Özellikle parke olan kısımlarda yani odaların içinde normal şebeke suyu borusu bulunmaz. Genelde kalorifer tesisatları odalarda bulunurlar. Yerden ısıtma veya petekli ısıtma sistemleri boruları kaçırabilir. Bu durumda üzerindeki parkenin su emmesi ve renginin değişmesi kabarmalar yaşanması doğaldır.
Parke üzerine dökülen su ve diğer sıvılar da kısa süre içerisinde silinerek parke kurulanmalıdır. Banyo gibi ıslak zeminlerde ise parke kullanılmamalı ya da suya dayanıklı modeller tercih edilmelidir. Ortamdaki nem seviyesinin çok yüksek olması da parkelerin kabarmasına sebep olabilir.
Hızlı bir şekilde silin, kuvvetlice havalandırın, kurumaya bırakın. Devrilmiş su bardağı veya temizleme kovası gibi küçük arızalarda, sıvıyı bir toplayıcı ile hemen ve tamamen çıkarmak yeterli olabilir. Özellikle vernikli parke ile bu kadar sıvıyı giderebilirsiniz.
Sudan etkilenen parkeyse maalesef hepsi şişer. Bizim mutfakta damla damla akmış tesisattan.
İlgili 44 soru bulundu
1.Parkelerin süpürgelikleri sökülür. 2.Duvarla temas halinde olan parkenin fazla kısmı 15-16 mm kalacak şekilde yeniden şekillendirilir. 3.Laminat parkenin zeminle teması tüm noktalardan sağlanır ve kurumaya bırakılır. 4.Boşlukların bırakıldığından emin olduktan sonra süpürgelikler monte edilir.
Çok narin bir yapıya sahip olan kilit sistemi bilir kişiler tarafından montajı ve sökümü yapılmalıdır. Daha sonra, sökülen laminat parkeleri isteğe göre nereye montaj edilmesi gerekiyorsa sorunsuz bir şekilde tekrar narin hareketlerle montajı yapılabilir.
Her Parke Suya Dayanıklı Mıdır? Standart bir reçine içerikli panel, hiç şişmeden suya 3 saat maruz kalabilir. Suya dayanıklı parke modelleri, reçine içeriği diğerlerine nazaran birkaç kat daha yüksek olan paneldir. Bu tür laminatlar, uzun ömürlü ve şişme olmaksızın yaklaşık 6 saat neme maruz kalmaya dayanır.
Suya dayanıklı parkeler genellikle lamine parkelerdir. Lamine parkeler, doğal ahşap görünümünü taklit eden bir yüzeye sahiptirler ve genellikle dayanıklıdırlar. Ayrıca, laminat parkeler de benzer şekilde dayanıklıdırlar ve suya dayanıklı kaplama tabakaları sayesinde daha uzun ömürlüdürler.
Ahşap parkelerin en büyük sorunlarından birisi olan su ve nemli yerlerde bulunduğu zaman yıpranmasıdır. Suya dayanıklı ahşap parkeler ise bu tarz yerlerden etkilenmeden varlığını korur. Özellikle, kiler ve bodrum gibi rutubete açık yerlerde gönül rahatlığı ile suya dayanıklı ahşap parkeleri kullanabilirsiniz.
Yüksek nem veya nem seviyesi, laminat yüzeyin kabarmasının ilk ve en önemli nedenidir. Zeminin ıslaklığı, sızıntı yapan borular varsa veya nem bariyeri kötüyse laminat neme karşı koyamaz. Buna karşılık zamanla şişmeye başlar. Laminat taban suya dayanamadığından, küçük su dökülmeleri bile bu soruna neden olabilir.
Zemin döşeme ürünleri her ne kadar üst düzey teknoloji ve kaliteli malzemelerden üretilmiş olsalar da yüksek neme bağlı olarak parke esnemesi meydana gelir. Genleşme ya da boşluk oluşması olarak da ifade edilen bir durumdur. Nemin aksine kuru havalar da bu ürünlerin büzüşmesine yol açar.
-Bu konuda en önemli dikkat etmeniz gereken durum, ev içerisinde rutubeti artırıcı durumlara sebebiyet verecek şeyler yapıyorsanız, parkeniz ne olursa olsun zarar görecektir. -Rutubetli evlerde, rutubetin bulunduğu ortamda nemin artmasına sebebiyet verecek olan durumlardan kaçınmalısınız.
Parke altında su sızıntısı kendisine bir yol bulur ve zamanla bütün parkelerin şişmesine sebep olabilir. Parkelerin kabarması su sızıntısının boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Tesisatın içerisinde zamanla oluşan su kaçağından dolayı, parkeler arasında boşluk oluşabilir.
Su geçirmez parke laminat özellikli olarak ifade edilse de tam anlamıyla ahşap yapıya sahip değildir. Zira ahşap ne kadar güçlü olursa olsun su ile temas durumunda şişme refleksi gösterir. Bu nedenle de AGT, Çamsan ve Floorpan gibi markalar su geçirmez laminat parke üretir.
Uzun ömürlüdür: laminat parkenin oturma odasında kullanım ömrü, 15 ila 20 yıldır.
Çünkü kabarmış olan parkeleriniz zamanla açılma yapacağı için, çok fazla bekletilmeden hemen ve hızlı bir şekilde düzeltme işlemi yapılmalıdır. Aksi halde özellikle kalitesiz parkelerinizin kabarmasını önlemeniz mümkün olmayacak ve yenisi ile değiştirmeniz gerekecektir.
Laminat parke döşenirken kenarlarda yeterli boşluk bırakılmaması veya nem ve rutubetten dolayı yapılan malzemenin aşırı uzama yapmasıyla duvara temas eden parkeler kabarır ve yukarı dogru şişkinlik yapar.
Derzli parkeler boşluk görüntüsüne sahip olsa da temizlik ve bakım konusunda derzsiz parkelerden farksızdır ve bir bez ile kolayca temizlenebilir. Derzli parke modelleri mekânda akıcılık sağlarken aynı zamanda alanın daha geniş görünmesini sağlar.
Çoğu durumda günlük temizlikte ılık su kullanılarak dahi pratik parke temizliği için nemli bez kullanılabilir. Zeminde her zaman daha fazla kir olduğundan dolayı daha fazla temizlik gerektirir. Verilen emekten tasarruf sağlamak adına ev temizliği için üretilen bir ahşap temizleme ürünü kullanılmalıdır.
Sirke İyi Bir Çözüm
Tek yapmanız gereken az miktarda lekeli bölgeye damlatmak. Genelde 3 – 4 damla yeterli olmaktadır. Sonra da yumuşak bir bebek bezi kullanarak durulayın. Bu kadar basit.
Sıkça kullanılan yöntemlerden bir tanesinin arap sabunu ya da sirke ile gerçekleştirilmekte olduğu bilinmektedir. Kova içerisinde yer alan suya sirke ya da arap sabunu konulması ile birlikte parkelerin bir bez yardımı ile silinmesi gerekmektedir.
Doğal yöntemlerle parke temizliği içinde en etkili yöntem sirke ile parke temizliğidir. Özellikle beyaz sirke iyi bir parke temizleyicisidir. Nitekim bir kova su için bir fincan veya yarım bardak beyaz sirke yeterlidir.
Parke sökülme işlemi bazen uzun zaman alsa bile, işinin ehli kişiler tarafından yapıldığı müddetçe, hiç bir şekilde parkelerinize zarar gelmeden sökülme işlemi yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri