Sponsorluktan fazla bir şey beklenmeden az bir tutarla destek veriliyorsa, kurum pasif sponsorluk benimsemiştir. Hedeflerini gerçekleştirmek için, sponsorluğu az yapılmış alanlarda planlı ve devamlı olarak sponsorluk faaliyetlerine odaklanmış sponsorluğa da odaklanmış sponsorluk denir.
Aktif Sponsorluk
Kurum birden fazla sponsorluk türüne destek verir. Sponsor olunacak faaliyetleri ya da yeni sponsorluk alanlarını kendisi belirler. Sponsorluk süresi boyunca mal ya da hizmetlerini sponsorluğun hedef kitlesi ile buluşturur, konukseverlik fırsatları yakalar.
Sponsorluk türleri, spor sponsorluğu, sanatsal faaliyet sponsorluğu, sosyal sponsorluk, eğitim sponsorluğu ve medya sponsorluğudur.
Sponsorluk bir pazarlama faaliyetidir ve en üst noktadan ayni ve maddi olarak ikiye ayrılır.
Sponsorluk, marka adını kalıcı kılmak ve markanın itibarını artırmak amacıyla yapılır. Kurumsal kimlik oluşturmanın yanında sosyal sorumlulukların bilincinde olduğunu gösterme imkanı da tanır. Medyadaki reklamları desteklemek hedef kitle üzerinde de olumlu etkiler yaratır.
İlgili 18 soru bulundu
Gelir vergisi mükellefleri de kurumlar vergisi mükelleflerine paralel bir şekilde sponsorluk harcamalarını gelir vergisi beyannamelerinde bildirilecek gelirlerden indirim konusu yapabileceklerdir.
Taraflar sözleşme kurma hususunda fiil ehliyetine sahip olmalı, sözleşmenin konusunun ahlaka adaba, kişilik haklarına, kanunun emredici hükümlerine uygun olması, sözleşmenin konusunun imkansız olmaması, tarafların iradelerinin sakatlanmamış olması sponsorluk sözleşmesi bakımından aranan koşullardır.
Sponsorluk harcamaları, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan harcamalardır.
“…… ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkisi olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan harcamalar sponsorluk harcaması, işletmelere doğrudan ticari fayda sağlayan ve kurumun tanıtımını amaçlayan harcamalar ise reklam harcaması olarak kabul edilmektedir.
Profesyonel Sponsorlar: Kuruluşlar ürettikleri ürün veya sundukları hizmet faaliyetlerinin türü nedeniyle çeşitli spor, kültür-sanat sosyal ve çevre alanlarındaki çeşitli faaliyetlerin uygulanmasında sponsor olarak yer alırlar.
Sosyal Sponsorluk, sosyal sorumluluk faaliyetlerine kurumların sponsor olması şeklinde yapılan bir sponsorluk türüdür. Daha çok sağlık, eğitim, çevre, toplum güvenliği, kamu seferberliği vb. alanlarda yapılan çalışmalara sponsor olunarak yapılmaktadır.
Sponsorluk, destekleyen (sponsor) desteklenen arasında çeşitli amaçlara ulaşmak için yapılan bir anlaşmadır. Sponsor, karşı tarafın belirli alanlardaki, -örneğin spor, kültürel, sosyal, çevre vs. - faaliyetlerini desteklemek üzere finansal destek sunar.
IEFT fuarlarının Platin Sponsorları; firma tanıtımlarının yapılması, ürünlerinin katılımcılara teşhir ve duyurusu ve buna benzer daha bir çok alanda ana sponsorluğun sağladığı reklam ve tanıtım olanağından faydalanabilirler.
Etkinlik ile uyuşan firmaları, iletişim adresleri ile birlikte listelemek sponsor bulmanızı kolaylaştırır. Listenizdeki firmaların mevcut durumların ve yakın geçmişteki çalışmalarını inceleyip, firmanın sponsorluk stratejilerini belirleyebilirsiniz. Bu sayede firmaların sponsorluktan beklentilerini öngörebilirsiniz.
Sponsorlar, sponsoru oldukları kuruma maddi yardım yaparken, sponsorlara yatırılan tutarlar için bankalar tarafından verilecek makbuz veya dekontun yapılan bağışı kanıtlayan belge olarak kabul edilmesi gerekir. Ancak banka dekontu veya makbuzda paranın sponsorluk amacıyla yatırıldığının açıkça belirtilmesi gerekir.
Sponsorlu Ürünler, Amazon'da satışa sunduğunuz ürünleri tanıtmanıza yardımcı olan bir reklam hizmetidir. Hangi ürünlerin reklamını yapmak istediğinizi seçer, bu ürünlere anahtar sözcükler atar ve tıklama başına maliyet teklifi girersiniz.
Sponsorlu reklamlar tıklama başına ödeme şeklinde bir sistemle çalışır. Yani satıcılar işlem yapmadan reklamı görüntülediğinde değil, yalnızca müşteri reklamı tıkladığında ödeme yapar.
SPONSORLUK SÖZLEŞMESİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ
Örneğin “desteklenenin teşvik edilmesi” ve “tanıtım” diğer sözleşme tiplerinde yer almayan, sponsorluk sözleşmesine özgü esaslı unsurlardır, bu özelliği gereğince sponsorluk sözleşmeleri isimsiz sözleşmelerdir.
Sponsorluk ve Reklam Danışmanlığı:
Reklam çalışmaları kapsamında en uygun, en doğru mecrada markanın alan satın almasına danışmanlık yapmaktır. Markanın; tercih etme / satın alma / sadakat duygusu yaratacak projelerde, sponsor olarak yer almasını sağlamaktır.
Buna göre, gerçek ve tüzel kişiler, federasyonlara, gençlik ve spor kulüplerine veya sporculara, spor tesisleri ve faaliyetlerine ilişkin olarak anılan Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar dahilinde sponsor olabileceklerdir.
Maddi sponsorluklar, karşılığında ürün vermek veya hizmet sunmak yerine bütçe ayrılması ile gerçekleşen sponsorluk çeşididir. Maddi sponsor olan bir kurum, sponsor edinene para verdiği gibi, kapsamı büyüterek hizmetlerini veya ürünlerini de sunabilir.
Sponsorluk: Bir organizasyon için şirket ve şahısların maddi anlamda destek olmasını garanti altına alan sözleşmedir. Sponsorluk nakdi olabileceği gibi malen de olması mümkündür. Sponsorluğun bir yazıya dökülerek sözleşme altına alınması tarafları güvence altına almaktadır.
Sponsorluğun pazarlama amaçları;
Bir ürünü piyasaya oturtmak, • Pazarlama politikasında değişiklik yapmak, • Yeni bir ürünü lanse etmek, • Ürün kullanımını teşvik etmek, • Satıcıları teşvik etmek, • Uluslararası pazarlama çalışmalarına fayda sağlamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri