Madde 18 - Yıllık izinler, noterlik dairesini işlerini aksatmayacak şekilde başkatip tarafından her yılın Ocak ayında düzenlenecek ve noter tarafından onaylanacak bir çizelgeye göre kullandırılır. İzin talepleri, yazılı olarak başkatibe verilir.
Noterlikte çalışan personel bulunmaması halinde noter, izne ayrılmadan önce bağlı olduğu Cumhuriyet başsavcılığına müracaat ederek, adalet komisyonunca bir personelin görevlendirilmesinden sonra izne ayrılabilir.
Haklı bir engeli bulunmak şartiyle noterlere, noterliğin bulunduğu yer Cumhuriyet savcısı tarafından, gidiş geliş dahil olmak ve 10 günü geçmemek üzere, mazeret izni verilebilir.
Kuruluşu: Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
Bu belgenin alınabilmesi için öncelikle yetki ya da izin vermek isteyen kişinin kendisinin notere gitmesi gerekir. Yapılan işlemler sonucunda kişilere noterden onaylı belge verilir. Verilen muvafakatname geçerlilik süresi için ise herhangi bir süre sınırlaması bulunmaz.
İlgili 20 soru bulundu
Yapılan işlemlerin resmiyet kazanması ve hukuki ilişkilerin düzenlemesi açısından önem arz eden bir meslek koludur. Noterde çalışanlar devlet memuru statüsüne girmemekle birlikte serbest meslek erbabı olarak sayılırlar. Katip ve hizmetliler iş kanuna tabidir.
Bunun dışında, noterler, Adalet Bakanlığı'na bağlı adalet müfettişlerinin, Cumhuriyet savcılarının ve Türkiye Noterler Birliği'nin gözetim ve denetimi altında faaliyet gösterirler.
Önceki yıllarda belge sahiplerinden noter olarak atananların sayısı yıllık 100 ilâ 180 arasında değişmiştir.
Noter olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Noter maaşı 2023 verilerine göre ortalama 81.500 TL civarındadır.
eleman.net verilerine göre, Noter Katibi 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter Katibi , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.320 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Birinci sınıf noterliğe birinci sınıf, ikinci sınıf noterliğe birinci veya ikinci sınıf, üçüncü sınıf noterliğe birinci, ikinci veya üçüncü sınıf noterler arasından, 22 nci maddeye göre yapılan ilanları izleyen bir ay içinde başvuran isteklilerden birisi, Adalet Bakanı tarafından atanır.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
Noterlik staj ı bir yıldır. Ancak, stajyer ilk altı ayda, staj yaptığı no terliğin bütün servislerinde stajı tamamlayacaktır.
Noterler kamu hizmeti görmekle birlikte, kamu görevlisi veya serbest meslek çalışanı olarak nitelendirilemezler. Noterlerin kendine özgü bir hukuki statüleri vardır. Noterin başlıca görevi belgelere ve işlemlere resmiyet kazandırmaktır.
Noter olabilmek için en az süreyle 4 yıl avukat, hâkim ve savcı ya da akademisyen olarak çalışmış olmanız. Noter olmak isteyenlerin hukuk eğitimi almaları ve hukuk diplomasına sahip olmaları şarttır. Noter olmada Adalet Bakanlığı'na başvurmanız gerekir. Noter olabilmek için noter tasdik belgesine sahip olmanız gerekir.
Noterlik dairesi personeli, noterin emri altında bulunan işe yeter sayıdaki katip ve hizmetliden meydana gelir. En az iki katip bulunan noterliklerde, bunlardan biri başkatiplik görevini yapar. Başkatip noterlik dairesi personelinin şefidir.
Noter 'de araç satışı yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödemesi gerekir. Satıcının herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu değildir.
Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.
Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, çalıştıkları noterlik bürosunun büyüklüğüne, noterin deneyimine ve çalıştığı şehre göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir.
Böylece toplam noterlik sayısı ise 2 bin 61'e yükseldi. Yeni açılan noterliklerin kurulacağı yerlerin adres tespiti işlemleri devam devam ediyor.
Noterliğe atama veya nakil kararını tebellüğ eden noter bir aylık süre içinde haklı bir sebep olmadan göreve başlamaz ise istifa etmiş sayılır. Tebliğden sonra vazgeçen Noter istifa etmiş sayılır. Üç defa vazgeçme hakkının sayımında Noter Belgesi sahibi iken kullanılan vazgeçmeler de sayılmaktadır.
Noter olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Noter olabilmek için çeşitli şartlar gerekir. Öncelikle noter olacak olan kişinin hukuk fakültesi mezunu olması gerekir. Bunun dışında zorunlu olarak yapmak zorunda olduğu hizmetler de vardır.
Noterler hafta içi her gün saat 09:00'da mesaiye başlıyor ve akşam 17:00'a kadar hizmet veriyorlar. Noterler 12:30 - 13:30 saatleri arasında öğle molası vermektedir.
Noter Olmak
Yeni bir belge sahibi yaklaşık 10 ile 15 yıl arasında atanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri