Oksimetre aletleri ölçüm esnasında parmağa kırmızı bir ışık gönderir. Kırmızı kan hücrelerinde yeterli oksijenin bulunup bulunmamasına bağlı olarak bu ışığın bir kısmı takılan parmakların diğer tarafına ulaşır.
1970'li yıllarda üretilen ve genelde hastane, klinik gibi sağlık merkezlerinde kullanılmaya başlanan Pulse oksimetre cihazı, kandaki oksijen seviyesini ve kalp atış hızını ölçmeye yarayan elektronik bir alettir.
Sağlıklı değer 96-99 arasıdır. Bazen hastalık ve yaşın ilerlemesine göre bu değer 92'nin üzerinde de normal kabul edilir.
Oksimetre Nedir? Oksimetre, kanın oksijen doygunluğunu ölçen bir cihazdır. Bu cihazlar, genellikle parmak ucuna veya el lobuna yerleştirilen bir prob kullanılarak çalışır. İşte bu nedenle birçok kişi tarafından "parmaktan oksijen ölçer" veya "saturasyon aleti" olarak da adlandırılırlar.
Parmak tipi Oksimetre olarak ta adlandırılmaktadır. Hem hastane ortamında hem ev de pratik kullanımından dolayı eczanelerde satışı oldukça hızlandı.
İlgili 42 soru bulundu
(1) Pulse oksimetre cihazının bedeli, ev tipi invaziv mekanik ventilasyon cihazı kullanması gereken veya trakeostomili hastalarda kullanılması halinde Kurumca karşılanır.
%3 indirimle Nellcor Konsol Tipi Pulse Oksimetre Cihazı Bedside 14.000 TL'ye, %7 indirimle Beurer PO 30 Nabız Oksimetresi 1.150 TL'ye, %20 indirimle Reidan Oksimetre pulse Nabız Ve Oksijen Satürasyon Ölçüm Aleti Kan Oksijen Parmaktan Nabız Ölçer Oksijen Ölçüm Cihazı 119 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Hastanın oksijen satürasyonu el veya ayak par- mağından ölçülecekse tırnağındaki renkli ojeler çıkartılmalı, pulse oksimetrenin ışık kaynağı bö- lümü tırnak üzerine yerleştirilmelidir. Oksijen satürasyonu kulaktan ölçülecekse, pro- bun ışık kaynağı kulak memesi üstüne gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Oksimetre değerleri ölçümü ise genellikle parmakla yapılır. Bu açıdan astanın parmağı bu sensörün üzerine yerleştirilerek ölçüm alınır. Bu cihazlar, vücudun kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin oksijen içerip içermediğini tespit eder ve buna göre ölçüm yapar.
KOAH hastalarında oksijen satürasyonunun %90'ın üzerinde olması istenmektedir. Oksijen tedavisi alırken, oksijen çok açılmamalı 1-2 lt/dakika olarak uygulanmalıdır. Yüksek oksijen düzeyi kanda karbondioksit birikimine sebep olmaktadır.
Prof. Dr. Akkoyunlu, kanın rengini ve parlaklığını oksijen seviyesinin belirlediğine işaret ederek, “Mesela kalp krizi geçirirken kalpteki bir damara pıhtı atar, ona bağlı olarak göğsünüzde baskı, ezilme hissedersiniz. Bu belli bir dokuda veya organda var olan oksijen yetersizliğini ifade eder.
Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın.
Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır.
Kanımız normalde %98 civarında oksijen satürasyonu seviyesine sahiptir. Seviyenin %85'in altına düşmesi bilinç kaybına, komaya hatta ölüme yol açar; ancak çok sayıda Covid-19 hastasının oksijen satürasyon seviyesi %70'in, hatta %60'ın altına düşmesine rağmen hastaların tamamen bilinçli kaldığı gözlemlenmiştir.
Bir dizi faktör, nabız oksimetresinin çalışmasını veya doğruluğunu bozabilir. Cihazın temasının kaybolması, cihazın yaydığı kırmızı ve kızılötesi ışığı engelleyebilir. Aşırı hareket , titreme veya diğer hareketler de hatalı okumalara neden olabilir.
Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir. Şikâyetiniz olmasa bile dinlenme esnasına ara sıra nabzınızı ölçmeniz, olası farklılıkları anlayabilmeniz ve gerekli durumlarda hekime başvurmanız için önemlidir.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Hipoksemisi olan bireylerde bu değer 60 mm Hg altına düşer. Oksijen seviyelerinde düşme beraberinde nefes darlığı veya hızlı nefes alma gibi semptomlar açığa çıkarabilir. Bu problem kişilerin günlük hayatında olumsuzluklar yaratabilir.
Kandaki oksijen miktarının az olması solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açar. Ayrıca ciltte kurumaya, dudak ve tırnaklarda renk değişimine neden olur. Kandaki karbondioksit seviyesinin fazla olması ise çeşitli doku ve organların zehirlenmesine neden olabilir.
Cihaz bir taraftan kırmızı ve kızılötesi ışık gönderir, diğer tarafta bulunan algılayıcı sayesinde de ölçümü sağlar. Bol oksijenli kan, parlak kırmızı renktedir ve pulse oksimetreden gönderilen ışığın çoğunu absorbe eder. Karşı tarafa ulaşan ışık miktarının ölçümü sayesinde de kandaki oksijen saturasyonu tespit edilir.
Birçok insanın kanındaki oksijen düzeyi %95-100 aralığındadır. Ancak, kanındaki oksijen düzeyi %95'in altında olup hayatına normal bir şekilde devam eden insanlar da vardır. Uyurken yapılan ölçümlerde daha düşük değerler elde edilmesi normaldir ve bazı kullanıcıların değerleri %95'in altında olabilir.
Bazı pulse oksimetrelerin tansiyon veya ateş ölçer gibi özellikleri de mevcuttur. Bu özellikler genellikle konsol tipi cihazlarda bulunur. El tipi pulse oksimetreler avuç içinde tutulabilecek ölçülerdedir. Ayrıca masa üzerinde veya serum askılığına asılarak da kullanılabilir.
Parmağınızı, tırnak yukarı gelecek şekilde konumlandırın. Cihazı mandal gibi açın ve parmağınızı cihazın içine yerleştirin. Butona basın ve cihaz çalıştıktan sonra değerleri ekrandan izleyin. Cihazı hangi parmakta kullandığınız önemli değildir.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan cihaz alabilmeniz için; Öncelikle SGK Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Kurum, raporunuzda belirtilen cihazı kendi stoğundan size verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri