Bazı durumlarda tırnak diplerine ve alt kısımlarına da yayılabilen dolama, tıp dilinde paronişi olarak adlandırılır. Dolamaya genellikle bakteriyel enfeksiyonlar sebep olsa da bazı durumlarda virüs ve mantar hastalıkları da paronişiye yol açabilir. Apse oluşumu, ağrı ve acıya yol açar.
Paronişi sorunu yeterli ve doğru şekilde tedavi edilmediği zaman ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Selülit adı verilen enfeksiyonlara neden olabileceği gibi tendon enfeksiyonlarına da sebep olabilir. Kronik paronişi vakaları tedavi edilmediğinde ise en sık olarak ortaya çıkan komplikasyon tırnak distrofisidir.
Parmakta dolama tehlikeli midir? Parmakta sertlik, gerginlik, irin dolu ve ağrı şeklinde ortaya çıkan dolama tedavi edilmediğinde apse oluşuma sebep olur ve bu durum tırnak sağlığında tehlike yaratabilir. Bu yüzden fark edildiği anda tedaviye başlanması önemlidir.
Hafif olgular için mupirosin [Bactroban], gentamisin, basitrasin/neomisin/polimiksin B [Neosporin] gibi topikal antibiyotiklerle basit bir tedavi yeterli olabilir. Klindamisin veya sefaleksin gibi antibiyotikler de sıklıkla kullanılır; klindamisin, MRSA'nın yaygın olduğu bölgelerde daha etkilidir.
Bakterilerin ve Herpes Simpleks Tip 1 ve 2 virüsünün oluşturduğu Akut Dolamada tedavi için genellikle 1-2 hafta yeterlidir.
İlgili 35 soru bulundu
Akut dolamanın erken dönemde fark edilmesi, tedavinin kısa sürmesinde oldukça etkilidir. Erken dönemde fark edildiğinde günde birkaç kez ılık su ile yapılan kompres ve uygun antibiyotikli krem kullanımı, dolamanın hızla iyileşmesini sağlar. Ancak apse gelişimi varsa içinin boşaltılması gerekebilir.
Parmakta meydana gelen dolama, ciltte sertlik, gerginlik, irin birikimi ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Eğer bu dolama tedavi edilmezse, ciddi bir durum olan apse oluşabilir. Apseler, enfeksiyonun cildin altında irin birikmesine yol açtığı durumlardır.
Parmağınızda dolamaya bağlı olarak oluşan ağrı, zonklama, şişkinlik ve kızarıklığın azalmasını sağlamak için parmağınızı ılık suyla doldurduğunuz bir kabın içine koyup 15-20 dakika bekletebilirsiniz. Bu, ağrınızın hafiflemesini sağlayacaktır.
Dolama, genellikle tırnak çekilmesi, tırnak kemirmesi veya manikür gibi küçük travmaların ardından gelişir. Özellikle tırnak çekilmesi veya manikür sırasında yaşanan küçük yaralanmalar sonucu enfeksiyon gelişebilir.
Kara merhemin kullanım şekli doğrudan iltihaplı bölgeye sürülerek yapılır. Yüz bölgesinin dışında olan çıbanlarda, kara merhem sürülerek üstü bez ile kapatılır. Sıcak tutmak kara merhemin etkisini hızlandırır. Kara merhem günde 2 kez bölge üzerine sürülerek kullanılır.
Tedavi edilmeyen enfeksiyon tırnağa zarar verebilir. Sık olmamakla birlikte, tedavi edilmeyen paronişi, parmakta veya ayak parmağında daha derine inebilir ve ciddi bir enfeksiyona yol açabilir. Enfeksiyon, alttaki kemiği içerecek şekilde ilerleyebilir.
Parmakta takılma ve ağrı şikayeti olan hastalar bu durumun tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurabilirler.
Yaygın olarak, staphylococcus aureus denilen bakteriler enfeksiyona neden olur. Bakteriler cilde çeşitli yollarla girmektedir. Tırnak yatağı veya kütikül bölgesine travma. Travma, kazalar, tırnak ısırma veya sık manikür veya pedikürden kaynaklanabilir.
Enfeksiyon sonucunda oluşan ve parmak iltihabı olarak da bilinen parmakta dolama, kişiye çok ciddi ağrı ve acı hissettirebilir. Ciltte renk, tırnakta renk ve şekil değişimi, tırnağın kalkması gibi belirtilerle karakterize olan paronişi, çoğunlukla ilaçla ve gerektiğinde cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
Altı haftadan kısa süre devam ederse akut paronişi, altı haftadan uzun süre devam ederse kronik paronişi olarak değerlendirilmektedir. En sık neden olan et- ken Staphylococcus aureus iken, immünyetmezlikli hastalarda ise mantarlar, miks aerop ve anaerop bakteriler etken olabilir (4,5).
El ve parmak enfeksiyonlarının çoğu iğne, kıymık batması gibi çok da önem vermediğimiz veya yeterli tedavi görmediğimiz yaralanmalardan oluşur. El ve parmaklarda çeşitli sınırlarla ayrılmış kompartmanlar bulunur.
Bu duruma genellikle mantarlar, yanlış tırnak kesimi, dar ayakkabı tercihi ve parmak deformiteleri neden olur. Ortaya çıkan şikayetler arasında şişme, ağrı, kızarıklık, iltihap ve enfeksiyon durumları yer alabilir. Tedavisi genellikle evde uygulanabilecek farklı yöntemlerle mümkün olabilir.
Parmakta dolamaya ne iyi gelir sorusuna cilt dostu zeytinyağı ve çay ağacı yağı da cevaptır. Zeytinyağı ve çay ağacı yağını eşit miktarlarda karıştırın. Dolama olan parmağı bu karışıma sokup 15 dakika kadar bekleyin. Bu yağlar antiseptik özelliği sahiptirler ve dolamadan etkilenen bölgedeki iltihabı kuruturlar.
Stern ve ark. (3) tarafından 1959 yılında sağlık perso- nelinde herpetik parmak infeksiyonu çok uygun bir adlandırma olmayan ağrılı ve irin üreten infeksiyon anlamında “herpetic whitlow” şeklinde tanımlanmış- tır ve bu terim günümüzde yaygın olarak kullanıl- maktadır.
Tırnak enfeksiyonlarında, tırnak mümkün olduğu kadar dipten kesilir. Günde bir defa DERMİFİN uygulanır ve tırnak içine doğru ovuşturulur. Hasta tırnağın bantla kapatılması uygun olur. Tedavinin başarısı için, DERMİFİN yeterince uzun bir süre uygulanmalıdır.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri