Hastalığın en sık karşılaşılan başlangıç belirtisi, istirahat esnasında tek el ve parmaklarda titreme ve aynı tarafta yürüyüşe eşlik eden kol salınımının olmamasıdır. Titreme nadiren ayakta, çenede ve dilde başlayabilir. Titreme olmaksızın
Titreme, hareketlerde yavaşlama, kol ve bacak hareketlerinde tutukluk Parkinson hastalığının ilk belirtileri arasında gösterilmektedir. Ayrıca Parkinson hastalarında salya akması, konuşma bozukluğu, uzuv ağrıları, sıkıntı hissi, huzursuz bacak sendromu gibi semptomlar da ortaya çıkabilmektedir.
Parkinson Hastalığı En Sık Kimlerde Görülür? Parkinson hastalığı en sık erkeklerde ve 50-60 yaş sonrasında görülür. Özellikle 65 yaş üstü nüfusun %1 kadarında hastalık istatiksel olarak hesaplanmıştır. Türkiye'de hastalık yaklaşık 100 kişiden birinde ortaya çıkabilir.
Parkinson hastalarında ortalama yaşam süresinin artması da bu bulguların tanı ve tedavi de ki önemini arttırmaktadır. Motor olmayan devreyi takiben gelişen ilk motor semptom istirahat tremoru (titreme) veya bradikinezi'dir (hareketlerde yavaşlama). Daha sonra rijidite (katılık) ve postural instabilite gelişir.
Kök Hücre tedavisi ile Parkinson hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır. Kaslarda sağlanacak iyileşme ile hastanın yaşam kalitesi ciddi şekilde artar.
İlgili 21 soru bulundu
Bu nedenlerle Parkinson hastalığının etiyopatogenezinde D vitamini eksikliği rol oynayabilir (5). Parkinsonlu hastalarda immobilizasyona sekonder ya da ikamet ettikleri coğrafi konuma bağlı olarak D vitamin eksikliği olabilir (6).
Parkinson hastalığı beyinde dopamin üreten bölgedeki hücre kaybı nedeniyle bu maddenin az salınımı sonucu oluşur. Bu hücre kaybına zirai ilaçlar gibi kimi kimyasallar neden olabilmekle beraber, genetik faktörler de sebep olabilmektedir.
Op. Dr. Zırh heyecan, üzüntü, sıkıntı, stres gibi durumların Parkinson'a neden olmamakla birlikte hastalık bulgularını ortaya çıkardığına dikkati çekti. Beyinde dopamin salgılayan hücrelerin azalması veya hasara uğramasıyla ortaya çıkan Parkinson'un yaşlılık hastalığı olarak tanımlandığını belirten Op.
Hastalar tarafından parkinson ölüm belirtileri sorusunun cevabı oldukça sık araştırılmaktadır. Ancak parkinson ölümcül bir hastalık değildir, kronik bir hastalıktır. Hastalar tanı sonrası 15-25 yıl kadar yaşayabilmektedir.
Kayseri'de yaşayan parkinson hastası 74 yaşındaki Alaattin Terlikli, hastalığının yarattığı istemsiz hareketlerden beyin pili ameliyatıyla kurtuldu.
İYİLEŞMEK MÜMKÜN MÜ? Birçok nörolojik hastalık gibi Parkinson hastalığının da şifayla sonuçlanan bir tedavisi maalesef yoktur. Sadece eksik olan dopamin denen maddeyi yerine koyarak hastalığa ait semptomları azaltmaya çalışan bir tedavi sistemi vardır.
Hareketin yavaşlaması, dinlenme halindeyken uzuvlarda titreme, kaslarda sertlik, duruş ve dengeyi koruyan reflekslerin bozulması, küçük adımlar ve bazen dengesiz yürüyüş, vücudun öne eğilmesi, eklemlerde ağrı, depresyon, uyku bozukluğu, akıcı ve birbiriyle uyumlu hareket edememe ile unutkanlık, Parkinson belirtileridir ...
Parkinson hastalığı tanısı, nöroloji uzmanı tarafından öykü ve fizik muayene ile konur. Parkinson hastalığını kesinleştirecek zorunlu bir beyin görüntülemesi ya da kan testi yoktur.
5. aşama, Parkinson hastalığının en ileri aşamasıdır. Bacaklarda ileri düzeyde katılık da ayaktayken donmaya neden olarak ayakta durmayı veya yürümeyi imkansız hale getirebilir. Bu aşamadaki hastalar tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyarlar ve genellikle düşmeden kendi başlarına ayakta duramazlar.
Bu hastalık ilerleyici ve tedavisi zor bir hastalıktır. Şeker ve tansiyon hastalığı gibi tam şifası yoktur. İlaçlarla kontrol altına alınabilir. Hasta ilacını ömür boyu kullanmak zorundadır.Tedavi süreci ilerledikçe bazı hastalarda ilaçlara karşı direnç gelişebilir.
Egzersizin, Parkinson belirtileri üzerindeki olumlu etkilerini destekleyen kanıtlar artmaktadır. Araştırmalar, aerobik, mukavemet, denge, direnç, yürüme ve dans gibi farklı egzersiz türlerinin faydalı etkilere sahip olduğunu göstermiştir.
Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon balığı, ceviz ve keten tohumu gibi besinler tüketmek de Parkinson hastalığına karşı koruyucu etki sağlayabilir. Bunların yanı sıra protein tüketimine de dikkat edilmelidir.
Parkinson hastalığı kademeli olarak ilerleyen (progresif) bir hastalık türü olup ve yol açtığı el, kol, bacak, çene ve yüzün titremesi gibi belirtiler zaman geçtikçe kötüleşir. Hastalık ilerledikçe kişi yürüme, konuşma zorluğu yaşayabilir ve günlük basit ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak duruma gelebilir.
Parkinson Hastalığı Kimlerde Ortaya Çıkar? Parkinson hastalığı toplumda genel olarak da bilindiği gibi daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkar. Hastalık yaygın olarak 40 ile 75 yaş arasındaki kişilerde ortaya çıkar. 65 yaşını aşmış kişilerde ise parkinsona yakalanma riski daha da fazla artış göstermektedir.
Parkinson hastalarında uyku bozuklukları sıkça görülür ve bu durum uzun zamandır tanımlanmaktadır. Parkinson hastalığı- nın intrensek patofizyolojisi, uyku bozukluğunun muhtemel ana etmenlerinden biridir.
Parkinson hastalığında en etkili tedavi levodopadır, beyinde eksilen dopamine dönüşerek etkisini gösterir. Erken evre parkinson hastalığında ağızdan alınan levodopa tedavisine çok iyi yanıt alınabilir.
Bu yapıların etkilenmesine bağlı olarak gelişen hipokinetik hastalıkları grubunda Parkinson hastalığı ve Parkinson plus hastalıkları yer alıyor. Hiperkinetik hastalıklar ise şunlardan oluşuyor: Tremor, distoni, myoklonus, kore, tik bozuklukları, Wilson hastalığı, akatizi, stereotipi ve huzursuz bacak sendromu.
Tedavide kullanılan ilaçlar kadar fizyoterapi, psikoterapi, dengeli beslenme ve düzenli yaşam da önemlidir. Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. 2-3 saat aralıklarla beslenilmeli ve aşırı yemekten kaçınılmalıdır. Kabızlığa karşı günlük yeterli lif (25-30 gr)alınmalı ve bol su tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri