Karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlar. Ayrıca nohudun üzerindeki zarın çıkmasını da sağladığı için pişirme süresi kısalacaktır. Karbonat, nohut yedikten sonra ortaya çıkan gaz sorununun da önüne geçer.
Zira karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlarken zarlarının çıkmasını sağlayarak pişirme süresini de kısaltacak. Ayrıca nohut yedikten sonra oluşan gazın da önüne geçecek.
Birçok yemekte kullanılan lezzet sırrı karbonat, nohut yemeği için de harika malzemelerden biridir. 150 gram nohut için 1 tatlı kaşığı karbonat kullanarak nohutların yumuşamasını sağlar nohut yemeğinin pişme süresini kısaltırsınız. Aynı zamana kabukları iyice yumuşayan nohutlar, gaz problemini de azaltacaktır.
Nohutların üzerini bol miktarda sıcak suyla tamamlayın. Bu suya 1 tatlı kaşığı karbonat ilave edin. Karbonat nohudun yumuşamasını sağlar ve haşlama süresini kısaltır.
Nohut Islatirken karbonat yoksa ne kullanılır? Ancak limon asidik bir yapıda olduğu için yemeğin taşmasına sebep olabilir. Nohudu ıslama suyuna koyduğunuzda içerisine karbonat yerine 1 çay kaşığı toz şeker veya bir adet küp şeker de ekleyebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Kabukları çıkarmanın en iyi yolu, pirinç yıkama kabını kullanmak. Pirinç yıkama kabına nohutları dökün, kabı musluğun altına koyup suyu açın ve elinizle nohutları ovuşturmaya başlayın. Kabuklar su yüzeyine çıkacak, pirinç yıkama deliğinden su aktığı için de kenarda toplanacaktır.
Nohut pişmeden önceki gece suda bekletilirse daha hızlı pişecektir. Nohut bir gece öncesinden üzerini 2 parmak geçecek kadar suya koyulur ve suyun içine bir tatlı kaşığı karbonat atılırsa nohut yumuşayacak, şişecek ve daha hızlı pişecektir.
Karbonat, nohutların pişerken daha çabuk yumuşamasını sağlar. Ayrıca nohudun üzerindeki zarın çıkmasını da sağladığı için pişirme süresi kısalacaktır. Karbonat, nohut yedikten sonra ortaya çıkan gaz sorununun da önüne geçer.
Pişireceğiniz nohutu bol su ile önce iyice yıkamanızı, daha sonra kullanmadan bir gece önceden soğuk su dolu bir kaba koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede nohut su çeker, dış kabukları yumuşar ve daha kolay pişer. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
Etiniz sert ise muhakkak önceden haşlayın ki yumuşacık pamuk gibi pişsin. Nohutu süt ile ıslatmak hem daha yumuşak hem daha lezzetli hale getirecektir. Islattığımız suya yada süte bir kaç damla limon suyu damlatmak yumuşacık bir nohut yemeği yapmanın diğer bir ipucudur.
(kabartma tozu nohutların daha iri görünümlü olmasını sağlıyor.Tuz da çabuk haşlanmasını sağlıyor. )
Nohutlarınızı yarım saat kadar suda bekletin. Ardından düdüklü tencereye nohut ve suyunuzu aktarın. Kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan 10 - 15 dakika sonra altını kapatın.
Nohutun çabuk pişik yumuşak olması için yapmanız gereken nohutları ıslatırken karbonat kullanıp ağzı kapalı kavanoza koymanız, nohutları haşlarken de sirke kullanmanızdan geçiyor. İşte çabuk pişen nohutun sırları...
"SUDA BEKLEDİĞİ SÜRE BOYUNCA GAZLAR AÇIĞA ÇIKIYOR"
Fakat nohut su içerisinde beklediği süre boyunca nohut şiştikçe oluşan gaz, zehirleme riski taşıyor. Bu nedenle doğru bir ıslatma şekli oldukça önemli. Satın alınan kuru nohutların, lezzetli bir şekilde pişmesi için bir gece önceden suya bırakılması gerekiyor.
Nohutları geceden ıslamayı unuttuysanız bu yöntemi kullanarak dillere destan bir yemek hazırlayabilirsiniz. Öncelikle nohutları ayıklayıp, yıkayarak işe başlayın. Bir düdüklü tencere alın ve içerisine nohut, su, tuz, şeker ve kabartma tozu ekleyin. Düdüklünün kapağını kapatın ve nohutları yarım saat haşlayın.
Nohut pişirirken dikkat edilecek hususlar; Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır.
Yapışkan sıvı olarak da bilinen aquafaba çok büyük bir protein deposu. Üstelik antioksidan maddeler ve sağlıklı yağlar açısından da çok zengin. Yani kesinlikle dökülmemeli. Üstelik çırpıldığında köpük köpük oluyor ve bağlayıcı özelliğe sahip.
Pişireceğiniz nohutu öncelikle bir kaba alarak bol suyla iyice yıkayın. Ardından bir gece önceden soğuk su dolu bir kabın içerisine koyarak bekletin. Bu noktada önemli olan koyduğunuz suyun nohutun üzerini geçecek kadar olmasıdır.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır. Turşu, salça ve bol limonlu yiyeceklerin içine eklenen karbonat ise bu yiyeceklerin asit miktarını azaltmaktadır.
Böbrek sağlığı için faydalıdır. Karbonat kanser hastalarının aldığı kemoterapinin yan etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur. Kokuların nötralize edilmesini sağlayan karbonat kiri uzaklaştırdığı için el temizliğinde dezenfektan olarak kullanılabilir. Yara ve cam kırıkların tedavisi karbonatla mümkündür.
Öncelikle soğanımızı yemeklik doğruyoruz. düdüklüye yağ koyup soğanımızı ekliyoruz ve rengi değişene kadar kavuruyoruz. Daha sonra salçamızı ekliyoruz, az daha kavurup nohutu ekliyoruz. Ben o esnada çok az su ekliyorum. Daha sonra baharat ve tuzumu atıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri