Parmenides'e göre, evrende değişen hiçbir şey yoktur. Gerçeklik, yani Varlık, mutlak anlamda Bir'dir, kalıcıdır, süreklidir, yaratılmamıştır, yok edilemez; o ezeli ve ebedidir; onda hareket ve değişme yoktur.
Parmenides'in 'Varlık' Anlayışı
Amacı olan, kendinde hakikati kavramanın tek yolunun da salt düşünmeden hareket etmek olduğunu ileri sürmüştür. Ona göre Düşünmenin nesnesi yalnızca gerçek bir varolan olabilir. Varlık ile düşünme bağıntı olarak birbirine ayrılmaz şekilde bağlıdır.
Bu düşünceye göre evrendeki her varlık, toprak, su, hava ve ateş denen temel unsurların birisinden ya da hepsinden bir biçimde meydana gelmiştir. Arkhe olarak görülen bu varlıklardan biri veya değişimle birlikte bir çeşitlilik meydana getirmiş ve böylece yeni şeyler ortaya çıkmıştır.
Felsefe tarihinde “varlık” ve “hiçlik” sorununu ilk kez dile getiren Parmenides'tir. Onun ünlü önermesi “Varlık vardır, yokluk yoktur” önermesidir.
Bu anlamda episteme'nin temellerini de atmıştır. Bir bilim olarak mantığın Aristoteles'le başlangıç yatağını bulmasına rağmen, felsefesini ortaya koyuş şekli ile düşünmeye getirdiği yaklaşımlar Parmenides'i mantık disiplini için de Antikçağ'daki öncül haline getirmiştir. kurucusu olarak da tarihe geçmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Parmenides, daha önceki Sokrates öncesi filozofların ''İlk Neden'' teorilerini, varlığın değişime izin vermeyen birleşik bir bütün olması nedeniyle "değişimin" imkânsız olduğunu iddia ederek çürütmesiyle ünlüdür.
Herakleitos evrende bulunan tüm şeylerin bir değişim ve oluş içinde olduğunu ileri sürer. Evrenin arkhesinin ateş oldu- ğunu, her şeyin ateşten geldiğini ve yine ona döneceğini ve böylece evrenin varlığını akış içinde sürdürdüğünü savunur.
Nihilizm, varlığın var olduğu görüşünü ve yapılan sınıflandırmaları reddetmiştir. Antik Çin'de ortaya çıkan Taoizm, varlığın kabul edildiği haliyle bulunmadığını savunmaktadır. Tao öğretisi dışındaki her şey, bu görüş tarafından gerçek dışı olarak değerlendirilmektedir.
Varlık, felsefenin temel kavramlarından birisidir. Var olan ya da var olduğu söylenen şey, varlık kavramının içeriğini oluşturur. İlk olarak Elea Okulu'nun öncüsü Parmanides tarafından kullanıldığı sanılmaktadır. Farklı felsefe okullarında ya da akımlarında farklı anlam katmanların ele alınmakta ve tanımlanmaktadır.
İbn Sina'nın zorunlu ve mümkün varlık analizi ve bundan doğan İlk Neden kanıtı Ortaçağ Arap ve Latin felsefesinde meşhur olduğu gibi Ortaçağ felsefesinin modern tarihçileri arasında da epeyce ilgi ve yorumu cezp etmiştir.
Parmanides (Yunanca: Παρμενίδης, MÖ 515 - MÖ 460), doğa filozoflarından sayılmakla birlikte, Antik Yunan felsefesinde rasyonalizm geleneğinin ilk filozoflarından biridir.
Yani varlığın gerçekte var olduğunu düşünürler. Bu idealizmin kurucusu Platon için bile geçerlidir, o ideaların düşüncede olduğunu söylemesine rağmen onların dış dünyada var olduğunu düşünürdü. Bu realist tutum Parmenides için de geçerlidir. Varlık esastır ve düşünce varlık hakkındadır.
Thales'in arkhe olarak ileri sürmüş olduğu su kavramı gibi, hava da belirli bir maddedir.
Latincede "başlangıç", "köken", "hareket kaynağı" gibi anlamlara gelen arkhe, Antik Yunan felsefesinde her şeyi yapan temel yapı taşına verilen isimdir; "ilk prensip" ya da "ilk element" olarak da düşünülebilir.
hiçten hiç çıkmaz anlamına gelen bu sözü; ex nihilo nihil fit, et in nihilum nihil potest reverti olarak tamamladığımızda; bizim, yok olmaz, zeval bulmaz varlığımız için en eski temel vecizeye ulaşırız: hiçten hiç çıkmaz; ve hiç tekrar hiç olamaz. hiçlikten hiçlik çıkar. her şey hiçtir. hiçbir şeydir.
Matematik ile böylesine yakından uğraşan Pisagorcular, sayılardan edindikleri bilgileri genelleştirerek sayıları bütün varlığın ilkeleri (arkhe) yapmışlardır. -Sayıyı temel varlık, yani arkhe olarak duyu-üstü bir ilke ve maddeye zıt, onu sınırlandıran ve biçimlendiren bir ilke olarak kabul etmişlerdir.
Varlık felsefesi ilk olarak Milet kentinde (İyon uygarlığında) Thales'in varlığın ilk maddesi (arkhe) nedir? sorusuyla ortaya çıkmıştır. Varlık felsefesinin konusu varlıktır; yani var olan her şeydir. Bu manasıyla varlığı ikiye ayırabiliriz.
Varlığı nicelik ve nitelik yönünden inceleyen felsefe dalına varlık felsefesi ya da ontoloji adı verilir. Bu felsefi disiplinin ilk soruları ''Varlık var mıdır? '' ve ''Ben var mıyım'' sorularıdır. Bir şeyin gerçekten var olup olmadığını sorgulayan ontolojide varlık kavramı çok yönlü olarak ele alınmıştır.
Bu düşüncenin temsilcisi Descartes'tir. Bu Jilozofa göre varlık, hem düşünce hem de madde özelliklidir.
Nihilizm denince akla gelen ilk isimleri şu şekilde sıralayabiliriz; Friedrich Nietzsche, Ludwig Andreas Feuerbach, Henry Thomas Buckle, Max Stirner, Albert Camus, Arthur Schopenhauer, Jean-Paul Sartre ve Herbert Spencer. Saydığımız isimler, nihilizm akımını savunan en bilindik isimlerden.
Nihilizm; her türlü bilgi imkânını reddeder ve hiçbir doğru, genel geçer (Toplum tarafından kabul edilen, hemen herkesçe benimsenen) bilginin olamayacağını savunur. Varlığı her şekliyle şüphe ile karşılar ve hatta yok sayar.
İnsan bilgisi, varolan şeylerin çeşitli nitelikleri hakkındadır. Varolan şeyleri, onların temellerini, derinliklerini, onlar arasındaki esas bağı felsefenin bir kolu olan Varlık Felsefesi (Ontoloji) incelemektedir.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri