Halsizlik hissi ile baş etmek için gerekli vitamin ve mineralleri düzenli olarak takviye etmek, dengeli beslenmek ve düzenli spor yapmak en temel yöntemlerdir. Yorgunluğunuz her gün aynı derecede devam ediyorsa ve / veya 2 haftadır devam ediyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak da fayda vardır.
Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
Halsizliğe iyi gelen şeyler arasında; Omega 3, ceviz, ıspanak, semizotu ve chia tokumu başta yer almaktadır. Ancak beslenme ile halsizlik geçmiyorsa psikolojik nedenlerle ortaya çıkmış olabilir. Bunun için de papatya, yeşil çay, beyaz çay, melisa ve kantaron çayı içebilirsiniz.
Örneğin mevsim değişiklikleri, bazı ruhsal bozuklukların yaşandığı geçici zaman dilimleri, yetersiz uyku aldığınız zamanlarda halsizlik görülebilmektedir. Şayet halsizlik şikâyetiniz sürekli devam eden bir durum almışsa ve artık yaşam kaliteniz düşmüş ise hemen doktora başvurmanız gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
B12 vitamini eksikliğine bağlı megaloblastik anemi, kişinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Vücutta oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi olmadığında, kişi aşırı derecede yorgun hissedebilir.
Halsizliğe iyi gelen yiyecekler arasında; yulaf ezmesi, yoğurt, süt, balık, kuru yemiş, baklagil, muz, badem ve kabak çekirdeği bulunmaktadır. Beslenmenize bu yiyecekleri eklerseniz halsizliğiniz kısa sürede geçecektir. Ancak yine de geçmeyen halsizlik durumunda bir doktorla görüşmeyi ihmal etmeyin.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ
En önemli kaynağı artık hepimizin bildiği üzere güneş ışınlarıdır. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan da bir miktar sağlanabilir. Ülkemiz güneşi bol bir ülke olmasına rağmen D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olanlarda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları önemli belirtilerden.
Yorgunluk, tekrarlayan ve uzun süren stresin, uyku problemlerinin, depresyon ve diğer bazı psikolojik sorunların sonucunda da oluşabilir. Alkol ve sigara kullanımı, yorgunluktan korunmak için kullanılan uyarıcılar ve bazı ilaçlar ve daha da önemlisi beslenme yanlışları yorgunluğun başlıca nedenlerindendir.
Sürekli uyuma isteği bazı dönemler de uzun süreli çalışma saatlerinden, uyku sırasında verimli uykuyu alamamaktan veya vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir. Birincil veya ikincil durum olarak ikiye adlandırılan hipersomnia tıbbi durumlardan kaynaklanır.
Genellikler kansızlık, uyku apne sendromu, tiroidin yavaş çalışması, vitamin eksikliği gibi nedenler uyku hali, uyuklama isteği nedeni olabilir.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Çabuk yorulmanın bazı nedenleri arasında kalp yetmezliği, demir eksikliği, B12 vitamin eksikliği, nefes darlığı, solunum yolları hastalıkları, astım ve en önemlisi bir kanser nedeniyle de bu yorgunluk hissi oluşabilmektedir.
Kronik yorgunluk; kişilerin yeterli miktarda dinlenmesine rağmen sürekli olarak kendilerini yorgun hissetmeleri, iş verimliliklerinin düşmesi, isteksizlik ve sosyal hayattan uzaklaşma, mutsuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren psikolojik bir sorundur.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
Enerji veren vitaminler dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri C vitaminidir.
Yeterli su tüketimi cilt kırışıklıklarını önlüyor
Vücutta susuzluğun olması halsizlik ve yorgunluk hissine neden olmaktadır. Susuzluğun giderilmemesi bu durumun giderek artmasına hatta bilinç kaybı ve bayılma gibi sorunlara neden olabilmektedir.
- Bol bol su içilmelidir. Yetişkin bir insanın ortalama 2 litre su içmesi önemlidir. - Omega 3 kaynak tüketimi sağlanmalıdır. - Yoğurt tüketilmelidir.
Kronik yorgunluk ile ilgili tedavi süreçleri, hastanelerde yer alan Dahiliye bölümü doktorları yardımcı olmaktadır.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
B12 Vitamini
Anemi, vücut hücrelerine oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sağlığının bozulması sonucu ortaya çıkan ve yorgunluk semptomlarına neden olan bir durumdur. Et, balık ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklar B12 vitamini açısından zengin besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri