Bazı doktorlara göre bebekler 4. ayda katı gıdaya başlayabilir. Eğer sizin doktorunuz da bu görüşteyse fasulyeyi 4. aydan sonra dilediğiniz bir zamanda bebeğinizin yiyeceklerine ekleyebilirsiniz. Ama ezilmesi zor olduğu için 6-8 ayları bekleyip o dönemde vermeyi de tercih edebilirsiniz.
Bebeklere bakliyat ne zaman ve nasıl verilmeye başlanır? 9. aydan itibaren nohut, soya fasulyesi, barbunya, mercimek, kuru fasulye, maş fasulyesi, börülce gibi bitkisel protein içeren kuru bakliyattan da vermek gerekir.
Öncelikle fasulyeleri ayıklayıp küp küp doğrayım, soğanı da küp şeklinde doğrayalım. Fasulye kıyma ve soğanı tereyağında hafif çevirelim. Rengi dönünce üzerine yıkadığımız bulgur ve et suyunu ekleyip pişirelim, afiyet şifa olsun bebişlere.
Kuru baklagiller bebeklere 8. aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Taze Fasulyenin Emzirirken Bebeklerde Gaz Yapar mı? Taze fasulye tüketen annenin sütü bebeklerde de gaz oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle taze fasulye tüketirken dikkatli olmanız ve gaz oluşumunu önceleyecek şekilde pişirmeye dikkat etmeniz gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Kuru fasulye vücudumuzda simbiyont bakteriler tarafından parçalanırken ise hidrojen, nitrojen ve karbondioksit gibi gazlar ortaya çıkıyor. Kısacası oligosakkaritlerin sindirimi için enzimlerimiz yetersiz kalıyor ve kuru fasulye gibi baklagiller yendiğinde bağırsaklarda normalden daha fazla gaz oluşuyor.
Anne sütü veya formül mama içerisindeki demir miktarı yeterli olmadığından, bebeklerin 6. aydan itibaren demir depoları boşalmaya başlar. Bu sebeple miniğinize ilk olarak kabak, taze fasulye, muz, armut, havuç ve tatlı patates gibi bol demir içerikli besinleri püre ya da çorba halinde verebilirsiniz.
Karabuğdaylı Maş Fasulyesi (12+ Ay)
1 yaş ve üzeri bebeklere uygun karabuğdaylı maş fasulyesi yemeğini bebeğiniz çok sevecek.
Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanır (bölge ekolojik şartları dikkate alınır). Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Fasulyeler ayıklanır. Havuç ve patates soyulup küp küp doğranır. 1 su bardağına yakın ılık suya tüm malzemeler konup pişirilir. Daha sonra blendırdan geçirilip püre haline getirilir.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir.
Ara Öğün : Meyve püreleri ya da Yoğurt
Bebeğinizin henüz çiğneme ve ısırma yetenekleri gelişemediği için bu meyveleri püre şeklinde tüketebilmeleri önemli. Bu dönemde; elma, armut, şeftali, kayısı, erik, muz, mandalina gibi meyveleri; havuç gibi sebzeleri gönül rahatlığıyla rendeleyebilirsiniz.
Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır. Bu bakliyatları, C vitaminleriyle (domates, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler gibi) birlikte almak, demir emilimine yardımcı olur. Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur.
Maş fasulyesi ıslanmadan da 10 ve ya 15 dakika arasında haşlanmaktadır. Maş fasulyesi isteğe bağlı olarak geceden ıslatılarak ve ya ıslatılmadan da pişirilebilir. Maş fasulyesi ile yapılacak yemek çeşidine göre kuru maş fasulyesi ıslatılmadan haşlanabilir. Maş fasulyesi ıslatılmadan 25 dakika kadar haşlanmaktadır.
Maş fasulyesi yüksek lif, demir, protein, magnezyum, potasyum, manganez, fosfor içeriği ile bilinir. Maş fasulyesi anti - aging (yaşlanma geciktirici) özelliğe sahiptir. Yapısında yüksek miktarda protein ve lif bulunur, gluten içermez ve tüketildikten sonra şişkinliğe neden olmaz.
küçük küçük yemeklik doğradığımız soğanları, kıymayı ve salçayı sıvı yağ ile tencerede biraz döndürüyoruz. Sonra içine haşladığımız fasülyeyi ekliyor 1-2 dk karıştırıp sonra üzerine gelecek kadar sıcak su ekliyoruz kimyonu da koyup kapağı kapalı şekilde 5 dk pişiriyoruz.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir. Mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve domates çorbası içerdikleri yüksek asit oranı nedeniyle gaz yapabilir.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Ama bebeklerde gaz sorununun nedenleri arasında gösterilen, sütün tadını değiştiren ve anne sütüne gaz yapan yiyecekler de yer alıyor. Bunlardan birisi de patlıcandır. Çiğ sebzelerin süt artıcı özelliği olduğu gibi aynı zamanda da gaz yapıcı özelliği de bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri