TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenilir (reliable) değildir.
TCP: UDP 'den daha yavaştır çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP: Ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenli değildir.
UDP, TCP'ye göre daha hızlıdır ama güvenli değildir. TCP'nin UDP'ye göre daha yavaş olmasının nedeni ise verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmesidir. UDP'nin güvenli olmamasının en önemli nedeni ise aktardığı verinin karşı tarafa iletilip iletilmediğini kontrol etmemesidir.
UDP ile veri aktarımının sağlanması anlık olarak gerçekleşir. Ses dosyalarının ve videoların sorunsuz bir şekilde karşı tarafa aktarılmasını sağlar. Bu süreçte ise paylaşılan verilerin kontrolü yapılmaz ve onay gerektirmez. Bundan dolayı da pratik ve hızlı bir aktarım isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
Günümüzde en çok kullanılan protokoller UDP ve TCP'dir. UDP, WAN ağlarında veri aktarımında kullanılır. Ses ve görüntüler eş zamanlı aktarımını gerçekleştirebilir. UDP diğer protokollerin aksine kurulum ve akış kontrolü gerektirmediği için veri iletim hızı yüksektir.
İlgili 21 soru bulundu
UDP; ağırlıklı olarak ses ve video iletişiminde kullanılmak üzere geliştirilmiş bir port türüdür ve açılımı User Datagram Protocol olup Türkçe'ye Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları olarak çevrilebilir.
EtherNET / IP, kontrol ve otomasyon sistemlerinde kullanım için bir endüstriyel veri yolu sistemidir ve Amerika bölgesinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. EtherNET / IP, standart Ethernet donanımını kullanarak çalışır ve TCP / IP ve UDP taşıma protokollerini kullanır.
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder.
Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır. UDP bağlantı kurulum işlemlerini,akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.
UDP (User Datagram Protocol - Kullanıcı veri bloğu iletişim kuralları): TCP/IP modelinin taşıma katmanında bulunan bir diğer protokolüdür. Bu protokol de TCP gibi üst katmandan gelen verileri parçalara ayırır.
DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
QUIC sistemi, TCP ve UDP'nin hız ve güvenlik bakımından en iyi yönlerini alarak geliştirilmiş bir protokoldür. HTTP/3 aynı zamanda farklı olarak UDP de kullanır. UDP, veri bitlerini göndermek için kullanılan bir sistemdir ve verileri sırasız bir şekilde iletir.
ExpressVPN uygulamanızın, OpenVPN kullanırken UDP'yi seçme ihtimali daha yüksektir. Varsayılan olarak, UDP üzerinden daha yüksek hızda bir deneyim yaşarsınız. Ancak sağlıklı olmayan ağlarda TCP'ye geçiş yapmak daha iyi bir deneyim sunar.
HTTP, HTTPS, POP3, SMTP, FTP, SFTP gibi protokollerdeki veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
UDP (User Datagram Protocol) veri aktarım protokollerinden biridir. Verileri herhangi bir bağlantı kurmadan karşı tarafa göndermeyi sağlamaktadır. Geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında UDP kullanılır.
TCP, verilerin doğru şekilde teslim edilmesini sağlamak için güvenilir bir protokoldür. Her veri paketi teslim edildiğinde bir onaylama mesajı gönderir ve eksik veya yanlış paketlerin yeniden gönderilmesini sağlar. UDP ise, veri paketlerini gönderir ve onları takip etmez.
Eski ismi : Bootp -IP ve Gateway dağıtırdı. DHCP Sunucu veya DHCP istemci arasındaki haberleşme UDP 67ve 68 Portlarından gerçekleştirilir.
Oluşacak trafiği bir gözünüzde canlandırın. Bu demek oluyor ki 51 adet “Üçlü el sıkışma” gerçekleşmeli ve ancak bunlardan bir tanesi gerçekleşebilecek. Yani TCP kullanmak DHCP için verimsiz ve anlamsız olacaktır. İşte bu sebeplerden DHCP UDP kullanır.
DNS bu noktada devreye girer ve alan adlarının karşılığını çözerek iletişim kurmamızı sağlar. DNS olmasaydı bizim günlük hayatta en çok kullanmış olduğumuz bu servislere veya firmalara dahi ulaşabilmemiz için IP adreslerini ezberlememiz gerekirdi.
Telnet sayesinde TCP/IP protokolü üzerinden, internet ağı kullanarak uzaktaki makinaya bağlanabilir. Eski bir bağlantı protokolü olduğu için bu portta güvenlik açığı oluşabilir.
UDP (User Datagram Protocol) Nedir? UDP; Kullanıcı veri bilimi protokolü anlamına gelmektedir. UDP'nin TCP' ye göre başlangıçta bir tanışma mekanizması yoktur.
Hem TCP hem de UDP verilerinizi “veri paketi” olarak bilinen küçük parçalara ayırarak iletir. Bu paketlerde gönderici ve alıcı IP adresleri, değişik ayarlar, gönderdiğiniz veri ve paketin sonuna gelindiğini gösteren “trailer” adında başka bir veri bulunur.
Port, yaygın olarak internet erişim protokolü HTTP (Hypertext Transfer Protocol) için kullanılan bir bağlantı noktası numarasıdır. 80. Port yardımıyla Web istemci bazlı (Web client-based) bilgisayar mesajları gönderilir veya alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri