Paryetal kemik kafatası'nın kenarlarının ve çatısının birleştiği kemiktir. Her kemik düzensiz dörtgen biçimindedir ve iki yüzeyi, dört kenarı ve dört açısı vardır.
Paryetal hücreler mide epitelinde bulunan hücrelerdir. Sentezlediği salgılarını mide boşluğuna verir. Piramidal hücrelerdir. Şekillerinin piramidal oluşu ince bağırsaktaki paneth hücreleriyle olan bir benzerlikleridir.
Parietal Loblar, beynin en karmaşık işleri yürüten bölgelerinden birisidir. Genel olarak duyuların algılanması ve bedenin üç boyutlu uzayda yönlendirilmesi buranın temel işlevlerindendir. Bedensel algı ve öğrenmenin merkezi de burasıdır.
Bu bölge yüksek bilinç fonksiyonlarında çok önemlidir. Kişilikle ilgili merkezler buradadır. Frontal lobun arka bölgesi, vücudun karşı tarafının hareketlerinin idare edildiği merkezdir. PARİETAL LOB: Frontal lobun arkasında bulunur.
Parietal lob—Duyuları işleme, şekil ve renkleri algılama, uzaysal algı, görme algısı ve aritmetik yetenekleri kontrol eder.
İlgili 38 soru bulundu
Parietal lob: Görme ve dokunma duyusu. Anlayış için farklı duyulardan giren verilerin düzenlenmesi, vücudun duysal kontrolü, yazı yazma, matematik ve dil. Vücudun pozisyonlanması, nesnelerin tutulması ve işitsel ve işitsel olmayan hafıza.
Plevra, göğüs boşluğunu çevreleyen ve akciğerleri örten iki tabakalı, ince, seröz bir zardır. Gelişim sırasında akciğerler bu zarla büsbütün sarılana kadar plevra kesesi içine sokularak büyürler. Akciğeri örten plevra tabakasına visseral plevra, göğüs duvarını örtenine ise parietal plevra adı verilir.
Ventral: karın tarafı. Anterior: ön tarafı. Posterior: arka tarafı. Mediyan çizgi: vücudun burun ucundan ve kuyruk kısmından geçen eksen.
Anterior ve Posterior, ön (anterior) ve arka (posterior) konumlarını belirtir. Superior ve inferior, sırasıyla üst ve alt tarafı ifade etmek için kullanılır.
Distal terimi, Latince kökenlidir. Latince "merkezden uzakta olan" manasına gelmektedir. Tıp alanında ise bir organın ya da bir uzvun vücudun merkezi olarak tanımlanan gövdeden uzak olması anlamını taşımaktadır.
Posterior kraniyal fossa, üç kranial fossanın en derini olup en karmaşık anatomik yapıları içinde saklar. Burası yaklaşık olarak tüm kafatası hacminin sekizde birini yapar.
İki kısımdan oluşur: Karın ön ve arka duvarlarının iç, diyaframın alt ve pelvis boşluğunun üst yüzünü saran bölümüne peritoneum parietale adı verilir. Karın arka duvarından ve diyafram bazı bölgelerde ayrılarak, iç organların bir kısmını veya tamamını saran bölümüne ise peritoneum viscerale denir.
Plevra, göğüs boşluğunu içten kaplayan ve akciğerleri çevreleyen, iki katlı, ince bir zar tabakasıdır. Normal şartlarda plevranın bu iki katmanı arasında akciğerin solunum esnasında kolayca hareket edebilmesini sağlayan, yaklaşık 20 mL civarında kaygan bir sıvı bulunmaktadır.
Vücutta akciğerleri ve göğüs boşluğunu kaplayan ve plevra olarak adlandırılan iki katlı, ince bir zar tabakası bulunur. Her iki zarın arasında ise yaklaşık 20 ml. kadar kaygan bir sıvı bulunur. Bu çift katmandan oluşan zar ve içindeki sıvı, solunum sırasında akciğerlerin rahatça hareket etmesini sağlar.
Parietal Lob Nedir / Parietal Loblar Nedir – Parietal lob, kabaca kafatasının üst arka bölgesinde bulunan beyindeki ana loblardan biridir. Beynin merkezinin yakınında, ön lobun (frontal lobe) arkasında, oksipital lobun (occipital lobe) önünde ve temporal lobun (temporal lobe) üstünde bulunur.
Hipokampus, beynin medial temporal lobunda yer alan, hafıza ve yön bulmada önemli rolü olan bölge.
Frontal lob, frontal korteks ya da Ön Lob veya lobus frontalis beynin ön tarafında yerleşimli, bilinçli düşünmeden sorumlu olan beyin bölgesi. İnsanda frontal korteks, tüm kortikal alanın 1/3 ünü oluşturur. Frontal korteksin arka kısmı, yani motor korteks ve premotor korteks, motor kontrolden sorumludur.
Efüzyon veya effüzyon, plevra, periton, perikard gibi vücut kaviteleri içinde sıvı birikimi şeklindeki bir ödemdir. Normalde vücut kaviteleri içerisinde bulunan sıvı miktarı 50 mililitrenin altındadır. Bunun üzerindeki miktarlarda sıvı birikimi efüzyon olarak adlandırılır.
Plörezi belirtileri arasında nefes darlığı gibi ciddi sorunlar yer alır. Hastalar sırt üstü yatmakta zorluk çeker. Belirtiler arasında; ateş, titreme, terleme, yorgunluk, çok fazla üşüme hissi, halsizlik ve iştah kaybı gibi durumlar yer alabilir.
Plevra hastalıkları denildiğinde başlıca 3 patoloji akla gelir: 1) Plevral efüzyon, 2) Plevral kalınlaşma ve plaklar, 3) Pnömotoraks. Bunlardan en sık karşılaşılan ve ayırıcı tanıda sıkıntı yaşanan plevral efüzyonlardır. Plevral efüzyonlar oldukça sık görülen patolojilerdir.
Karın zarı nedir? Karın zarı ya da periton, karın duvarlarının iç yüzünü ve bu boşlukta yer alan tüm organları koruyan ve saran zardır. Periton, bağ dokularıyla karın duvarının iç yüzüne ve organlara yapışıktır.
Pericardium: Kalp ve büyük damarların başlangıç kısımlarını saran iki tabakalı bir kesedir. fakat vücudun ihtiyacını karşılayamaz. Kalbin çalışmasının vücudun ihtiyaçlarına göre ayarlanması otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir.
yüzünü ve diaphragma'nın üst yüzünün büyük bölümünü örten dış yaprağına pleura parietalis, akciğerleri tamamen saran iç yaprağına da pleura visceralis denir.
Medial: Orta hatta doğru olan kısımları anlatmaktadır. Lateral: Medial'in zıttıdır.
Anterior, ön, önünde, öne yakın. Posterior'un zıddı. İnsan anatomisinde vücudun ön yüzeyini ifade eder. Genellikle bir yapının diğerine göre konumunu, yani vücudun ön kısmına yakın konumda olduğunu belirtmek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri