İzleyen aylarla ilgili olarak ödenen giderlerin, ilgili aylarda gider hesaplarına alınıncaya kadar, bekletildiği hesaptır.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
4-Geçici Hesaplar: Tamamlanamayan işlemler veya belli bir süre için geçici bazı işlemleri takip etmek için kullanılan hesaplardır.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Aktif hesaplar; Aktif hesaplar olarak adlandırılan hesaplar bilançonun sol tarafında bulunan varlıkların takip edildiği hesaplardır. Bu hesaplara varlık hesapları da denir. Varlık hesapları mevcutlar ve varlıklar olarak ikiye ayrılır. Ayrıca dönen varlıklar ve duran varlıklar olarak da ayrıma tabi tutulurlar.
İlgili 21 soru bulundu
Vergi Usul Kanunu'nun 283. maddesinde "Aktif Geçici Hesap Kıymetleri" düzenlenmiştir. Buna göre; Gelecek hesap dönemine ait olarak peşin ödenen giderler ile cari hesap dönemine ait olup da henüz tahsil edilmemiş olan hasılat, mukayyet değerleri üzerinden aktifleştirilmek suretiyle de ğerlenir.
PASİF HESAPLARIN ÖZELLİKLERİ
Pasif hesaplar bilançonun sağ tarafında yer alır. Paranın hesaba girişi yani hesabın açılışı alacak kısmından gerçekleştirilir. Para girişleri hesabın alacak kısmına, para çıkışları ise hesabın borç kısmına kaydedilmektedir. Pasif hesaplar alacak bakiye (alacakta kalan kısmı) vermektedir.
“320. Satıcılar Hesabı” pasif karakterli bir hesaptır. Bu özelliği ile satıcılar hesabının daima alacak bakiyesi vermesi gerekmektedir.
Pasif insan terimi sosyal hayattan uzak olan ve etkisiz olan kişileri ifade etmektedir. Pasif insanlar dışarıdan bakıldığı zaman oldukça mutsuz görünürler. Duygularını hiçbir zaman dışarıya yansıtmazlar. Aktif insanların aksine daha durgun bir hayat yaşamayı tercih ederler.
Hesabı geçici olarak kapatmanın yolu hesap dondurmadır. Hesap dondurulunca 1 ay boyunca girilmese dahi, hesap silinmez. Ancak hesap geçici olarak kapandıktan sonra ilk 3 saat içinde hesabı tekrar açmak mümkün olmaz. Dondurulmuş hesabı tekrar açmak için 3 saat geçtikten sonra hesaba giriş yapmak yeterlidir.
Hesabınızı geçici olarak kapattığınızda profiliniz, fotoğraflarınız, yorumlarınız ve beğenmeleriniz, siz tekrar giriş yaparak hesabınızı yeniden etkinleştirene kadar gizlenir.
Zira minimum geçici Instagram dondurma süresi 24 saattir. Bu süre içinde hesabınız pasife alınacağından girişiniz engellenecektir. Ancak bu durumla karşılaştığınızda panik yapmamalı, işlemin üzerinden 24 saat geçtikten sonra giriş yapmayı yeniden denemelisiniz.
Pasif kelimesi Türkçe anlamı 'edilgen' ya da 'çekingen ve durgun' olarak dile getirilebiliyor.
Bir cümlenin Active kullanımında yüklemi yapan bellidir ve özne olarak adlandırılır. Passive kullanımında ise özne yüklemden etkilenir. Eylemi yapanın, yani öznenin bilinmediği veya önemli olmadığı durumlarda passive voice kullanılır.
Pasif gelir tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışma modelleri gibi düzenli bir çaba ve mesai gerektirmeyen iş alanlarından sağlanan kazançtır. Aktif gelir elde ederken olduğu gibi her gün ortalama 8-10 saat çalışmak ya da sürekli bir çaba göstermek zorunda kalmadan da elde edebileceğiniz bir gelir türüdür.
120 nolu hesap aktf karekterli bir hesap olup tek düze hesap uygulamaları açısından kesinlikle alacak bakiyesi veremez. 320 nolu hesapta pasif karakterli bir hesap olup borç bakiyesi vermez.
600 YURT İÇİ SATIŞLAR HESABI
Bu hesap bir gelir hesabıdır ve gelir tablosunda yer alır, bilançoda yer almaz. 600 Yurt İçi Satışlar Hesabının İşleyişi: Satış yapıldığında hasılat tutarı bu hesaba alacak olarak kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap borç kaydedilerek kapatılır ve 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılır.
102 BANKALAR HESABININ İŞLEYİŞİ
Aktif karakterli olan banka hesabına para olarak veya hesaben yatırılan değerler borç, çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri alacak kaydedilir.
Şöyle ki, VARLIKLAR = BORÇLAR + SERMAYE olup varlıklara “aktif”, kaynaklara (Borç + Sermaye) “pasif” de denilmektedir.
Aktif Karakterli Hesap: Açılış kaydı borç tarafına yapılan ve borç kalanı veren hesaba aktif karakterli hesap denir. Pasif Karakterli Hesap: Açılış kaydı alacak tarafına yapılan ve alacak kalanı veren hesaba pasif karakterli hesap denir. Bu hesapların içinde eksi (-) hesaplar bulunur.
Pasif Toplamı = Toplam Borçlar + Özsermaye
Kısa vadeli borçlar, işletmenin gelecek yıl içerisinde ödemekle yükümlü olduğu, uzun vadeli borçlar ise, işletmenin gelecek yıl içinde bütünüyle geri ödemeyeceği borçları ifade eder.
7'li guruptaki hesaplar ters çalışmaz.
Pasif düzenleyici hesaplar ise aktif karakterli olmalarına rağmen bilançonun pasif kısmında yer alan hesaplardır. Örneğin Borç senetleri reeskontu (-), Menkul kıymet ihraç farkları (-) gibi. NOT: Düzenleyici hesaplar sadece bilanço hesaplarında yer alır.
580 Geçmiş Yıllar Zararları Hesabı: Geçmiş faaliyet dönemlerinde ortaya çıkan dönem net zararlarının izlendiği hesaptır. 580 Geçmiş Yıllar Zararları Hesabının İşleyişi: 591 Dönem Net Zararı Hesabının alacağına karşılık bu hesabın borcuna kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri