Aseton, Japon yapıştırıcısının yapısını bozarak kumaş üzerinden kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar. Ayrıca elinize bulaşan yapıştırıcı kalıntılarını da yine aseton yardımı ile kolayca temizleyebilirsiniz. Uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise sıcak tuzlu su karışımıdır.
Kuruyan Japon yapıştırıcıyı tuzlu sıcak suyla temizlemek için keskin olmayan bir bıçak kullanarak yüzeyden kazıyabilirsiniz. Japon yapıştırıcıdan kalan artıkları temizlemek için kumaş ya da peluş ürünleri düşük derecede yıkamanız önerilir.
Ancak donmuş Japon yapıştırıcısını elden çıkarmak için farklı yöntemler bulunuyor. - İlk olarak aseton kullanabilir ve ilgili bölgeye uygulayarak çıkarabilirsiniz. - Eğer cildinizde aseton kullanmayı istemiyorsanız tuz ile suyu birbirine karıştırarak ilgili bölgeye uygulayabilirsiniz.
Doğrudan etkilenen bölgeye aseton uygulamak, süper yapıştırıcı ile cildiniz arasındaki bağı hızla çözebilir. Daha sonra Japon yapıştırıcısını çıkarmak kolay olacaktır. Not: Aseton cildinizi kurutabilir. Tutkaldan kurtulduktan sonra bir nemlendirici uygulamak gerekir.
Japon yapıştırıcısının elinize bulaştığı bölgeye 2-3 damla aseton damlatın. Derinizi yapıştırıcıdan ayırırken, yavaşça hareket ederek ovun ve cildinizdeki yara bandını çıkarırkenki gibi çok dikkatli olun. Bu işlemi dikkatli şekilde gerçekleştirmeniz gerekir, aksi taktirde derinizin yırtılması olasılığı vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Sıcak Su. Sıcak su da Japon yapıştırıcısını çıkarma konusunda etkili oluyor. Özellikle Japon yapıştırıcısı bir bölgeye sürüldüyse, o bölgeyi sıcak su içinde bekletebilirsiniz. Sıcak su yapıştırıcıyı yumuşatarak çıkarmayı kolaylaştırıyor.
Hızlı yapıştırıcıları ( Siyanoakrilat ) bilindik ismi japon yapıştırıcıları elden çıkarmanın en kolay ve basit yolu soğuk suyun altında elleri yıkamaktır.
Birkaç damla zeytinyağı, kanola yağı, sebze yağı, Hindistan cevizi yağı ya da ayçiçeği yağı, derideki yapışkanı çıkarmaya yardım edebilir. Bazı yapışkanlar yağda çözünür. Diğerleriyse ciltle arasına yağ girince yapışkanlığını yitirir.
Bant izini çıkarmak için ev yapımı temizleyiciler ve çamaşır sodası gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Sirke, yapışkan kalıntıları çözen etkili bir temizleyicidir. Tuz ve limon suyu karışımı da lekeleri temizlemekte etkilidir. Bulaşık deterjanı, yapışkan izlerini çözmek için güçlü bir seçenektir.
Lekeli bölgeye aseton döküp birkaç dakika bekleyin ve bir diş fırçası yardımıyla alanı temizleyin. Bant ve etiket kalıntılarından kurtulmak için sabunlu suyu da deneyebilirsiniz. Eğer kalıntılar bir objenin üzerindeyse de sıcak sabunlu suda bekletin. Daha sonra yıkadığınızda tertemiz olduğunu görebilirsiniz.
Japon yapıştırıcı ve yağlı boya gibi maddelerse, kolayca çıkarılamaz. Çıkarmak için deriyi kazımak da gerekmez. Deriyi tahriş etmeden, çıkarılabildiği kadar çıkarılır, kalan kısmı abdeste ve gusle mani olmaz.
Tutkalın daha hızlı kuruması için üfleyebilirsiniz ancak bunu çok uzun süre yapamayacağınız için size çok bir zaman kazandırmaz. Saç kurutma makinesini kullanarak soğuk hava vererek hızlıca kurutabilirsiniz.
Yapıştırıcıyı ıslat.
Sabunlu ılık su, yapıştırıcıyı elinden çıkarmaya yeterli olabilir. Bir kâseyi ılık suyla doldur, sonra 1 çorba kaşığı (15 ml) hafif etkili bir sabun ekle. Yapıştırıcının bulaştığı bölgeyi 30 ila 60 saniye suya batır, sonra yumuşayan yapıştırıcıyı kazımaya çalış.
Tuz ve sıcak su yöntemi kullanılarak Japon yapıştırıcısı elden şu şekilde çıkar: Bir kâsede sıcak sayılabilecek su hazırlayın. Sorunlu bölgeyi bu suda 1 ya da 2 dakika bekletin. Yapıştırıcı üzerine sofra tuzu dökerek ovalama ve fırçalama gerçekleştirin.
Japon yapıştırıcısının çözülmesini sağlayan ve Japon yapıştırıcısı neyle çıkar sorusuna yanıt; aseton, tuz, çamaşır deterjanı, margarin, kokusuz terebentin vb. gibi yöntemlerdir. Sadece bu malzemeler kullanılarak da Japon yapıştırıcısının bıraktığı izlerden kurtulmak mümkündür.
Kurumuş yapıştırıcı lekesinin üzerini kaplayacak miktarda aseton döktükten sonra lekenin yumuşamasını bekleyin. Ardından jilet veya zımpara kullanarak lekeyi kazıyın.
Hızlı Yapıştırıcı Lekesi Çıkartma İşlemleri
Hızlı yapıştırıcı lekesini kumaştan çıkarmak için asetondan yardım alabilirsiniz. Oldukça keskin bir kokuya sahip bu tehlikeli madde ile temizleme yaparken zarar görmemek için havalandırması yeterli olan ortamda yapmanız tavsiye edilir.
Japon yapıştırıcısının karşı koyamadığı ürünlerden biri de, asetondur. Aseton yardımıyla yapışan yapışkanlar kolayca kumaş üzerinden çıkarılabilir. Tuz ve sıcak su karışımları, Japon yapıştırıcısını ortadan kaldıran bir karışımdır.
Vazelini yapışkanın olduğu yere sürünüz. Fırça yardımıyla izlerin üzerine doğru sürtünüz. Ilık suyla durulama yapınız. - İspirto, selülozik tiner gibi malzemeler bant izlerini çıkarmada kesin çözümdür.
Zeytinyağı-tuz, tuz-sıcak su karışımları ve aseton en etkili yöntemlerdir. Bu yöntemlere ek olarak çamaşır deterjanı ve margarin-karbonat karışımı da Japon yapıştırıcı lekesini çıkarmak için kullanılır.
Yapışkanlı tırnakların ya da tırnak uçların varsa onları sabunlu suda beklettikten sonra nazikçe törpüleyerek yapışkanı çıkartabilirsin. Ardından kalan yapışkanı bir tırnak törpüsü ve biraz asetonla çıkart. Akrilik tırnakları çıkartmak için ise sadece aseton kullan ve kalan yapışkansı artığı törpüleyerek temizle.
Yapıştırılacak yüzeyler pürüzsüz, temiz ve kuru olmalıdır. Tek yüzeye çok az miktarda sürülmelidir. Yüzeyleri birbirine bastırarak bir kaç saniye tutulmalıdır. Çocukların, ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.
Yıkama işleminden sonra acil hekim kontrolü için başvurmak gereklidir. Halk arasında “Japon yapıştırıcı” olarak bilinen siyanoakrilat yapıştırıcıların göze kaçması durumunda kurumasına fırsat vermeden antibiyotikli göz pomadı bol bir şekilde sürülüp acilen göz hekimine müracaat edilmesi gerekir.
Sıvı Japon yapıştırıcısını kullanmak için ürünü yüzeye tek taraflı olarak ve ince bir tabaka şeklinde uygulamalısınız. Eğer ahşap, sunta vb. emici yüzeylere uygulama yapacaksanız normalin biraz üzerinde Japon yapıştırıcısı kullanmalısınız. Aksi durumda Japon yapıştırıcısı yüzeydeki emilim nedeniyle yetersiz kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri