Öğütülüp ıslatılan ve şekil verilen tahılların, sıcak taşların üzerinde pişirilmesiyle elde edilen kekin içeriği genellikle fındık ve baldan oluşmaktaymış. Sıcak taşın üzerinde pişirmenin hayli zahmetli olduğunu keşfeden Mısırlılar, sıcak ocaklarda (şimdiki fırın tekniği) bu lezzetli tatlı gıdayı pişirmeye başlamışlar.
Yani doğum günü kutlaması önce Mısırlılarda ortaya çıktı ve Yunanlılarda da pasta ve mum geleneği eklenerek bugünlere geldi.
O çok severek yediğimiz yaş pastanın temeli ise “pandispanya“dır ve “pandispanya” adı İtalyanca “pandispagna” kelimesinden gelir. Anlamı İspanyol ekmeğidir. Günümüzün Türk mutfağında pastalar o kadar çeşitlendi ki, turtalar, tartlar gibi yeni tatlı çeşitlerini kabul etmenin zamanı geldi de geçiyor bile.
İtalyanca pasta "1. bulamaç, hamur, 2. her çeşit hamur işi" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük Geç Latince aynı anlama gelen pasta sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca pástē πάστη "arpa bulamacı" sözcüğünden alıntıdır.
İlk doğum günü pastasının Antik Yunan'da Ay Tanrıçası Artemis'e sunulmak için yapıldığına dair bir inanış vardır. Bunun yanı sıra başka bir iddia ise Orta Çağ Almanyası'nda insanlar İsa'nın doğum gününü kutlamak için bu geleneği başlatmışlardır.
İlgili 25 soru bulundu
Dünyanın en büyük dilimli pastasının bir önceki rekoru bin 800 metre ile Japonya'da, normal pasta rekoru ise 2 bin 700 metre ile Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunuyordu. İzmir'de yapılan 2 bin 842 metrelik dilimli pasta ile bu rekorlar kırılmış oldu.
Dünyanın ilk pastacıları Mısırlılardı. Sıcak taşlarla yaptıkları mayasız kek ve ekmek imal eden büyük fırınları vardı. Keklerin kabarmasına sağlayan doğal mayaları da ilk onlar keşfetmişti. Pastalar da şimdiki şeklini o yuvarlak taşlar sayesinde aldı.
Köstebek pastanın orijini ile ilgili farklı kaynaklar var. Ancak tarifin adının Almanca Maulwurfkuchen'den geldiği belirtiliyor. Dolayısıyla tarif Almanya'da popüler ve aslında nostaljik bir pasta.
Eski Mısırlıların kek pişiren ilk insanlar olduğuna inanılır, gerçi maya kullanımı bunların kekten çok ekmeğe benzediği anlamına gelse de. Bugün bildiğimiz şekliyle ilk kekin oluşmasına yol açan şey, kabartma tozu gibi kabartıcıların 17. yüzyıldaki keşfiydi.
uno'nun pasta tabanı ve üzeri olarak kullanılan kekine verilen isim.
Alman Pastası ya da Berliner, geleneksel bir Alman pastasıdır. Biçim ve yapımı itibarı ile donuta benzemektedir. Mayalanmış hamurun yağda kızartılması akabinde ikiye bölünerek içine marmelat veya reçel konularak ve üzerine karamelize şeker dökülerek elde edilir.
Taze meyvelerden ve özel soslardan yapılan Japonias, bütün pasta çeşitleri arasında sıklıkla tercih edilen nefis bir lezzettir. Özel profiterol sos ve ağızda dağılan taptaze fıstık draje ile beraber sunulan Japonias kesinlikle denenmesi gereken en özel bütün pastalar arasında yer alıyor.
Yaş pasta. Krema kaplı, genellikle çikolata ve yaş meyvelerle yapılan, içi nemli pastalara yaş pasta denir.
Islak kek, 19. yüzyılda Kanada ve ABD'de ortaya çıkmıştır. 'Fudgy' ve 'cakey' olmak üzere iki farklı çeşitte sunulur.
ambalaj üzerine baskı ve barkod teknolojileri geliştiren alman firma.
Kekleri 1-2 gün oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Fakat daha uzun süre muhafaza etmek isterseniz, kek dilimlerini tek tek streçleyip buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz.
Karaorman Pastası, Almanya'da 1930'lardan beri yapılan ve zaman içerisinde dünya çapında bir şöhrete kavuşan kremalı geleneksel Alman pastasıdır. Standart malzemeleri; vişne likörüyle ıslatılmış çikolata bisküvileri, vişne, krema ve rendelenmiş çikolata parçacıklarıdır.
Paketindeki hazır pastayı, yakınlarınızı ziyarete giderken de çay saatlerini tatlandırmak üzere tercih edebilirsiniz. Yaş Pasta ürününü Migros Sanal Market'in Tatlılar reyonundan satın alabilir, tek tıkla online sipariş verebilir, ödemeyi online olarak ya da kapıda kredi kartı
Pasta ustası, farklı kurum ya da kuruluşların imalathane ya da mutfak bölümlerinde, farklı miktardaki malzemelerden pasta üretimi yapan kişilerdir. Un, şeker, yağ, kabartma tozu, maya ve benzeri malzemeleri kullanarak çeşitli pastalar üretir.
Pasta şefi veya pâtissier hamur işi, tatlılar, ekmekler ve diğer unlu mamullerin yapımında usta, profesyonel bir mutfakta istasyon şefi ve aşçıdır. Büyük otellerde, bistrolarda, restoranlarda, pastanelerde ve bazı kafelerde çalışmaktadırlar.
Derin çizikler için kalın pasta, orta seviyeli çizikler için orta pasta, yüzeysel kılcal çizikler için ince pasta kullanılmalıdır. Aynı yüzeyde farklı derinlikte çizikler var ve çok katlı pasta işlemi yapılacaksa, kalın pastadan ince pastaya doğru sırayla uygulama yapılmalıdır.
Yapmak istenilen pastanın büyüklüğüne göre kalıbın ölçüleri de değişmektedir. Mesela pastacılar tarafından en çok kullanılan ölçüler; 18, 20 ve 22 cm'lik olanlardır. 18 cm olan 7-9 kişilik, 20 cm olan 10-12 kişilik, 22 cm olan ise 12-15 kişilik pastalar için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri