Parkinson hastalığının tedavisinde öncelikli tercih edilen ilaçlar Levodopa,
Parkinson hastalığında en etkili tedavi levodopadır, beyinde eksilen dopamine dönüşerek etkisini gösterir. Erken evre parkinson hastalığında ağızdan alınan levodopa tedavisine çok iyi yanıt alınabilir.
Avrupalı araştırmacılara göre, C ve E vitaminleri Parkinson'un neden olduğu hücre hasarını önleyebilecek antioksidanlar arasındadır.
Günümüzde Parkinson hastalığını ortadan kaldırıcı bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte hastalığın belirtileri ilaçlarla önemli ölçüde azaltılabilmektedir. İlaçların ömür boyu, düzenli olarak alınması gerekmektedir.
İlaç tedavisi ile beyindeki dopamin maddesinin üretim açığı kapatılıyor. İlaçlar mevcut şikayetlerin azalmasını sağlasa da hastalığın ilerlemesini önleyemiyor. Dolasıyla günümüzde Parkinson'un kesin tedavisi bulunmuyor.
İlgili 20 soru bulundu
Parkinson evreleri kaç yıl sürer? Parkinson hastalığı bireyden bireye farklılık gösteren bir seyir izleyebilir evrelerin süresi değişkenlik gösterebilir. Ancak hastalık genel olarak 20 yıl veya daha uzun sürebilir. Hastalığın ilerlemesi semptomların şiddetiyle yaygınlığına bağlıdır.
Kayseri'de yaşayan parkinson hastası 74 yaşındaki Alaattin Terlikli, hastalığının yarattığı istemsiz hareketlerden beyin pili ameliyatıyla kurtuldu.
'İstirahat titremesi en sık rastlanılan, hasta ve hasta yakınları tarafından en önce fark edilen başlangıç belirtisidir.
Yutma güçlüğü zorlaşır ve ağız kenarından salya akmaya başlar. Yorgunluk, ağrılar ve kramplar zamanla görülür. Ayrıca bazı hastalarda zaman ilerledikçe kabızlık, idrar kaçırma, hayal görme, aşırı terleme, cinsel sorunlar, koku alma bozukluğu, uyku bozukluğu, kilo kaybı, ağrı, depresif ve kaygılı ruh hali gelişebilir.
Tipik olarak orta-ileri yaş hastalığı olup ortalama 60 yaş civarında başlar ve yaklaşık 15-20 yıllık bir süreçte yavaş bir şekilde ilerler. 55-60 yaşın üzerinde toplumda %1 sıklıkta görülür ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Ancak, Parkinson hastalığı sadece ileri yaşta görülür sonucu çıkartmamak gerekir.
Parkinson Riskini Azaltır
Yıllardır yapılan araştırmaların sonucuna göre düzenli tüketilen kahve, Parkinson rahatsızlığının gelişimini azaltıyor.
Bu nedenlerle Parkinson hastalığının etiyopatogenezinde D vitamini eksikliği rol oynayabilir (5). Parkinsonlu hastalarda immobilizasyona sekonder ya da ikamet ettikleri coğrafi konuma bağlı olarak D vitamin eksikliği olabilir (6).
Parkinson hastalığının son evresinde hastanın hareket kabiliyeti tümüyle kaybolur. Hasta bu evreden sonra tamamen yatağa bağımlı hale gelir ve bir yere gitmesi gerektiğinde tekerli sandalye ile taşınmak zorunda kalır. Dolayısıyla hasta sürekli bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyar.
Antioksidan Zengini Yiyecekler ve Faydaları
Ayrıca omega-3 yağ asitleri de beyin sağlığı için önemlidir. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon balığı, ceviz ve keten tohumu gibi besinler tüketmek de Parkinson hastalığına karşı koruyucu etki sağlayabilir.
Koşu, bisiklet, tenis gibi yüksek enerjili Parkinson programlarını deneyebilirsiniz.
Apomorfin Pompası tedavisi nedir? Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan dopamin benzeri etki gösteren bir ilaçtır. Beyin hücreleri üzerinde dopamin gibi etki eder. Ağız yoluyla değil de cilt altı enjeksiyonu yoluyla uygulanmakta ve etkisi 10-20 dakika gibi hızlı bir sürede başlamaktadır.
Parkinson hastalığı sıklıkla olmasa da beynin düşünme ve hafızayı kontrol eden kısımlarını da bozabilir. Parkinson hastalarının %50-80'i beyinlerinde 'Lewy' ismi verilen anormal protein birikintileri geliştirir. Bu parçacıklar, Lewy cisimcikli demansı olan kişilerde olan parçacıklarla aynıdır.
Ağrı, noktüri, huzursuz bacaklar sendromu (HBS) ve şiddetli motor parkinsonizm semptomları ile diskineziler de uykusuzluğa neden olabilir. Parkinson hastalarında HBS prevalansı yüksektir.
Kabızlık, bulantı, kafa karışıklığı, halüsinasyonlar, uyku problemleri, kumar düşkünlüğü, takıntı. Saydığımız bu yan etkiler her hastada görülmez. Ancak bunların farkında olmak önemlidir. Diğer taraftan bazı yan etkilerle parkinson semptomları iç içe geçmiştir.
Dördüncü evrede hasta zor da olsa yürür ancak hareketlerde yavaşlama vardır. Hasta tek başına yaşayamaz. Parkinson son evre denilen beşinci evrede ise hasta yatağa ya da tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşarlar. Tüm hastalarda bu evreler görülmeyebilir veya geçişler bu sırayı takip etmeyebilir.
Parkinson ilerleyici bir hastalıktır ve dolayısıyla zaman ilerledikçe belirtiler kötüleşir ve hastanın yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenir. Ancak doğru tedavi sayesinde, çoğu hasta normal hayatını uzun yıllar boyunca sürdürebilir.
5. aşama, Parkinson hastalığının en ileri aşamasıdır. Bacaklarda ileri düzeyde katılık da ayaktayken donmaya neden olarak ayakta durmayı veya yürümeyi imkansız hale getirebilir. Bu aşamadaki hastalar tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyarlar ve genellikle düşmeden kendi başlarına ayakta duramazlar.
Parkinson hastalığı tanısı, MR gibi görüntüleme yöntemleri ile konulmaz ama bu hastalığı taklit edebilecek diğer hastalıkları ekarte edebilmek için MR'a çoğu kez başvururuz.
Sonuç olarak Parkinson hastalarında cinsel sorunlar yüksek oranda görülmektedir.
İlaç tedavisi dışında fizik tedavi, masaj, fizyoterapi, egzersiz ağrıyı ve diğer parkinson semptomlarını daha iyi yönetmenize yardımcı olacaktır. İlaç yan etkilerinin arttığı, parkinson semptomları ve ağrının ilaç yan etkisi nedeniyle ilaçlarla giderilemediği durumlarda uygun hastada beyin pili tedavisi düşünülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri