlandırıcı, havadar ve sizi bunaltmayan taze kokulara şans verin. Hanımeli, paçuli, nane, biberiye ve çiçek kokuları bu sınıfa girebilir. Hafif çiçek kokuları teninizde çiçek açtırırken, yeşil notalar taze ve ferah hissetmenizi sağlar. Çok kalıcı parfümler aramanız gerekmez.
Parfümünüzü duş sonrası nemli vucüdunuza sıkın. Gözenekleriniz açık olduğu için koku cildinize hapsolur ve kalıcılığı artar. Üstelik parfümü temiz tene uygulamak daha güzel kokmanızı sağlar.
Eau De Parfum (EDP) ile Eau De Toilette (EDT) parfüm arasındaki en önemli fark kokuların konsantrasyonlardır. EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Sabuncu, parfümün doğrudan tene sıkılmaması gerektiğini ve içeriğindeki maddelerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Parfüm sıkılan cildin, güneşe maruz kalmaması gerektiğine dikkati çeken Prof.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri