Pasta araç durumuna bakılarak yapılan bir işlem olmakla beraber gereksinim görülmezse pasta yapılmadan direkt olarak cila yapılabilme olanağı bulunabilmektedir. Bilmemiz gerekir ki pasta cila işlemi, boya korumasını sağlayan veya önleyen bir sistem değildir.
Silikon içermeyen, aşındırıcı bileşik içeren pastalarla yapılan çizik giderme işleminden sonra yüzeyde aşınma kaynaklı matlaşma oluşabilir. Bu matlıklar da ancak cila ile parlatılabilir. Bu gibi durumlarda pastadan sonra cila şarttır.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Pasta Cila Yapmadan Önce Ne Yapılmalı? Pasta cila öncesinde yüzey tamamen temizlenmelidir. Ancak bu detaylı temizlik işlemi sıradan bir dış yıkama ile sağlanamaz. Özel kimyasal ve ekipmanlar kullanılarak; demir tozu temizliği, kil hamuru ile yüzey temizliği gibi bir dizi detaylı ön adımlar bulunmaktadır.
Önce pasta, sonra cila yapılır.
İşlem sırası olarak önce pasta sonra cila uygulanmalıdır. Pastanın işlevi çizikleri gidermek, cilanın işlevi ise parlaklık ve boya koruma sağlamaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Vazelin, karbonat, sirke, vb: Çizikleri giderme işlevi yoktur. Sadece yüzeyi geçici olarak parlatarak anlık olarak daha güzel bir görünüm sağlar ama bu durum çok kısa süre sonra geçer.
Özellikle uzun süre güneş ışınının altında kalan araçlarda, sıcak bölgelerde görülen güneş yanıkları çok ciddi ve derin boyutlarda değilse pasta ve cila uygulaması yapılarak yanıklar giderilebilir. Pasta uygulaması ile yüzeyde yer alan hasarlı katmanı aşındırarak altta bulunan sağlam boya katmanı ortaya çıkarılır.
Pasta uygulaması yapılmadan seramik kaplama yapılırsa araç üzerindeki ufak çizikler kaplamanın altında kalacağından daha kötü bir görünüme sebep olabilir.
Yüzeye yetecek kadar ürün, düşük (1000) devirde yüzeye yedirilerek yayılmalı, ardından yüzeye ve çiziklerin durumuna göre, 2500-3500 devir aralığında, çizikler yok olana kadar uygulanmalıdır.
Eğer doğru malzeme ve doğru tekniklerle uygulama yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aksine çiziksiz ve daha parlak bir görünüm sağlayarak aracın değerini yükseltir. Pasta cila işleminin aracı yıkamak gibi basit bir işlem olmadığını, bazı teknik bilgiler ve özel malzemeler gerektirdiğini belirtmek isteriz.
Pasta Cila Ne Kadar Dayanır? Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir.
Uygun ortam şartları sağlandığı sürece; yağmurlu veya karlı havalarda, her ay ve mevsimde hava sıcaklığı ne olursa olsun pasta cila her zaman yapılabilir. Sıcak yaz aylarında, soğuk kış aylarında veya ılık bahar aylarında pasta cila yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Aracın gemiden, tırdan indirilmesi esnasında sürtme ile oluşan çizikler veya kötü hava şartları altında bekletilme sonucu oluşan vernik matlaşması gibi durumların çözümü olarak sıfır arabalara da pasta cila yapılabilir. Pastadan farklı olarak, aşındırmaya sebep olmadığı için sıfır arabaya cila her durumda yapılabilir.
Pasta cila ile renk tonu acilmaz.
Türkiye ortalama şartlarında yeni yapılan boyadan ve vernik işleminden yaklaşık 15 gün / 2 hafta sonra pasta cila yapılabilir.
El ile cila yapma işlemi mümkün olan bir durumdur. Eski zamanlarda makinalar olmadığından, araç sahipleri kendi araçlarını el ile cilalıyordu. Pasta cila işlemleri, elle titizlikle yapılabilir.
Pasta cila ayda bir kere veya yılda iki kez yapılır gibi kesin rakamlarla verilen bilgiler doğru değildir. Cila aşındırıcı olmadığı için 2-3 ayda bir gibi sık periyotlarda yapılmasında sakınca yoktur.
Kaportacılar da pasta cila yapabilir. Önemli olan işlemi yapan uzmanın bu konudaki bilgisi, yeteneği ve tecrübesidir. Sanayilerde bulunan oto boyacıları ve oto kaportacıları, tadilat ve boyama sonrasında sürecin gereği olarak pasta cila uygulaması yaparlar.
Boya koruma ve pasta cila işlemleri de bu uygulamalı terimlerden biri olarak en çok karıştırılmakta ve aynı uygulama olduğuna inanılmaktadır. Boya koruma ve pasta cila aynı uygulamalar mıdır? Olarak bakıldığında ise benzer noktaları olmasına rağmen pasta cila ve boya koruma uygulaması aynı değildir.
Mağdur olmamak adına, ister şeffaf folyo kaplama olsun, ister araç renk değişimleri, seramik kaplama olsun bu tür kaplamaların olduğu araçları almadan önce bir daha düşünün. Oto ekspertiz servislerinde özel veya yetkili servislerde bu aracın boyasını görebilecek bir teknoloji yok.
Pasta Cila Neyi Kapatır? Pasta cila uygulaması, araçların dış yüzeyinde oluşmuş iz ve leke gibi durumları kapatmak için yapılan işlemlerden biridir. Pasta cila işlemi, tek başına uygulandığı zaman çizikleri kapatmaz. Araçta oluşan çizik büyükse veya derinse yapılan cila işlemi bir süre sonra tekrar yüzeye çıkmaktadır.
Beyaz Renkleri (Opak, Kar Beyazı)
Genellikle pek çok araç modelinde baz alınan modeller opak beyaz renktir. Bu renk için de ücret ödenmez. Bu boyalarda genellikle güneş yanığı oluşmaz.
Bu temizlik işleminin işkenceye dönüşmemesi için Netfer gibi silikonsuz ve kaliteli çizik giderici pastaların tercih edilmesi daha iyi olacaktır. Pasta işleminden kalan toz ve izlerin yoğunluğuna göre, cila öncesinde aracın yıkanmasına sakınca yoktur.
Islak yüzeye pasta cila yapılmaz.
Havanın yağışlı olması bir kriter değildir. Önemli olan işlemin yapıldığı ortam şartlarıdır. Hava yağmurlu da olsa işlem kapalı bir ortamda rahatlıkla yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri