Bu yapıların etkilenmesine bağlı olarak gelişen hipokinetik hastalıkları grubunda
Halen klinik pratikte Parkinson hastalığı için diagnostik bir kan testi bulunmamaktadır. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalarda, kan-beyin bariyerini geçebilen ve kanda bulunabilen nöron kaynaklı ekstraselüler veziküllerin (eksozomların) bu anormal α-sinüklein proteini agregatlarını içerebildiği gösterilmiştir.
Hipokinetik Hareket Bozuklukları: Hipokinetik hareket bozuklukları, kişide normalden az vücut hareketinin varlığını tanımlamak için kullanılır. Hipokinetik hastalıklar olarak da tanımlanabilen hipokineziler arasında yaygın olarak bilinen hastalıkların başında Parkinsonizm (Akinezi / Bradikinezi) gelir.
Atipik parkinsonizm sendromları, Parkinson hastalığının klasik bulgularının yanına başka bulgu ve belirtilerin eklendiği, genellikle levodopa tedavisine iyi yanıt vermeyen, ilerleyici nörodejeneratif sendromlardır.
İlgili 45 soru bulundu
Parkinson Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Parkinson hastalığı hareketlerin yavaşlaması (bradikinezi), özellikle istirahat halinde ortaya çıkan tiremeler (tremor), kaslarda katılık ve sertlik (rijidite), postür reflekslerinde azalma gibi 4 ana belirtisi vardır.
Multi sistem atrofi (MSA) beyinde pek çok sistemin fonksiyonlarını etkileyen nadir bir hastalıktır. Etkilenen sistemlerin bir kısmı hareket, denge ve koordinasyonda görevli iken bir kısmı da kan basıncı, mesane ve barsak fonksiyonları ve cinsel fonksiyonlar ile ilişkilidir.
Westphal bu terimi üç erkeğin açık alanda yaşadıkları yoğun kaygıdan sonra tanımlarken, ayrıca bu kişilerde çarpıntı, kızarma ve titreme gibi fiziksel belirtilerin de olduğunu saptamıştır. Günümüzde agorafobi en çok yeti yitimine yol açan ve tedavide zorlanılan fobik durumlardan bir tanesidir.
İstemsiz hareket bozuklukları, ekstra piramidal sistemin genetik, doğumsal veya sonradan ortaya çıkan bozuklukları sonucunda gelişen hastalıklardır. Bu bozukluklar, stabil ve iyi bir seyir izleyebildiği gibi, Parkinson hastalığında olduğu gibi progressif ve dejeneratif de olabilir.
Parkinson hastalığı tanısı için önce hareket yavaşlığı yani “bradikinezi” saptanmalıdır. Hastada titreme belirtisi olmasa dahi hareket yavaşlığının olması durumunda Parkinson hastalığı tanısı konulabilir. Hareket yavaşlığı, hastalığın belki de engelilik yaratan en temel belirtisidir.
Parkinson hastalarında ortalama yaşam süresinin artması da bu bulguların tanı ve tedavi de ki önemini arttırmaktadır. Motor olmayan devreyi takiben gelişen ilk motor semptom istirahat tremoru (titreme) veya bradikinezi'dir (hareketlerde yavaşlama). Daha sonra rijidite (katılık) ve postural instabilite gelişir.
Başlangıcı hareket sistemi aksaklığı belirtileri ile karakterizedir. Mimiklerin azalması, konuşmanın monotonlaşması ve bozulması, gövdenin hafif öne eğik pozisyon alması, hareketlerde yavaşlama, titreme, kollarda ağrı ile birlikte hareket kısıtlılığı gibi belirtiler gösterir.
Parkinson hastalığı, tipik yaşlanma belirtileri ile karıştırılabilir. Mimik kullanımının azalması, vücudun hafif öne eğilmesi, hareketlerin yavaşlaması ve konuşmanın monotonlaşması, Parkinson varlığında sık görülen belirtilerdir.
Bu nedenlerle Parkinson hastalığının etiyopatogenezinde D vitamini eksikliği rol oynayabilir (5). Parkinsonlu hastalarda immobilizasyona sekonder ya da ikamet ettikleri coğrafi konuma bağlı olarak D vitamin eksikliği olabilir (6).
Günümüzde Parkinson hastalığını ortadan kaldırıcı bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte hastalığın belirtileri ilaçlarla önemli ölçüde azaltılabilmektedir. İlaçların ömür boyu, düzenli olarak alınması gerekmektedir.
Kore düzensiz, hızlı, sıçrayıcı veya akıcı, genellikle ekstremitelerin distalini tutan küçük amplitüdlü istemsiz hareketler olarak tanımlanır. Eğer bu istemsiz hareketin amplitüdü büyükse ve ekstremitenin proksimalini tutuyorsa, buna ballismus denir1.
Parkinson hastalığının tanısı hastanın yakınmalarını dinledikten sonra yapılan bir nörolojik muayene ile konur. Hastada titreme, tutukluk, hareketlerde yavaşlama, yürümede bozulma, salya artışı, yazıda küçülme, omuz ağrısı gibi yakınmaların olması bizi hastalıktan şüphelendirir.
Esansiyel Tremor: Esansiyel tremor, en sık görülen hareket bozukluğu tipidir. Kısaca, nedeni bilinmeyen titreme hastalığı olarak tanımlanabilir. En sık olarak ellerde ve baş-boyun bölgesinde görülür.
Huntington hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin ciddi düzeyde parçalanmasından (dejenerasyon) kaynaklanan bir hastalıktır. Oldukça nadir olarak görülür ve kalıtsal nedenlere dayanır. Huntington hastalığı, bireylerin hayatını devam ettirebilmesi için gerekli olan tüm fonksiyonel yeteneklerinin etkilenmesine yol açar.
Huntington Hastalığı Belirtileri. Huntington hastalığının ilk belirtileri istemsiz hareketler, dönme ya da bükülme tarzında kasılmalar olarak tanımlanabilecek belirtilerdir. Bu sorunlar öncelikli olarak ellerde ve kişinin yüzünde ortaya çıkar. Zamanla kollarda, bacaklarda ve gövdede görülür.
PSP'in nedeni bilinmemektedir. PSP beyinde tau olarak adlandırılan bir proteinin birikmesi yüzünden oluşmaktadır.
Beyin atrofisi, başka bir adıyla serebral atrofi; nöron adı verilen beyin hücrelerinin kaybı ve bu duruma bağlı küçülmesidir. Atrofi ayrıca hücrelerin iletişim kurmasına yardımcı olan bağlantıların da yok olmasına sebep olur.
Progresif supranükleer palsi (PSP) beyinsapı ve bazal ganglionları etkileyen nörodejeneratif hastalıkların bir formudur. Hastalar supranükleer oftalmop- leji, postural instabilite ve hafif demansla kendini gösterirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri