Parmak ısırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Büyük şaşkınlık duymak, hayrete düşmek.
Parmak ısırmak deyimi çok büyük bir şaşkınlığa uğramak ve hayrete düşmek olarak değerlendirilir. Gerçekten bir insan çok yaşadığı zaman parmağını ısırarak bu şaşkınlığını küçük de olsa gösterir. Bu anlam üzerinden parmak ısırmak deyimi ortaya çıkmıştır.
"100 metreyi 3 saniyede kosan turk genci atletizm otoritelerine parmak isirtti" seklinde haberlerde sıkca kullanılan bir deyim. gipta etmek, kiskanmakanlamında kullanılır. manyakça bir türk geleneği.
"Parmak ısırtmak," birinin yaptığı bir işi, sergilediği bir performansı ya da sahip olduğu bir özelliği dolayısıyla büyük bir beğeni topladığını ifade eden bir deyimdir. Bu tabir, genellikle kişinin başarısı veya ustalığı karşısında çevresindekilerin hayranlık duyduğu ve takdir ettiği durumlar için kullanılır.
[1] "Herhangi bir davranışıyla hayret uyandırmak" anlamında kullanılan bir söz.
İlgili 37 soru bulundu
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Dudak ısırmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
1) hayran kalmak; 2) hayrete, şaşkınlığa düşmek.
"Ayağının Tozu İle" deyimi, Türkçede bir kişinin bir yere yeni varmış olması ve hemen, hiç vakit kaybetmeden bir işe koyulması veya bir eylemde bulunması anlamına gelir.
"Bin Dereden Su Getirmek" deyimi, Türkçede bir işi gerçekleştirmek veya bir sorunu çözmek için çok sayıda zorlu ve karmaşık yollardan geçmek, çok çaba ve emek harcamak anlamına gelir.
Bir kimseye, haberi olmadan, kötü bir duruma sokacak davranışta bulunmak başına çorap örmek anlamına gelmektedir.
"Çürük Tahtaya Basmak" deyimi, Türkçede güvenilmez, sağlam olmayan veya riskli bir şeye güvenmek, tehlikeli veya emniyetsiz bir duruma girmek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin güvenilmez bir şeye güvenmesini, riskli bir işe girişmesini veya emniyetsiz bir duruma bulaşmasını ifade eder.
"Fitil fitil burnundan getirmek," Türkçe'de birini bir şeyi yapmaya zorlamak, özellikle de birine zor kullanarak bir şeyi kabul ettirmek ya da istenilen bir davranışı yaptırmak için kullanılan bir deyimdir.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Kulak Kesilmek: Bu ifade ise, bir konuya veya olaya şaşkınlık, hayret veya dikkatle odaklanma durumunu ifade eder. Bir kişinin bir olay karşısında şaşırmış, dikkati tamamen o olaya çevrilmiş ve adeta başka hiçbir şeye dikkat edemez hale gelmiş olması bu deyimle anlatılır.
[1] Dinlemek istememek.
Yanaklarda iritasyon: Özellikle dişleri birbirlerine temas ettikleri kapanış çizgisi hizasında, yanağın iç kısmında çizgi ya da kabartı şeklinde fibröz bir oluşum meydana gelir. Bu oluşum nedeni ile sıklıkla “yanak ısırma” olayı ile karşılaşılır.
Bıyık altında gülmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin içinde bulunduğu duruma alay ederek, belli etmeden gülmek.
"Dudak büzmek" deyimi, beğenmeme, hoşlanmama veya küçümseme hissini ifade etmek için kullanılır. Bir kişi bir durumu, bir fikri ya da bir nesneyi onaylamıyorsa veya olumsuz bir tepki gösteriyorsa, genellikle dudak büzme hareketi yapar.
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir. Bu deyim genellikle fedakarlık gerektiren durumlar için kullanılır ve kişinin adeta her şeyini, en önemli varlıklarını bile o işe adadığını vurgular.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Adını ağzına almamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
[1] Bilmediği işe, yetkisi dışındaki konuya karışmak.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kesenin ağzını açmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Dokuz doğurmak", çok zor ve meşakkatli bir sürecin sonunda beklenen bir sonucun gerçekleşmesi anlamına gelir. Bir eylemin gerçekleşmesi için uzun bir bekleyişin ardından büyük çaba sarf edilmesi ve sonunda bunun zorluklarla dolu bir süreç sonrasında elde edilmesi durumunda kullanılır.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri