En yaygın nedenlerden biri, yanlış tırnak kesimidir. Tırnaklar çok kısa kesilirse veya köşeler düz olarak kesilirse, tırnak kenarları ete doğru büyüyebilir ve tırnak etini tahriş edebilir. Tırnak batması, ağrı, şişlik, kızarıklık ve hatta enfeksiyon riski gibi rahatsız edici semptomlarla kendini gösterir.
El tırnakları ortalama 4-6 ay arasında uzarken, ayak tırnakları ise ortalama 12-18 ay arasında kendini yenileyebilir.
Tırnak kesme aletlerinizi temiz tutun: Tırnak kesme makası veya cımbızınızı kullanmadan önce, aletlerinizi sabunlu suyla temizleyin ve kurulayın. Tırnakları düz kesin: Tırnakları düz kesmek, tırnak batması riskini azaltır. Köşelerini kesmekten kaçının ve tırnak uçlarını yuvarlak şekilde kesin.
Yanlış tırnak kesimi tırnak batmasının en önemli nedeni
Tırnak batması sıklıkla ayak başparmak tırnağında, tırnağın dış köşelerinin tırnak yanındaki yumuşak doku içerisine gömülmesi şekline ortaya çıkmaktadır. Ağrı kızarıklık, şişlik ve sonrasında iltihaplanma görülebilir.
Tırnağın ilk batmaya başladığı aşamada kızarıklık ve şişlik görülür. Ayrıca hafif ağrı ve yanma hissi de eşlik eder. Bu durum tedavi edilmezse tırnak batması ikinci aşamaya geçer. İkinci aşama dolama tarzında tipik enfeksiyon belirtileri ortaya çıkar.
İlgili 25 soru bulundu
Çoğu zaman tırnak batması kendi kendine düzelir. Ağrı şiddetliyse veya yayılıyorsa, doktorunuz rahatsızlığınızı gidermek için adımlar atabilir ve tırnak batmasının komplikasyonlarından kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Tırnak batması ilk evrelerde ise kişinin evde kendi kendine uygulayacağı doğal tedavilerle geçmesi mümkün olacaktır. Fakat sorun ilerlemiş ve tırnak iltihap kapmış, irin akıyorsa cerrahi tedavi uygulanarak tırnak yerinden çıkarılmaktadır.
Tırnak Batması Ne Kadar Sürede İyileşir? Batık tırnak tedavisi genellikle kendiliğinden geçmektedir. Bu süre 1 hafta kadar sürebilmektedir. Yine bunun için yapılan müdahalelerde iyileşme süreci 1 gün ila 7 gün arasında değişmektedir.
Ilık suda bekletme: Ilık suda bekletme, tırnak batması için etkili ve basit bir çözümdür. El ya da ayakları ılık suda beklettikten sora deri yumuşar. Ete batan kısmı çıkararak tırnağa baskıyı azaltabilirsiniz. Kekik Yağı: Kekik yağı, doğal bir antiseptik olarak kullanılabilir.
Bu uygulama tırnağın cilt kenarının üzerinde büyümesine yardımcı olur. Ayaklar günün kalan kısmında kuru tutulmalıdır. Tırnaklar batma geçene kadar kesilmemeli, uzamaları beklenmelidir. Antibiyotikli kremler, varsa enfeksiyonun geçmesine yardımcı olur.
Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır.
Tırnaklar sıcak suyla yumuşatılarak kesilmelidir. Özellikle ayak tırnakları duş aldıktan sonra kesilmesi sizlere daha kolaylık sağlayacaktır. Tırnaklar hijyen için önemli olduğundan, tırnak kesilen makaslar kişiye özel olmalıdır. Tırnağı keserken seviyeyi çok ayarlamak gerekir.
Tırnak kesmek için öncelikli olarak sağ elden başlanması gerekmektedir. İlk olarak sağ elin şehadet parmağı, sonra orta parmak, ardından yüzük ve serçe parmakların son olarak ise başparmağın tırnaklarının uygun sıra ile kesilmesi gerekmektedir.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer.
Kökteki hücreler ölü bir hücre olan keratin üretirler ve yeni hücreler ürediği zaman ölü tırnağı dışarı doğru itmeye başlarlar. Bu sebeple aynı saçlarımız gibi tırnaklarımızı keserken acı hissetmeyiz.
Kesintisiz olarak ömür boyu sürer. El tırnakları ayak tırnaklarından daha hızlı uzar. El tırnaklarının tam yenilenmesi 3 - 4 ayda, ayak tırnaklarınınki 6 - 8 ayda olur.
Bu rahatsızlığın görüldüğü kişilerde batma çoğunlukla ayak baş parmağında görülür. Batık, tırnağın kenarının kıvrılıp tırnak dokusuna gömülmesi sonucu oluşur. Ayak tırnak batması aşırı ağrılı bir rahatsızlıktır. Zamanında tedavi edilmezse tırnak ve çevresindeki dokuda enfeksiyon başlayabilir.
Tırnak batması enfeksiyonunda antibiyotikli krem ve merhemler uygulanmaktadır. Tırnak altına tampon (pamuk) konulması, bantlama yöntemi, tüp yerleştirme, tel yöntemi de uygulanan cerrahi dışı tedaviler arasında bulunmaktadır. Tırnak batmasının ileri evrelerinde tırnak yatağı ve parmak cerrahileri uygulanmaktadır.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Eğer tırnak batması yapılan ev tedavisine yanıt vermezse, ağrı kötüleşirse, yürümekte veya diğer aktivitelerde zorluk çekiliyorsa doktora başvurulması gereklidir. Aynı şekilde tırnak batması evde yapılan tedavilere yanıt vermezse veya bir enfeksiyon meydana gelirse, bir cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.
Nispeten daha hafif tırnak batması durumlarında, evde uygulanabilecek küçük tedaviler de yeterli olabilir. Ciddi vakalarda ise acil cerrahi müdahale gerekebilir.
Hafif seviyede olan tırnak batıkları ameliyatsız yöntemlerle, hatta evde kendinizin yapabileceği bazı uygulamalarla kolayca tedavi edilebilir. Eğer durum ilerlemişse cerrahi tedavi gerekebilir.
Genellikle; dar ayakkabı giymek, tırnakların yanlış kesilmesi ve çok terleyen ayaklar tırnak batmasına neden olabilir. Özellikle gençlerde, çok terleyen ayaklarda tırnak batması görülmektedir. Pedikür yaptırmak çözüm değil! İltihaplı bir tırnak batması varsa tedavisi kesinlikle cerrahi bir işlemdir.
Tırnak batması sonucu ciltte; kızarıklık, ağrı ve iltihap oluşur. Tüm bu etkiler, kişinin hayat kalitesini düşürür. Bu duruma karşı Oniko tırnak batmaları için losyon oldukça elverişli bir üründür.
Tırnak Batması'nın Cerrahi Tedavisi
Tırnak batığının cerrahi tedavisi lokal anestezi ile yapılan ve nispeten küçük bir müdahaledir. Ayağın steril arıtım ve örtümünü takiben lokal anestezi ile uygulanılır. Batık tırnak hastalarının müdahale öncesinde en çok çekindikleri lokal anestezi uygulama safhasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri