Paslanmaz çelik, normal çelikten daha sert bir malzemedir ve bu nedenle yüzeyde iz veya çizik bırakmamak için özel aşındırıcı malzemeler ve kumlama ekipmanı gerektirir. Ek olarak, kalan aşındırıcı parçacıkları gidermek ve korozyonu önlemek için çelik, kumlama işleminden önce ve sonra iyice temizlenmelidir.
Paslanmazda kumlama paslanmaz çeliğin zaten uzun olan ömrünün daha da uzamasını sağlar. Kumlama işlemi yapılırken özel olarak imal edilmiş grit diye bilinen aşındırıcı maddeler kullanılır. Kumlama, yüzeydeki mikro partikülleri temizlediği temizleyip paslanmaz çelik ve metalin özünü ortaya çıkartmaktadır.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
İmalatı bitmiş yüzeyin taşlanması sırasında daima paslanmazda kullanılan kesici ve aşındırıcılar kullanılmalıdır. Aksi durumda yüzeyi özel kimyasallarla veya %20 nitrik asit çözeltisine 50 C de parça batırılarak temizlenmelidir. Bu işlemin yapılmaması durumunda ileriki evrelerde yüzeyde paslanmalar olabilir.
Paslanmaz çelikler içerisinde en az %10 oranında krom bulundururlar. Krom oksijen ile birleşerek paslanmaz çeliğin üzerinde gözle görünmeyecek kadar ince bir tabaka oluşturmaktadır. Bu tabaka sayesinde ürün içerisindeki maddelere oksijen temas edememektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Paslanmaz çelik, içerisinde en az %10,5 oranında krom içeren demir-karbon alaşımlarına verilen isimdir. Çeliği paslanmaya karşı krom korumaktadır. Krom sayesinde korozyona uğrama, lekelenme gibi durumlar yaşanmamaktadır. Böylelikle paslanma durumu görülmemekte ve ismini de buradan almaktadır.
Paslanmaz çelik sağlığa asla zararlı olmayıp aksine sağlıklı bir üründür. Hem sağlıklı hem de kaliteli bir marka olan inter çelik, sıla çelik, gümüşer çelik, özlife çelik ürünlerin en uygun fiyatlarla toptan satış sitesi Polat Cam adresimizden ürünleri inceleyerek güvenle alışveriş yapabilirsiniz.
X20Cr13 olarak da adlandırılan 420 kalite, martenzitik paslanmaz çelikler grubuna girer. Normal şartlarda ortalama bir korozyon direncine sahiptir ve aşırı korozif ortamlarda kullanıma uygun değildir. Bu kalite malzemeler nikel içermediğinden mıknatıs tutar.
Paslanmaz çelik malzemenin delinmesinde HSS (Yüksek Hız Çeliği) matkap uçları kullanılır. HSS matkap uçları sahip oldukları keskin kenarlarla sert metali kesebilme yeteneğine sahiptir. Ayrıca sertleştirilmiş paslanmaz çeliğin kesilmesi için en az 130 derecelik geniş uç açısına sahip bir matkap ucu kullanılmalıdır.
Paslanmaz çelik korozyona dirençli olduğundan birçok uygulama için tercih edilse de bazı ortamlarda korozyona karşı koyamaz ve paslanabilir..
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Ancak, bazı paslanmaz çelik türleri klorlu su veya tuzlu su gibi aşındırıcı ortamlarda uzun süreli maruz kalma durumunda hem paslanma hem de kararma özelliği gösterirler. Bu sebeple, deniz ya da havuz gibi tuzlu ve klorlu suya maruz kalacağınız durumlarda, Stainless Steel takılarınızı çıkarmanız iyi bir fikir olabilir.
Yüksek sıcaklıklarda müthiş bir performans sergileyen 304 ve 316 kalite saclar, paslanmaz çelik sınıfının en dayanıklı alternatifleri arasında yer almaktadır.
Paslanmaz çelik, normal çelikten daha sert bir malzemedir ve bu nedenle yüzeyde iz veya çizik bırakmamak için özel aşındırıcı malzemeler ve kumlama ekipmanı gerektirir.
Yorum: Tüm yağ ve kayganlaştırıcı yüzey hazırlığı öncesi çözücü veya deterjan ile yüzeyden uzaklaştırılmalıdır. Bu doğru bir şekilde yapılmazsa kumlama sırasında yağ tabakası yüzeye transfer olur, bu da kaplamanın iyi derecede tutunmasını engeller.
Kumlama, metalin zamanla pas ve korozyona uğramasından dolayı üzerindeki yağ, kir, pas ve korozyonu kaldırıp boyama işlemi ile metalin kullanım ömrünü uzatmak için uygulanan bir yöntemdir. Kumlama işlemi, özel imal edilmiş grit adında çeşitli aşındırıcı maddelerle yapılır.
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
Paslanmaz çeliği kesmenin birçok yolu vardır. Lazerle kesim ve plazma ile kesme, modern çelik üretiminde oldukça standart uygulamalardır. Her ikisinin de farklı avantajlar nedeniyle bir yeri var.
348 kalite paslanmaz çelik sünek ve dayanıklıdır ve kolayca kesilebilir, damgalanabilir, çizilebilir ve döndürülebilir. 348 paslanmaz çelik kalite 1010-1093 ° C (1850-2000 ° F) sıcaklıkta tavlanır, ardından su ile söndürülür.
Östenitik Paslanmaz Çelik dediğimiz türde manyetik özellik bulunmaz bu nedenle mıknatıs bu tür çeliği çekmez. Yani özetle mıknatıs 304 ve 316 kalite paslanmaz çeliği çekmez. Ancak Ferritik Paslanmaz Çelik manyetik özelliği taşır. Bu yüzden ferrit özellik gösteren çeliği mıknatıs çeker.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
304 kalite paslanmaz çelik, %15 ila %20 arasında krom ve %2 ila %10 arasında nikel içermektedir. Birçok paslanmaz manyetik özelliğe sahip olsa da 304 kalite paslanmaz içerisinde daha az elektriksel bileşen içerdiğinden manyetik özelliğe sahip değildir. Bu özelliği onu diğerlerinden ayıran önemli bir tarafıdır.
Türkiye'de paslanmaz çelik üretiminde gerekli olan ana hammaddelerin tamamı yetersizdir. Ana hammaddeler arasında bulunan ferrokrom sınırlı miktarda üretilirken nikel üretimi yapılmıyor. Bu durumda firmalar ithal edilen pahalı hammadde ile paslanmaz çelik üretimine ilgi göstermiyor.
1- 18/10 Cr/Ni Paslanmaz Çelik
Çelik tencereler toksik olmadığı için en güvenli pişirme sağlayan tencerelerden biridir. Tabii malzemenin kalitesi ve paslanmaz olması oldukça önemli. Bu nedenle tencerenizin standart bir kalite olan 18/10 Cr/Ni etiketini taşıdığından emin olmalısınız.
Paslanmaz çelikte düzenli bakım, pasın önlenmesinde ve mevcut pasın yayılmasını sınırlandırmada kritik öneme sahiptir. Oluşan kiri su ve sabunla temizlemek esastır. Yumuşak bir bez veya hava üfleyici ile kurutulabilir. Piyasadan temin edilebilecek paslanmaz çelik için özel temizleyici malzemeler de kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri