İkame araç bedeli, gerçekleşen bir trafik kazası sonucunda aracı hasara uğrayan kişinin aracın tamir edilmesi sürecinde aracından mahrum kaldığı süre boyunca bir araç kiraladığı varsayılarak kendisine ödenen maddi tazminattır.
Görüldüğü üzere hem tüketim hem de üretim aşamasında “ikâme” kavramı sağlanılan tatmin düzeyinin ya da üretim düzeyinin korunabilmesi açısından da etkindir. “Varlık ikâmesi” ya da “para ikâmesi” ise bir varlığın, para biriminin, başka bir varlık ya da para birimi vasıtası ile değerinin saklanmasını ifade etmektedir.
Aracın günlük ikame bedeli ise 120 TL olması durumunda 3000 TL araçtan mahrum kalma bedeli çıkmaktadır. Araç sürücüsü ve ya sahibinden talep edilen bu tazminatın fazla gelmesi durumunda karşı taraf araçtan yoksun kalma tazminatı itiraz dilekçesi hazırlamaktadır.
Çift taraflı gerçekleşen trafik kazalarında, kusursuz olan tarafın karşı taraftan talep ettiği ve ortalama 5-7-10 veya 14 gün üzerinden hesaplanan bedeldir. Bu alacak miktarına hak kazanabilmek için kusursuz olan sürücünün var ise kasko poliçesinden ikame araç klozunu kullanmamış olması gerekmektedir.
İkame Araç Bedeli Nasıl Hesaplanır? İkame araç bedeli tazminatı, aracın kullanılamadığı gün sayısı ile aracın günlük kiralama bedeli çarpılarak bulunur. Mesela 7 günlük onarım süresi var ve aracın günlük kiralama bedeli 200 TL ise 1.400 TL ikame araç bedeli tazminatı hesaplanacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
İkame araç bedeli, kazada kusurlu olan araç sahibi ve araç sürücüsünden talep edilmektedir. Kusurlu araç sahibi veya araç sürücüsü vermiş oldukları zarardan sorumlu durumdadırlar. Ancak kasko sigortası sayesinde araç sahipleri ikame araç ücreti ödememekte, sigorta şirketi tarafından bu destek sunulmaktadır.
İkame araç temini, aracın onarımının 24 saati geçeceği durumlarda sağlanmaktadır. Araç servislerinin aktif olmadığı pazar günleri bu süreye dahil değildir. Hasarlı aracın serviste bakım göreceği süre ve buna paralel olarak ikame aracın temin edileceği süre konusunda, eksper ve araç servisi arasında anlaşılması gerekir.
Hasar sonrası gerekli değerlendirme ve raporlamanın yapılmasının ardından, takip eden 24 ila 48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir. Aracın onarımının tamamlanmasıyla sana temin edilen ikame aracı ilgili araç kiralama firmasına iade etmen gerekir.
Trafik kazası nedeniyle aracın bakım ve onarımda kaldığı süre ya da araçta pert nedeni ile makul sürede tekrar araç alması için geçecek süre sebebiyle zarar gören araç yoksunluk tazminatı (Araç Mahrumiyet Bedeli) talebinde bulunabilir. Ancak, bu tazminat araç sahibinden ya da araç sürücüsünden talep edilmelidir.
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamına alınmayan ikame araç bedeli yahut ticari kazanç kaybı bedeli tam kusurlu araç maliki ve sürücüsünden tahsil edilecektir. Yani ikame araç bedeli sigorta şirketinden talep edilememektedir.
Bir kaza sonucu aracın çok sayıda bölgesinden ağır olarak hasar alması ile araçlara ağır hasar kaydı yapılır. 10000 tl hasar kaydı aracın değerini ne kadar düşürür? Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır.
Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder. Eğer kullanmış olduğunuz araca kasko yaptırdıysanız bu ödemeyi siz değil kasko şirketi yapacaktır.
İkame araç kullanma süresi, araç sahibinin kendi aracının tamir süresine bağlıdır. Hasarlı aracın bakım süresi ve ikame aracın temin edileceği süre ekspertiz ve araç servisi tarafından belirlenir. İkame araçlar hasar tespitinden sonra 24 ile 48 saat içerisinde teslim edilir.
Görüldüğü üzere, eğer ivaz kişisel mallardan karşılanmışsa; ivazlı olarak (karşılığı verilerek) elde edilen mal, (edinilmiş mal değil) kişisel mal sayılmaktadır29. Bu kurala, edinilmiş mallara katılma rejiminde “ikame kuralı” veya “ikame ilkesi” denmektedir.
Sigorta şirketi tarafından ikame araç hizmetinin sağlanamadığı durumlarda, sigortalı aynı konfor özelliklerinde başka bir araç kiralayabilir. Bu durumlarda gerekli masraflar fatura karşılığında ilgili sigorta şirketi tarafından karşılanabilir.
Araçtan yoksun kalma tazminatı bakımından arabuluculuk dava şartı değildir, yani arabuluculuk yoluna başvurulmadan da dava açılabilir. Fakat zarara uğrayan araç sahibi dilerse arabuluculuk yoluna başvurarak dava açmadan zararının tazmin edilmesini talep edebilir.
Elbette çıkabilirsiniz. Kiraladığınız aracı Türkiye sınırları içinde dilediğiniz şehirde kullanabilirsiniz. Ancak sözleşme gereği km sınırlı kullanım hakkınız olduğunu ve bu km sınırının aşımında sözleşme tutarınıza ek her km başına bir ödeme yansıyacağını unutmayınız.
İkame araç hizmeti
Bir teknik güncelleme için sizi yetkili servislerimize davet ettiğimizde iki saati aşacağı öngörülen servis işlemlerinde Opel'inizin yaşı ve garanti statüsünden bağımsız olarak ücretsiz olarak ikame araç hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Aracınızın serviste olduğu sırada kasko sigortanızı yaptırdığınız sigorta şirketi tarafından size temin edilen araca ise ikame araç denir. Yani aracınızın hasar alması durumunda sigorta şirketinin size geçici olarak verdiği araçtır. Böylece aracınızın tamiri süresince bu araç sizin araç ihtiyaçlarınızı karşılar.
Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
Araç mahrumiyeti tazminatının hesabı ise hasar gören aracın günlük ikame (kiralama) bedeli ile onarımda kaldığı gün sayısı çarpılarak elde edilir. Örnek olarak, onarım süresi 20 gün ve ikame araç bedeli 100 TL olan bir araç için araç mahrumiyet tazminatı 20X100 = 2.000 TL olarak hesaplanır.
Sizlere daha iyi hizmet vermek adına geliştirdiğimiz mobilite çözümlerimiz kapsamında, üretici garantisi ya da uzatılmış garanti kapsamındaki Citroen'inizi yetkili servislerimize getirdiğinizde, iki saati aşacağı öngörülen arıza onarımı işlemlerinde ücretsiz olarak ikame araç talebinde bulunabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri