"Kurban eti kendi yağında pişirilmeli" Doç. Dr. Hadim Akoğlu, kurban etini tuzlu tüketmenin günlük su tüketiminde artışa, ödem oluşumuna, kan basıncında ani yükselmelere, hipertansiyonu olan kronik böbrek hastalarında da tansiyon kontrolünün bozulmasına neden olabileceğini söyledi.
Tuz içeriği yüksek salamura edilmiş besinler, hazır ve işlenmiş gıdalar da tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Yenilmemesi Gereken Yiyecekler: Beslenme programında önerilenden fazla süt, yoğurt, et, balık, tavuk, ekmek, sebze ve meyve tüketilmemelidir.
* Konserve ya da salamura tuzlu et, balık vb. ürünler tüketmeyin. * Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar yemeyin. * Et ve tavuk suyu tabletlerinden uzak durun. * Böbrek, beyin, dalak, ciğer, dil, yürek gibi sakatatları tüketmeyin.
Fasulye ve mercimek, aslında oldukça sağlıklı besinlerdir. Ancak yüksek oranda fosfor içerdikleri için, böbrek ve diyabet hastalarına çok fazla önerilmez.
İlgili 29 soru bulundu
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Tütün ve sık sık alkol tüketimine geçit yok!
Alkol böbreklere ve karaciğere karşı olumsuz olan kimyasallar ve toksinler barındırır. Haliyle çok fazla tüketildiğinde böbreklerin iflas etmesi kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşür. Sigara da aynı şekilde böbreklerin en önemli düşmanı arasında yer alıyor.
Fazla miktarda şekerli-tatlı yiyecek ve unlu gıda tüketimi şişmanlığa, damar sertliğine neden olabilir. Fazla miktarda tüketimden kaçınılmalıdır. Meyve suyu içmektense meyve yemek, lifli gıda alımını arttıracaktır.
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır.
Böbrek hastaları için protein önemli bir mineraldir; ancak hayvansal protein tüketimi kısıtlandırılmalıdır. Et, balık, mercimek, bulgur ve süt ürünleri beslenme listenizde ÖLÇÜLÜ miktarda yer almalıdır.
Et, tavuk, balık, yumurta gibi protein kaynakları vücutta ürik asit birikimine neden olur. Bu besinlerin sık sık tüketimi vücutta böbrek taşlarının oluşmasını önleyen sitratı azaltır. Hayvansal protein kaynakları yerine bir süre boyunca daha çok yoğurt ve kurubaklagil ile protein alımı karşılanabilir.
Fazla potasyum almak: Kuru meyveler, bulgur, patates gibi yüksek oranda potasyum içeren gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi böbrekleri yorabilir.
Böbrek hastasına şehriye, pirinç çorbası önerilirken; fosfor miktarı fazla olduğu için mercimek, ezogelin çorbası önerilmez.
Böbrek hastalarının ıspanak tüketip tüketemeyecekleri konusunda mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini belirten Özden Örkçü, “Hastalığın seviyesi, kişiye göre değişiklik göstermesi nedeniyle ıspanak tüketimi noktasına farklı sonuçlar çıkarabilir.
Lahana. Lahana, zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. İçinde bulunan antioksidanlar, vücuttaki zararlı serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olurken, kanser, kardiyovasküler hastalık ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi riskleri de azaltır.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Limon suyu
Hem antioksidan hem antienflamatuvar hem de diüretik özellikler gösteren doğal malzemelerden olan limonun suyunu sıkıp içmek özellikle böbrek taşı problemi olanlara en çok önerilen yöntemlerden biri.
Böbrekler için en iyisi hiç şüphesiz ki bol su içmektir. Bol su tüketmenin yanı sıra ayakları sıcak tutmak da böbrek ağrısı için alınabilecek önemli bir önlemdir. Böbrek ağrısına iyi gelen çeşitli bitkisel sular ve çaylar da mevcuttur.
Yaz aylarında böbrek sağlığını korumak için su tüketimini artırmak önemlidir. Dolayısıyla en az 1,5-2 litre su tüketmek ve en önemlisi de su içmek için susamayı beklememek gerekir. Yeteri kadar su içemeyen kişiler ise günde 2 adet sodyumu çok yüksek olmayan maden suyu içebilir.
Bu hastalıkları olanlar dikkat!
Hemen hepiniz duymuşsunuzdur; günde 2-2,5 litre su içmek sağlığa yararlıdır. Ancak bu durum herkes için geçerli değil. Örneğin kalp ve böbrek yetmezliği olanların fazla su içmeleri sağlıklarına zarar verebilir.
Üzüm şırası iyi bir enerji kaynağı, iyi bir besin ve faydalı bir içecektir. Özellikle bedensel gelişmede, deri ve saç beslenmesinde ateşli ve iltihaplı hastalıklarda, madensel tuz eksikliklerinde, böbrek ve karaciğer hastalıklarında oldukça yararlıdır.
Diyaliz tedavisi, hastanın böbrekleri artık tek başına vücudun atık ve su yükünü kaldıramadığı zaman gerekir. Bu durum da son evre böbrek hastalığı tablosunun geliştiği zaman olur. Böbrekler işlevlerinin ancak %10-15'ini yerine getirdiğinde hastanın artık diyaliz tedavisine ihtiyacı vardır.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Düzenli egzersiz yapmak
Haftada 3-4 kez yapılan 30 dakikalık tempolu yürüyüş ve düzenli egzersizler kan basıncını düşürerek böbrek sağlığının bozulmasını engellemektedir.
Çikolatanın birçok faydasının dışında dikkatli tüketilmesi gereken durumlar da vardır; Alerjik potansiyelinin dışında; kakao bir oksalat kaynağıdır. Belli türlerdeki böbrek taşları için tetikleyici olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri