Fellah köftesi, bulgur, yumurta, un ve sıcak su ile hazırlanan hamura şekil verilerek yapılan köftelerin haşlanması ve sarımsaklı-salçalı sos ile lezzetlendirilmesi ile ortaya çıkan bir yemektir. Fellah, Arapçada çiftçilikle uğraşan kimselere verilen isimdir.
Adana yöresi ile özdeşleşen fellah köftenin ismi, Arapça kökenlidir ve 'çiftçi' anlamına gelir. İnce bulgur ile hazırlanan bu yemeğin, karbonhidrat ve potasyum değeri oldukça yüksektir.
Fellah Köftesi (Adana Yöresi)
Ev yapımı fellah köfte tarifi için olmazsa olmaz malzeme olarak köftelik ince bulgur kullanılır. Sıcak ile ıslatılan köftelik bulgura yumurta, un ve salça eklenir. Ardından baharatları da eklenerek yoğurulur.
İlgili 39 soru bulundu
Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.
Eğer sıcak haldeyken eklenirse pişerken topaklanma riski vardır. Fellah köftesini yoğururken muhakkak suyla ıslatmayı unutmayın. Aksi takdirde köfteleriniz dağılacaktır. Macun kıvamı elde edinceye dek yoğurulması lazımdır.
Fellah Köftesi İçin Malzemeler :
1 su bardağı ince bulgur. 1 su bardağı sıcak su. 1/2 su bardağı irmik.
Merak edenler için Adana yöresinin mutfağına ait olan fellah köftesini yapmak da oldukça kolay. Bazı tariflerde içine irmik de eklenen fellah köftesini biz irmik kullanmadan yaptık. Nefis salçalı sosun lezzet kattığı fellah köftesinin malzemeleri ve yapımı aşamaları aşağıda. Kolay gelsin...
Köfteleri kızgın yağda kızartıyoruz. İlk sıcağı çıkınca yoğurtlu sosu döküyoruz, yağda erittiğimiz salçayı da döküp servis ediyoruz.
Özellikle akşam yemeklerinde afiyetle tüketilecek, sofralarınıza farklı bir lezzet olacak yoğurtlu fellah köftesi tarifi ile mutfağınıza konuk oluyoruz. Yoğrulan bulgur ellerinizde şekilleniyor, haşlanıp üzerine yoğurt ve salçalı sos dökülüyor. Sonucunda ortaya hem şık hem de enfes bir lezzet çıkıyor.
Türkiye'de köfte denilince akla gelen ilk yer, Tekirdağ'dır. Tekirdağ köftesi hazırlanışındaki nüanslarla Tekirdağ ile bütünleşmiş bir üründür. Kullanılan etten, etin işlenişine ve köftenin hazırlanmasına değin bir dizi ayrıntı Tekirdağ köftesinin isminin ünlenmesini sağlamıştır.
Fellah köftesi kalorisi yüksek ve lezzetli bir yiyecektir. Ana yemekte ve gün sofralarında afiyetle tüketilir.
Fellah Köftesi (püf noktalarıyla) Tarifi İçin Malzemeler
Köfte malzemesi; 3 su bardağı ince köftelik bulgur. 2 yemek kaşığı buğday nişastası 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
Kürt Köftesi Yapılışı:
Soğan ufak ufak doğranır. Bir tencereye bırakılır, üzerine köftelik bulgur, tuz, reyhan isteğe göre pul biber ilave edilir. Tüm bu malzemeye, üzerini çok fazla örtmeyecek şekilde sıcak su dökülür ve ocakta birkaç dakika suyunu çekene kadar bekletilir. Ağzı kapalı olarak soğuyana kadar bekletilir.
Fellah köfteyi bağlayabilmek için içerisine farklı malzemeler konuluyor. Bu malzemeler yumurta, un ve irmik. Un-irmik ya da un-yumurta irmik veya un-yumurta kombinasyonlarından birini seçerek köftenin hamurunu bağlamanızı öneririz. Dilerseniz içerisine iki kez çekilmiş veya dövülmüş et ilave edebilirsiniz.
1 su bardağı pilavlık bulgur, üç su bardağı sıcak su ve iki tatlı kaşığı tuz ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanmış bulgura yarım çay bardağı un eklenerek pişirilmeye devam edilir. Un eklendikten sonra kavruldukça katı bir kıvam alacaktır. Pişirme işleminin ardından köfteler yuvarlanarak servis tabağına alınır.
Bol sarımsaklı, domatesli sosuyla klasik fellah köfte tarifi, yoğurtlusu ve semizotlu haliyle de şahane oluyor. Böylesine sevilen bir lezzeti bol bol yapıp dondurucuda saklamak, canınız her istediğinde de çıkarıp haşlayarak afiyetle tüketmek mümkün.
Fellah Köfte (Unsuz) Tarifi İçin Malzemeler
Tavuk bulyon veya tavuk suyu. Arzuya göre limon tuzu. Bir fiske tuz.
Bulgur köftelerini önceden hazırlayıp sonra pişirsek olur mu? Lafı dolandırmadan cevap vereceğim, olmaz. Bulgur köfteleri dondurulduktan sonra pişerken dağılabiliyor. Bu nedenle bulgur köftesini dondurarak saklamak istediğinizde önce pişirmeni daha uygun olacaktır.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
Köfte için;
150 gr yağsız kıyma. 1/2 cup ceviz (un haline getirilmiş) 1 soğan (rendelenmiş suyu ayrılmış) 1 çorba kaşığı domates salçası
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri