Aslında ne pas -yani demir ve oksijenin ortamdaki suyla tepkimeye girerek oluşturduğu demir oksit bile- şikler- ne de çivi doğrudan tetanosa neden olur. Teta- nosun asıl nedeni Clostridium tetani isimli bir bakte- ridir. Oksijensiz ortamda yaşayan bu bakteri, oksijen- li ortamda üremesini durdurup spor formuna geçer.
Tetanoz, Clostridium tetani bakterileri tarafından oluşturulan ciddi bir enfeksiyondur.
Tetanoz aşısı ne zaman yapılır? Tetanoz, bilindiğinin aksine sadece paslı demirden geçmez. Uzman bir hekim tarafından tanı ve tedavisi geciktirildiği zaman ölümcül sonuçlara neden olan bu hastalıkta, her yaş grubu risk altında bulunuyor. Yüzyıllardır var olan tetanozu aşılama ile engellemek mümkün.
Tetanos, kazıklı humma adı ile de bilinen genellikle iğne, bıçak veya paslı çivi gibi keskin bir nesne ile yaralanmanın yol açtığı bir enfeksiyon türüdür. Kaslarda uzun süreli sertleşme ve kasılmayla belirginleşir, ölümcüldür.
Tetanoz aşısı olmayan herkes için küçük bir yaralanma sonrası bile tetanoz hastalığına yakalanma riski vardır. Tetanoz hastalığı risk faktörleri şunlardır; Tıbbi gereklilik olduğu halde 6 saatten uzun bir süre cerrahi olarak temizlenmeyen ve dezenfekte edilmeyen yaralar.
İlgili 18 soru bulundu
Aslında ne pas -yani demir ve oksijenin ortamdaki suyla tepkimeye girerek oluşturduğu demir oksit bile- şikler- ne de çivi doğrudan tetanosa neden olur. Teta- nosun asıl nedeni Clostridium tetani isimli bir bakte- ridir. Oksijensiz ortamda yaşayan bu bakteri, oksijen- li ortamda üremesini durdurup spor formuna geçer.
Örneğin, yüzeyel bir sıyrık, ne kadar geniş olursa olsun tetanos ihtimali taşımaz da, ayağın altına batan bir çivi ya da sivri bir başka cisim, bu yönden daha büyük risk yaratır. Yaraların oksijenli suyla yıkanması bu amaçladır.
Kesi ve sıyrıkları sabun ve su ile yıkayın, antibiyotikli krem sürün. Temizleyebildiğinizden emin değilseniz doktora başvurun.
En fazla görülen ilk belirti çene kaslarında spazmdır (kasılma). Bundan başka; baş ağrısı, ani ve istemsiz kas kasılmaları (en sık midede), bütün vücutta ağrılı kas sertliği, yutkunma sorunları, nöbetler, ateş ve terleme, yüksek kan basıncı ve kalp atışında hızlanma görülür.
Çoğu kişinin düşündüğü gibi tetanoz sadece paslı çividen geçmez, herkes tetanoz riski ile karşı karşıya kalabilir. Toprağın ve tozun bulaştığı her yaralanma kişiyi bu hastalığa götürebilir.
Delinme sonucu meydana gelen yaralar ya da diğer derin kesikler, hayvan ısırıkları veya özellikle kirlenmiş yaralar tetanoz enfeksiyonu riskini artırır. Özellikle en son ne zaman aşılandığından emin olmayan bireyler, derin ve kirli yaralanmalar sonrasında tıbbi yardım almalıdır.
Çocukluk döneminde, altıncısı ergenlik döneminde olmak üzere beş doz önerilir. Üç dozdan sonra, hemen hemen herkes başlangıçta bağışıktır, ancak bağışıklığı sürdürmek için her on yılda bir ek dozlar önerilir. Aşıları güncel olmayan kişilere bir yaralanmadan sonraki 48 saat içinde bir destekleyici aşı yapılmalıdır.
Bunun sonucunda kaslarda istemsiz ve aşırı kasılmalar meydana gelir. Tetanoz belirtileri enfeksiyon oluşumundan sonra sıklıkla 3 ile 21 gün arasında ortaya çıkar, ancak bu süre bazen daha uzun ya da daha kısa olabilir.
“Tetanos mikrobu toprakta, hayvan dışkısında, paslanmış yüzeylerde vardır ve çok kolay bulaşabilir. Dolayısıyla küçük bir kesi, bulaşma da olsa bunu ihmal etmemek lazım. Yüzeysel kesilerde bile bulaşma olduğunda hastalık ortaya çıkabilir. Tetanos maalesef geliştikten sonra ölüm riski yüzde yüze yakın bir hastalıktır.
Kişi eğer daha önce hiç tetanoz aşısı olmadıysa, ilk doz olarak Td aşısı uygulanır, 4 hafta sonra 2. doz, 6-12 ay sonra 3. doz yapılır ve devamında bu aşı 10 yılda bir tekrarlanarak kişinin tetanoz hastalığına karşı kazandığı bağışıklık sürdürülmüş olur.
Tetanospazmin; bulaşma sağlayan hastanın ilk olarak sinir kaslarını etkiler ve kasılmalara sebebiyet verir. Paslı çivi, ya da paslı herhangi bir maddenin deriye batması ve alt tabakaya geçmesi yoluyla ortaya çıkan bir ciddi hastalık, önlem ve tıbbi destek alınmadığında maalesef ki ölümcül olabilmektedir.
Ülkemizde tetanoz profilaksisi çocukluk çağı aşı takviminde de yer alması ve acil servislerde uygulanan tetanoz aşılama ve immünglobülin uygulamaları ile sağlanmaktadır.
- Tek doz ile tetanoz aşısının koruyuculuk süresi bulunamaz. - 2. doz tetanoz aşısı ise 1 ila 3 yıl arasında koruma sağlar. - 3. doz tetanoz aşısı 5 yıla kadar koruma imkanı verir. - 4. doz yapılacak aşı ise 10 yıl kadar koruma imkanı sağlar.
Zımba telinde de tetanus olma olasılığı is çok düşüktür.
Pas Lekesi Metalden Nasıl Temizlenir? Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Pas sökücü sprey pas lekesinin her yanına uygulanarak biraz bekletildikten sonra temizlenerek çıkarılabilmektedir. Pas lekelerini temizleyebilmek için kullanılan limon mucizevi işlem görmektedir. Pas üzerine limon sıkarak bekletilir ve soğuk suyla temizlenir.
Sporların çoğu 1000C suda bir saatte ölür, bazıları ise rezistan kalır. Ancak kaynayan suda dört saatte, 1210C'lik otoklavda 15 dakikada nonenfeksiyöz olur. K. tetani güneş ışığı ile karşılaşmadığı sürece toprakta yıllarca yaşayabilir.
Tetanoz aşısı aşı merkezleri ve sağlık ocaklarında koldan uygulanır. Tetanoz aşısının koruma süresi sınırlıdır. Bu sebeple doz doz yapılması gerekmektedir.
Gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde göbek bağının uygun olmayan şartlarda (taş, steril olamayan bıçak veya jilet gibi aletlerle) kesilmesi sonucu oluşan yeni doğan tetanozu çok sık görülür.
TETANOZ AŞISI yapılmayanlar, herhangi bir yaralanma sonucu tetanoz enfeksiyonuna maruz kalırsa, ölümle sonuçlanabilen tetanoz hastalığına yakalanma riski ile karşı karşıya kalacaktır. En sık ölüm sebebi solunum kaslarının istemsiz kasılmasına bağlı gelişen solunum yetmezliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri