Parke zeminin yüzeyi sıvı ile çok fazla temas ederse şişer ve çürümeye başlar. Parke zeminlerin yüzeyinde bu sorunla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bunu önlemek için silerken nemli bir bez veya lifli bez ile silmelisin. Daha sonra parke zeminin çok fazla sıvıya maruz kalıp kalmadığını kontrol etmelisin.
Eğer boya kurumuşsa sıcak su ve sabun ya da deterjan kullanabilirsiniz. Yumuşak bir bezi hazırladığınız su ile nemlendirdikten sonra boyalı kısımları silebilirsiniz.
Sileceğiniz bezin ıslak değil nemli olmasına dikkat etmeli ve iyice sıkmalısınız.Parke temizliğinde deterjan kullanırken kesinlikle fayans temizleyici, çamaşır suyu, bulaşık detarjanı gibi kimyasallar kullanmamalısınız.
Laminat parke temizliği için ilk olarak laminat zemini kuru bir bezle veya elektrikli süpürgeyle silmeniz yeterlidir. Kiri çıkarmak için ise az miktarda su gerekebilir. Ancak çok fazla su kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Çok amaçlı temizleyici ise bu durumlarda kullanımı kolaydır ve zemini daha hızlı temizler.
Aynı şekilde tuz ruhu veya tiner gibi maddeleri de parke temizliğinde kesinlikle kullanmamalısınız.
İlgili 43 soru bulundu
Laminat parke aşındırıcı kimyasallar yerine ahşap temizleyici veya sıvı bulaşık deterjanı ile temizlenmelidir. Ilık suya 1-2 ölçek eklenir. Yumuşak bir bezle ıslak kalmayacak şekilde silinir.
Arap sabunu, ahşap parkelere zarar vermez. Arap sabununun kokusunu beğenmiyorsanız içine birkaç damla esans damlatabilirsiniz. Sirkenin de bakterileri öldürme özelliği vardır.
Yeni yapılmış olan ve eskimemiş olan parkeleri parlatmak için bir kova suyun içerisine sirke veya arap sabunu katılması gerekmektedir. Ardından mikrofiber bir bez yardımı ile birlikte parkelerin silinmesi gerekli görülmektedir. Oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olan bir yöntem olduğu söylenebilmektedir.
Laminat parke temizliği süresince, arap sabunu kullanmak oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Arap sabunu yapısı itibariyle parlaklığı koruyan doğal temizlik ürünleri içinde yer alır. Ve kullanımı ile ilk günkü parlaklık kazanılır.
Ahşap Parke Temizliği ve Parlatılması
Piyasada parke temizleyici olarak satıla ürünler yerine arap sabunu veya sirke de kullanarak, bez ile parke yüzeylerini temizlemeniz mümkün. Parke siliminde mikrofiber bez tercih etmeniz yararlı olacaktır.
Parke temizliğinde kullanılmaması gereken malzemeler:
Porçöz. Bulaşık deterjanı Klorak.
Genel ev temizliğinde püf noktalar merak edilir ve zaman zaman sıra dışı yöntemler dahi denenir. Ceviz ya da patatesle parkeleri parlatmaya çalışmak, bulaşık deterjanı ya da şampuan kullanmak gibi ahşap zeminlere zarar verebilecek kimyasallar denemek yer temizliğinde istenen sonuçları vermez.
Parke üzerine dökülen su ve diğer sıvılar da kısa süre içerisinde silinerek parke kurulanmalıdır. Banyo gibi ıslak zeminlerde ise parke kullanılmamalı ya da suya dayanıklı modeller tercih edilmelidir. Ortamdaki nem seviyesinin çok yüksek olması da parkelerin kabarmasına sebep olabilir.
Uzun ömürlüdür: laminat parkenin oturma odasında kullanım ömrü, 15 ila 20 yıldır.
1 litre suyun içine birkaç damla zeytinyağı ve 1 adet limonun suyu eklenmelidir. Temizlik maddesini hazırlamak için karıştırılması çok önemlidir. Yerlerin bu karışım ile hafta bir defa silinmesi sağlıklı parke temizliği için yeterlidir. Ayrıca uygulamadan sonra parkelerin parladığı hemen görebilirsiniz.
Çiziği ıslatın. Üzerine kağıt havluyu ıslatarak bastırın. Ütüyü yüksek derecede ısıtın ve yuvarlak hareketler yaparak yüzeye uygulayın. Oluşan buhar sayesinde parke genleşecek ve çöküntüler yok olacaktır.
Parkenizi silerken deterjan kullandığınız için, iz kalması mümkündür. Bu nedenle silme işini tamamladıktan sonra temiz, kuru bir bez ile kurulama işlemini gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca parkenin ıslak kalması, parkenin kabarmasına neden olabilir bu nedenle parkeyi ıslak tutmamalısınız.
Fayans, laminat parke, ahşap temizliğinde…
Beyaz sirke tüm bu yüzeylerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Beyaz sirke ile zemin temizliği yapmadan önce zemini süpürge ile iyice süpürün. 3 litre kadar ılık suya yarım çay fincanı beyaz sirke ekleyin. Bu suyla yüzeye paspas yapın.
Temizlik suyuna katılan sirke parkelerin rengini soldurur, bu nedenle ahşap zeminlerde sirke kullanımından uzak durulmasında fayda vardır. Bunun yerine ahşap malzemelerin temizliği için üretilmiş ve fiyatı çok da pahalı olmayan ürünler tercih edilebilir.
Parkeler zamanla parlaklığını kaybedeceği gibi aynı zamanda çizilip aşınabilir. Tüm bunların önüne geçmek için parke cilası yapmak oldukça işe yaramaktadır. Parke cilası, parkenin tüm tahribatını yok ederek yeni bir görünüme kavuşturmada etkilidir. Parke cilası bir nevi vernikleme işlemidir.
Yağdan sararan parkeleri temizleme vakti!
Hiç üzülmeyin, bunun da bir çözümü var. Bir miktar beyaz sirkeyi su ile inceltin. Parkelerin sararan yerlerini güzelce silin. Parkeleriniz parlamaya hazır!
Parke sökülme işlemi bazen uzun zaman alsa bile, işinin ehli kişiler tarafından yapıldığı müddetçe, hiç bir şekilde parkelerinize zarar gelmeden sökülme işlemi yapılabilmektedir.
Jel yapıdaki Arap sabunu ile silmeyi tercih edebilirsiniz. Parkelerinizde lekeler oluşursa, o bölgeyi ıslak biz bezle temizleyebilirsiniz. Ahşap zemininizi parlatmak için de sirkeden faydalanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken parkelerinizi temizledikten sonra temiz suya bir miktar sirke ekleyip silmek.
Biraz domestos, biraz da ahşap temizleyici kullanıyorum. Yeterli geliyor. Su ve temizlik malzemeleri ile.
Her zaman kusursuz bir temizlik için kullandığınız cif, çamaşır suyu, tuz ruhu, Arap sabunu gibi akla ilk gelen temizlik ürünlerine maalesef ki beyaz kapı temizlerken veda etmeniz gerekiyor. Çünkü bu tip ürünler, beyaz kapıları temizlerken aynı zamanda aşırı bir şekilde yıpratıp çürütmeye neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri