Kötü amaçlı bir QR kod, telefonunuzda otomatik olarak yeni bir kişi listesi oluşturabiliyor, cihazda bir istismarı tetikleyebiliyor. 2- Konumunuzu ortaya çıkarabilir. Tehlikeli bir QR kod, coğrafi konum bilgilerinizi bir uygulamaya göndererek, gizliliğinizi ve güvenliğinizi tehdit edebiliyor.
FBI yayınladığı uyarıda vatandaşların restoranlarda QR kod okuturken dikkatli olmasını istedi. Kodlarda bulunan menü adreslerinin kontrol edilmesi ve herhangi bir harf değişiminin olup olmamasının incelenmesi gerekiyor. Aksi takdirde farkında olmadan cihazınıza zararlı yazılım bulaşabilir.
İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Bıçakcı, karekod okutulurken dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. "Normal karekodun üzerine sahte karekod yapıştırabilirler" diyen Bıçakcı, "Karekod aracılığıyla mobil cihazınıza kötü amaçlı bir yazılım, virüs indirebilirsiniz.
QR kodları basit görünüyor olsalar da aslında çok fazla veriyi saklayabilirler. Ancak ne kadar veri içeriyor olurlarsa olsunlar QR kodları, taratıldıklarında kullanıcının bilgiye anında erişmesine olanak sağlarlar; bu yüzden Çabuk Tepki (Quick Response) kodu olarak adlandırılmışlardır.
Yatay dikdörtgen şeklinde uzun kısa çizgilerden oluşan barkod sadece sayısal verilerin okunmasına imkan veririr. Karekod (QR) ise sayısal karakterlerin yanında harf ve simgelerin saklanmasına olanak tanıyarak birçok bilginin okunmasını sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
Bir kullanıcının telefonunda yüklü olan uygulamayı web veya PC gibi farklı bir araç üzerinden açabilmesi için karekodu telefonu ile okutması gerekir. Böylece şifre girmeden güvenli şekilde farklı bir platforma erişim sağlanabilir. Karekodların yaygın olarak kullanıldığı diğer bir alan ise ödeme sistemleridir.
Türkçeye karekod olarak çevrilen QR kodlar, Quick Response (Hızlı Cevap) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Ürün, eşya ya da internet sitesi gibi pek çok bilgi QR kodların sistemine kaydedilebilir ve bu QR kodlar okutulduktan sonra sistemde otomatik olarak kayıtlı olan bilgi cihaz ekranında görüntülenir.
Uyumlu Android telefonunuzda veya tabletinizde yerleşik kamera uygulamasını açın. Kamerayı QR koduna doğru çevirin. Android telefonunuzda veya tabletinizde görünen banner'a dokunun. Oturum açma işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
QR kodu (İngilizce: Quick Response) veya karekod, makinelerle okutulabilen bir matris barkod (iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.
QR Kodla Alışveriş Yapılır mı? QR kod ile alışveriş yapmak elbette mümkün. İçinde ödeme kuruluşunun mobil ödeme uygulaması bulunan bir akıllı telefona sahip olmanız bu işlem için yeterli.
Daha sonra kitabınızdan tekrar etmek istediğiniz aktivitenin bulunduğu sayfayı açın. İlgili sayfada açmak istediğiniz aktivitenin barkodunu göreceksiniz. Barkodu telefonunuza okutun. Barkodu okuttuktan sonra açılan “URL” bağlantısına dokunun, etkinliğin (Dinleme ya da Video) açıldığını göreceksiniz.
SADECE KAMERA İLE QR KAREKOD OKUMA
Kameranız karekodları direkt okuyor. Yeni nesil işletim sistemine sahip cep telefonlarında bu mümkün. Kameranızı açın, QR karekoda doğru çevirin. ekran çerçevenizin üzerine hemen bir bildirim gelecektir. Akıllı cihazınız görüntünün içerisinde bir karekod buldu ve okudu.
QR Kod (Karekod) İle İşlem Yapmanın Avantajları
Bu nedenle güvenlidir. QR Kod kullanarak ödeme, para çekme ve para yatırma gibi işlemleri ATM ya da POS cihazlarına dokunmadan yapabilirsiniz. İşlemlerin sadece telefon ve karekod okutarak yapılması nedeniyle kartınızın kopyalanması, çalınması gibi risklerin önüne geçer.
Bankaların mobil ve internet sistemlerinin açıklarını önceden tespit eden dolandırıcılar, açık verilen sistem basamağına mağdurun telefonunu yada e-mail doğrulamasını taklit ederek girilmektedir ve açık bulunan basamaktan para aktarımı sağlanabilecek basamağa ulaşılarak işlem yapılmaktadır.
Statik QR kodları oluşturulduktan sonra kalıcıdır ve tarama sınırı yoktur. Bunları istediğiniz kadar tarayabilirsiniz. Çoğu dinamik QR kodunun ayrıca sınırsız tarama özelliği vardır. Ancak bazı oluşturucular, duruma bağlı olarak dinamik QR kodlarına tarama sınırları koyar.
Kameranızı QR koda doğru tuttuğunuzda Lens uygulaması, kodu otomatik olarak algılar ve menüyü görüntüler. QR Okuyucu Uygulama ile: Uygulamayı açarak kare koda tuttuğunuzda menüyü hemen görüntüleyebilirsiniz.
Bu barkod teknolojisi otomobil sektörüne yardımcı olmak adına ilk barkod teknolojisinin icadından seneler sonra 1994'te Japon bir firma tarafından bulunmuştur. QR Code'un bir diğer adının da ” Karekod ” olduğu bilinir ancak “Karekod” tanımı iki boyutlu, matrix kodlayıcılar için genel bir tanımdir.
Android için "QR Code Reader" ve "ScanLife Barcode & QR Reader" yüksek puan almıştır.
Google Kamera'yı açın. Bir tarama seçeneği belirleyin: Google'ın Kamera uygulamasındaki QR moduyla tarama yapmak için QR simgesine dokunup kameranızı bir QR koduna doğru tutun. Kameranızın varsayılan fotoğraf moduyla tarama yapmak için kameranızı bir QR koduna doğru tutun.
Android'de QR kod nasıl taranır? Google uygulamasını açın ve alt çubuktaki 'Güncellemeler' butonuna dokunun. Ardından ekranın altındaki Google Lens ikonuna dokunun. Kameranızı QR koduna doğru tutun.
Arkadaşlarınız ve aileniz WhatsApp QR kodunuzu tarayarak sizi WhatsApp'ta kişi olarak ekleyebilirler. QR kodunuz, kodu sıfırlamadığınız ya da WhatsApp hesabınızı silmediğiniz sürece geçerliliğini korur. WhatsApp QR kodunuzu sadece güvendiğiniz kişilerle paylaşın.
Teknik olarak, İnternet erişimi olmadan da QR kodlarını tarayabilirsiniz.
Bir menüyü görüntülemek, bir sosyal medya profili bağlamak veya bir hesaba arkadaş eklemek, uçağa binmek, bir uygulama indirmek, ödeme göndermek, Wi-Fi'ye erişmek ve giriş bilgilerinizi doğrulamak için karekodlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri