Sprey sıkma özelliği olan şişiye ılık su ve beyaz sirke karıştırabilirsiniz. Bu karışımı yağ üzerine sprey ile sıkarak ( çok fazla değil ) 5 dakika kadar bekletin ve bir bez ile silin.
Eski yağ lekelerini çıkarmak için genelde karbonat kullanımı çok yaygındır. İlgili bölgeye bir miktar karbonat döktükten sonra bir süre beklenir. Daha sonra kurması ile beraber yağ lekesi ılık su eşliğinde çıkarılabilir. Ayrıca diş fırçasını kullanmak suretiyle de eski yağ lekesini giysiden kolayca çıkarmak mümkün.
Evinizdeki ahşap yüzeylerde oluşan yağ lekeleri ile başa çıkmak için doğal ve etkili bir çözüm var: Sirke ve karbonat! Yağın ahşaptan çıkarılmasına yardımcı olan asidik özellikleri sayesinde, lekeleri hızla ve etkili bir şekilde gideriyor. Sirke, aynı zamanda ahşabın doğal parlaklığını da geri kazandırıyor.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Daha inatçı yapıdaki yağlı boyaları temizlemek için ilk başta parke boya lekesi üzerine pudra dökmelisin. Etere batırdığın bir bezi kullanarak temizleyebilir, eterin yanıcılığı deneniyle soğuk su ile iyice durulamaya özen göstermelisin. Çıkmayan parke boya lekesi için amonyak kullanabilirsin.
İlgili 34 soru bulundu
İlk olarak boyanın olduğu bölgeye amonyak dökülür. Ardından lekeye pudra dökülür ve yüzeyler bez yardımı ile silinir. Laminat parkenin üzerindeki leke yağlı boyalardan kaynaklı meydana geldiyse ilk olarak pudra dökülür. Ardından etere batırılmış olan bir bez yardımı ile lekeler temizlenir.
Parke temizliğinde kullanılmaması gereken malzemeler:
Porçöz. Bulaşık deterjanı Klorak.
Tuz, özellikle yağ lekesi yeni oluştuğunda hemen uygulanması gerekilen yöntemlerden biridir. Lekenin üstünü sofra tuzuyla kaplayın ve 10 dakika boyunca bekletin Daha sonra ılık suyla tuzu nazikçe çıkarın. Lekenin üzerine Peros Matik Toz Deterjanı dökün ve 10 dakika daha bu şekilde bekletin.
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine Leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
Lekeli bölgeye kağıt havlu ile bastırın ve zeytinyağını olabildiğince alın. Lekenin üzerine karbonat dökün ve 10 dakika bekletin. Karbonatı su ile durulayıp lekenin üzerine sıvı bulaşık deterjanı sürün. Birkaç dakika beklettikten sonra sıcak su ile durulayın ya da makinenin durulama ayarında temizleyin.
Birkaç damla limon suyu ve bir miktar tuzu karıştırarak bir macun oluşturun. Bu macunu lekenin üzerine sürün ve nazikçe ovun. Ardından temiz bir bezle silin. Eğer yağ lekesi hala çıkmazsa, özel ahşap temizleyici ürünlerden kullanabilirsiniz.
Ahşap yüzeylerdeki yanık, tükenmez kalem, boya ve aseton lekeleriyle sık sık karşılaşırız. Peki mobilyadaki aseton lekesi nasıl çıkar? Bunun için en etkili yöntem daha güçlü asidik bir çözelti olan izopropil alkoldür.
Lekeli bölgeyi ilk 5-10 dakika tuz ile ovarak, tuzun yağı emmesini sağlayabilir ve böylelikle kumaşa geçen yağ miktarını azaltmış olursunuz. Eğer bu esnada tuz dışında bir başka malzeme kullanmak zorunda kalırsanız, bebek pudrası ya da karbonatı da tercih edebilirsiniz.
Karbonatı yine kuru ve temiz bir diş fırçası yardımıyla lekenin üzerine yedirmelisiniz. Karbonat kurumuş yağ lekesinin içine nüfuz edecek ve topaklanmaya başlayacaktır. Leke neredeyse görünmez hale gelene kadar fırçalamaya devam etmeli ve ardından görevi yine çamaşır makinenize devretmelisiz.
- Aynı zamanda benzin ya da tiner kullanılabilir. - Bir bez yardımı ile benzin ya da tineri dikkatli şekilde ilgili lekenin üzerine sürerek çıkarabilirsiniz.
Sabun, kir ve leke tutan yağları çözme işlevinden ötürü etkili bir temizlik aracı. Sert kimyasallara veya ovalamaya gerek duymadan Arap sabunu kullanarak ruj, kahve, kurumuş kan ve yağ gibi zorlu lekeleri çıkarabilirsiniz.
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
İlk olarak zeytinyağı lekesinin olduğu bölgeye talk pudrası dökün ve 10 dakika bekletin. Ardından pudrayı elektrik süpürgesi ile çekin ve beyaz sirke ile çamaşır deterjanından oluşan bir karışım hazırlayın. Hazırladığınız karışım ile lekeli yüzeyi ovalayın. Leke açılmaya başlayınca su ve temiz bez ile temizleyin.
Beton zemine dökülmüş olan yağlı sıvalar beton üzerinde leke oluşmasına neden olur. Bu tür dökülmeler/sıçramalar hemen iyice yıkanmalıdır. Daha sonra ise yarım kase kadar çamaşır sodası içeren yine aynı miktardaki sıcak su ile birlikte lekeyi iyice fırçalanmalı ve sonrasında yine duru su ile yıkanmalıdır.
Bulaşık deterjanını (Limonsuz) yağ lekesi olan bölgeye döktükten sonra 5 dakika bekleyin. 5 dakika kadar bekledikten sonra lekeli bölgeyi ılık bir bez yardımıyla silin ve ardından düşük derecede makineye atın. Bulaşık deterjanı, tabaklardaki yağı kaldırdığı gibi kumaşlardaki yemek yağını da temizleyecektir.
Yağ çözücü kullanın: Yağ çözücü, yağ lekesi için etkili bir çözücüdür. Asperox Sarı Güç'ü kirli yüzeye püskürtüp kısa bir süre bekledikten sonra nemli bir sünger veya bez yardımıyla yumuşamış alanı silin.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Sileceğiniz bezin ıslak değil nemli olmasına dikkat etmeli ve iyice sıkmalısınız.Parke temizliğinde deterjan kullanırken kesinlikle fayans temizleyici, çamaşır suyu, bulaşık detarjanı gibi kimyasallar kullanmamalısınız.
Genel ev temizliğinde püf noktalar merak edilir ve zaman zaman sıra dışı yöntemler dahi denenir. Ceviz ya da patatesle parkeleri parlatmaya çalışmak, bulaşık deterjanı ya da şampuan kullanmak gibi ahşap zeminlere zarar verebilecek kimyasallar denemek yer temizliğinde istenen sonuçları vermez.
Laminat parke aşındırıcı kimyasallar yerine ahşap temizleyici veya sıvı bulaşık deterjanı ile temizlenmelidir. Ilık suya 1-2 ölçek eklenir. Yumuşak bir bezle ıslak kalmayacak şekilde silinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri