Pa- sif yurttaşlar sadece ulusal seçimlerde veya referandumlarda oy vermekle ye- tinirken, aktif yurttaşlar seçimlerde aktif rol alırlar, siyasi bir partiye, gruba veya danışma komitelerine üye olur, protesto ve gösteri yapar, sosyal politika da istemci olur veya yerel topluluk hareketlerine katılır.
“Aktif Vatandaşlık” genel anlamı ile bireylerin içinde yaşadıkları kent ya da ülke sorunlarını belirleme, bunlarla mücadele etme ve yaşam kalitesini artırma doğrultusunda katılım olanağına sahip olmasıdır.
Vatandaşlık görevleri içinde yer alan; çevreye veya topluma katkı sağlayan davranışlarda bulunmak, oy vermek, vergi ödemek, devlet malını korumak ve ona zarar vermemek gibi temel konu başlıkları aktif vatandaşlık kavramını öne çıkarır.
Pasif, Utangaç, Sorgulayan, Eyleme Geçen Vatandaş Aktif vatandaşlık, temelde, katılımın tüm vatandaşlar için mümkün kılındığı ve vatandaşların da katılmak için istek duyduğu bir çerçeveyi işaret ederken; Türkiye'de, vatandaşlık görevlerini yerine getirmek ve hak taleplerini dillendirebilmek üzerinden değerlendiriliyor.
Aktif Vatandaş olmak, her şeyden önce geçmişte yaşanmış ve yeniden gerçekleşme olasılığı olan sorunlara dair duyarlı olmaktır. Bu duyarlılık; yaşadığı ülkeye ve kente, bir arada yaşadığı tüm canlıların yaşam hakkı ile vatandaşlık hakkına farkındalık ile başlar.
İlgili 40 soru bulundu
İyi vatandaş kendini ifade eder. Okulda evde iyi bir vatandaş olmanın bütün özelliklerini öğrenip uygulamaya başlayan birey sokakta da herkese karşı saygılı, hoşgörülü, dürüst, açık görüşlü, adil, yasalara uyan, cesur, sorumluluklarının farkında, uzlaşmacı bir davranış gösterir.
Vatandaşlık ya da yurttaşlık, genellikle bir ülke olan politik kurumların bir parçası olmak demektir. Anayasal ülkelerde, o ülkede yaşayanların devlet tarafından anayasada vadedilen haklardan yararlanmaları için o ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olmaları gereklidir. Bu kişilere vatandaş denir.
İyi bir yurttaşın görevleri: Yalan söylememek • Hırsızlık yapmamak • Dolandırıcılık yapmamak • Hakaret etmemek • Trafik kurallarına uymak • Nezaket kurallarına uymak • Sıraya girmek • Çevreyi korumak ve kirletmemek • Başkalarının haklarına saygı duymak • Doğaya saygı duymak gibi…
Kendini doğru ifade eder, insanlarla rahat iletişim kurar. Saygılı, cesaretli, hoşgörülü, dürüst, açıkgörüşlü, herkese eşit davranan, adaletli, yasalara titizlikle uyan, sorumluluklarının bilincinde, uzlaşmacı bir tutum sergiler. İyi bir yurttaş olursak, yurdumuzda barışa yardımcı oluruz.
Etkin vatandaş, siyasi olarak devletin yönetiminde olmasa da topluma ve devlete karşı sorumluluklarını bilen ve sorumluluklarının bilincinde olan kişilere verilen isimdir. Topluluk içinde işbirliği içinde hareket esen ve farklı olduğunu hisseden, devletin belge ve olaylarına karşı duyarlı olan vatandaştır.
Yurttaş kelimesine eş anlamlı olan tek bir sözcüğe rastlıyoruz. Bu sözcükte vatandaş kelimesidir.
İletişim araçlarının yaygınlaşması ile gelişen yurttaş gazeteciliği, profesyonel mesleği gazetecilik olmayan kişilerin, dijital araçlar yardımıyla haber üreterek paylaşmasına verilen addır.
Vatandaşlık, siyasi anlamda bağımsız bir devlete mensup olma ve bireylerin baskın güçler karşısında kendisini koruyacak yasal haklara sahip olması anlamına gelmektedir (Yılmaz, 2002:92).
Teknolojiyi kötüye kullanmamak, online dünyada etkileşim ve iletişim kurarken doğru, etik ve ahlaki davranışlar sergilemek. Dijital dünyada neler paylaştığına dikkat etmek; din, dil, ırk vb. kavramlar özelinde rencide edici tavırlar takınmamak. Sosyal medya hesaplarını diğer bireyleri rahatsız edici şekilde kullanmamak.
Vatandaşlık görevi, devletin koymuş olduğu kanunlara uymak, seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapmak, vergi vermektir. Bu görevler devletin koyduğu yazılı vatandaşlık görevleridir. Bu görevlerin yerine getirilmesi devletin ve toplumun bütünlüğü için önemlidir.
“Temel eğitim, her yurttaşa yaşamında karşılaşabileceği kişisel ve toplumsal sorunlarını çözmede, bireysel gelişimi ve toplumun Page 2 kalkınmasına katkıda bulunabilecek üretkenliğe ulaşmada temel yeterlilikleri kazandıran bir eğitimdir” (Başaran, 1984, s.13).
Haberci (muhabir), haber ve röportaj getiren gazeteci.
c) Habercilik
Bir olayın başladığını haber ediyorsa “Olumlu habercilik” bir olayın biteceğini haber ediyorsa ” Olumsuz habercilik” dir.
İngilizce tabiriyle “freelance” gazeteciler, hiçbir haber merkeziyle organik bağları olmadan, yaptıkları haberleri çeşitli kurumlara dışarıdan satarak mesleklerini sürdürmeye çalışıyorlar.
Yurttaşlık, ulus-devlet ile olan ilişkisi şeklinde ele alındığında, Latince civis ve Yunanca polities kökenleri itibariyle yurttaş, en basit anlamda “bir siyasal topluluğun üyesi” (Sarıbay, 1998) demektir. Belirli bir ülkenin vatandaşı olma halidir.
İşte, merak edilenleri ayrıntıları ile derledik. Vatandaş kelimesinin eş anlamlı kelimesi yurttaş olmaktadır. Aynı topraklarda yaşayan ve aynı kandan olan insanlara yurttaş denilmektedir.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir. Bu ikisi en çok tercih edilenler olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra nene kocakarı gibi kelimelerde bu kelimeye aş anlam olarak kabul ediliyor. Anne kelimesinin eş anlamlıları arasında yaygın olarak ana ve valide kelimeleri kullanılıyor.
a) Ülke içinde güvenliği ve adaleti kurup sürdürerek, yurttaşların her tür- lü özgürlüğünü korunmuş bulundurmak, b) Dış siyaset ve başka uluslarla ilişkileri iyi yöneterek ve içerde her tür- lü savunma güçlerini sürekli hazır bulundurarak ulusun bağımsızlıgını güven altında ve korunmuş bulundurmak.
Türk Tarihine Bazı öğretmenler ise özellikle tarihe vurgu yapmış, kendi tarihini bilen, milli bilince sahip geçmiş ile bugünü karşılaştırabilen, atalarını seven, onların yaptıklarından hoşlanan kişileri “etkili vatandaş” olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri