PARKİPEX ER, özellikle Parkinson hastalarında, uyuklama hali ve aniden uyuyakalma nöbetleriyle ilişkilendirilmiştir. Eğer bu yan etkiler sizde de varsa, araç ve makine kullanmayınız. Bu durumu doktorunuza bildiriniz.
Tek başına veya şiddetli alerjik reaksiyonlar ile birlikte olabilecek, • Yüz, ağız ve boğazda şişme, Kurdeşen, • Nefes darlığı. Bu türlü bir yan etki PARKİPEX ile şimdiye kadar görülmemiş olmakla birlikte, tüm ilaçlarda olduğu gibi, oluşması mümkündür. Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
PARKİPEX, idiyopatik Parkinson hastalığındaki bulgu ve belirtilerin tedavisinde endikedir. Monoterapi olarak ya da levodopa ile kombinasyon şeklinde kullanılabilir. PARKİPEX, idiyopatik huzursuz bacak sendromunun semptomatik tedavisinde endikedir.
PARKİPEX ER, primer (ilk defa ortaya çıkan) Parkinson hastalığının belirtilerinin tedavisinde tek başına veya levodopa (Parkinson hastalığında kullanılan diğer bir ilaç) ile birlikte kullanılabilir. PARKİPEX ER 0,75 mg uzatılmış salımlı tabletler, beyaz renkli, yuvarlak şekillidir.
Parkinson hastalarında en yaygın (≥%5) olarak bildirilen ve pramipeksol tedavisinde plasebo ile olduğundan daha sık görülen advers ilaç reaksiyonları şunlardır: bulantı, diskinezi, hipotansiyon, baş dönmesi, somnolans, uykusuzluk, konstipasyon, halüsinasyon, baş ağrısı ve bitkinlik.
İlgili 29 soru bulundu
Erken reaksiyonlar ilacın alımını takiben ilk 1 saatte, geç reaksiyonlar ise 1 saatten sonra ortaya çıkar. Erken ortaya çıkan reaksiyonlar daha ağır reaksiyonlardır. Sık olmamakla birlikte bazı ağır cilt reaksiyonları ile karşımıza çıkan ilaç alerjilerinde ilaç kullanım öyküsü 2-4 hafta öncesine kadar uzanmaktadır.
Ortaya çıkan yan etkiler çoğunlukla kısa bir süre sonra ortadan kalkacaktır. (10-15 gün ya da daha kısa süre) İlaçlarınız hakkında uzman olmayan kişilerden bilgi almayınız. Size aksi söylenmedikçe ilaç dozlarıyla oynamayınız.
Huzursuz bacak sendromunda ilk kullanılan dopaminerjik ilaç levodopadır (dekarboksilaz inhibitörü ile). Olabildiğince düşük doz başlanıp, ihtiyaca göre yavaş yavaş doz arttırılması önerilir.
Önerilen PARKİPEX® başlangıç dozu, günde bir kez, gece yatmadan 2-3 saat önce alınan 0,125 mg tuzdur (0,088 mg baz). Daha fazla semptomatik iyileşmeye ihtiyaç duyulan hastalarda, doz her 4-7 günde bir artırılarak, günde maksimum 0,75 mg tuza (0,54 mg baz) kadar çıkılabilir (aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde).
Huzursuz bacak sendromunun kesin nedeni birçok vakada belirlenmemiştir. Araştırmacılar, durumun kas hareketlerini kontrol etmek için beyin tarafından salgılanan dopaminde bir dengesizlikten kaynaklandığını düşünmektedir. Huzursuz bacak sendromu çocukluk dönemi de dahil olmak üzere herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.
Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi. Huzursuz bacak sendromu, bacakları hareket ettirme ile ilgili karşı konulamaz dürtüye neden olan rahatsız edici bir nörolojik hastalıktır. Huzursuz bacak sendromu Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinir.
PARKYN, özellikle Parkinson hastalığı olan kişilerde, uyku hali veya aniden uyuyakalma nöbetleriyle ilişkilidir. Eğer bu yan etkiler sizde de varsa, araç ve makine kullanmayınız. Bu durumu doktorunuzu bildiriniz.
Baş dönmesi, göz kararması, terleme, bulantı Bayılma (senkop) Yorgunluk. Nefes darlığı
PARKİPEX ER yemeklerle birlikte veya tek başına alınabilir. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan dopamin benzeri etki gösteren bir ilaçtır. Beyin hücreleri üzerinde dopamin gibi etki eder. Ağız yoluyla değil de cilt altı enjeksiyonu yoluyla uygulanmakta ve etkisi 10-20 dakika gibi hızlı bir sürede başlamaktadır.
Bulgular: Huzursuz Bacaklar sendromu tanısı D vitamini eksikliği olan grupta %58,2, D vitamini yeterli grupta %27,7 olarak belirlendi. Düşük vitamin D düzeyleri olan hastalarda Huzursuz Bacaklar sendromu şiddeti ve Pitssburg skorları anlamlı olarak daha yüksekti.
İkincil Huzursuz Bacak Sendromunda neden olan etken bulunup tedavi edildiğinde (demir eksikliği gibi) hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Huzursuz bacak sendromunda tanı hastanın yaptığı tarif ve bacaklarındaki şikayetlerini açıklayacak başka bir neden bulunmaması ile konur.
Huzursuz bacak sendromunun belirtileri, genelde bacaklarda ve ayaklarda ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla her iki bacak da etkilenmektedir. Nadir olarak kollarınızda da rahatsızlık veren hisler yaşayabilirsiniz. Bu rahatsızlık hissi genelde batma, yanma, karıncalanma, kaşınma ve elektriklenme şeklinde tarif edilmektedir.
Hareketsizlik ile şikayetler artar, hareketle birlikte de zaman içinde azalır. Bacaklarda huzursuzluk, uyuşma, yanma, ağrı hissedildiğinde, yataktan kalkıp ev içinde yürüyüşler yapmak yararlı olabilir.
Bacaklara uygulanan hacamatın faydaları arasında kan dolaşımının rahatlaması ile huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesi sayılabilir. Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir.
Demir eksikliği veya demir eksikliği anemisinin belirtilerinden biri de, huzursuz bacak sendromudur.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
İlaca bağlı allerjik reaksiyon gelişirse ilk önlem sorumlu ilacı doktora danışarak kesmektir. Hafif döküntüler allerji ilaçları ile tedavi edilebilir. Hayatı tehdit eden allerjik reaksiyon (anafilaksi) ise acil müdahale gerektiren tıbbi bir durumdur, hiç zaman kaybetmeden acil servise başvurulmalıdır.
emilmeyen ve sindirim kanalına safrayla salgılanan ilaçlar dışkı ile atılır. •Gaz ve buharlar akciğerler ile atılır. Süt, ter, tükürük, deri de ilaçların atılma yollarındandır. •İdrar pH'sı ilaçların iyonizasyon durumunu önemli ölçüde etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri