Makarna (İtalyanca: Pasta), geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır.
Keklerin kabarmasına sağlayan doğal mayaları da ilk onlar keşfetmişti. Pastalar da şimdiki şeklini o yuvarlak taşlar sayesinde aldı. İngilizcedeki pasta (cake) kelimesi Eski İskandinavya'da kullanılan 'kaka' kelimesinden türemiştir. Kabartma tozu 1840'lı yıllarda, pasta mayası da 1860'lı yıllarda icat edildi.
Makarnanın tarihini takip etmek birkaç nedenle zordur. İtalyanca ismi olan "pasta", aynı zamanda macun ya da ezme anlamına da gelmektedir. Bu da zaten un, su ve yumurta gibi, yüzyıllardır dünyanın her yerinde kolaylıkla bulunabilen malzemelerden yapılan makarna hamuru ile ilişkilendirilebilecek bir kelimedir.
Spaghetti
İnce ve uzun bir makarna çeşidi olarak biliniyor. İtalyan mutfağına göre domates sos, parmesan peyniri ve yanına eşlik eden bir kadeh şarap ile tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Almanca, pastaya yani cake olan pastaya başka bir genel isim (Kuchen) verirken, İtalyanlar torta demeyi tercih ediyorlar.
İlgili 39 soru bulundu
Pasta ustası, farklı kurum ya da kuruluşların imalathane ya da mutfak bölümlerinde, farklı miktardaki malzemelerden pasta üretimi yapan kişilerdir.
Pasta; karbonhidrat, protein ve yağı aynı anda yapısında bulunduran bir besindir. Un, şeker ve meyve-çikolata gibi yardımcı malzemeler pastanın karbonhidrat açısından zengin olmasını sağlar. Yumurta ve süt gibi pastanın ana malzemeleri ise proteinden zengindir.
Öğütülüp ıslatılan ve şekil verilen tahılların, sıcak taşların üzerinde pişirilmesiyle elde edilen kekin içeriği genellikle fındık ve baldan oluşmaktaymış. Sıcak taşın üzerinde pişirmenin hayli zahmetli olduğunu keşfeden Mısırlılar, sıcak ocaklarda (şimdiki fırın tekniği) bu lezzetli tatlı gıdayı pişirmeye başlamışlar.
Gıda tarihçilerine göre, Antik Mısırlılar kekin ilk mucitleri! Lakin pişirme yönteminin ilk mucitleri Antik Yunanlılar olarak tarihe geçmiştir! Öğütülüp ıslatılan ve şekil verilen tahılların, sıcak taşların üzerinde pişirilmesiyle o zamanın keki yapılıyordu.
Pasta şefi veya pâtissier hamur işi, tatlılar, ekmekler ve diğer unlu mamullerin yapımında usta, profesyonel bir mutfakta istasyon şefi ve aşçıdır. Büyük otellerde, bistrolarda, restoranlarda, pastanelerde ve bazı kafelerde çalışmaktadırlar.
1 ince dilim yani yaklaşık 100 gram yaş pasta ortalama olarak 250 kaloridir ve 45 gram karbonhidrat, 4 gram protein ve 4 gram yağ içerir.
Pasta karbonhidratlar grubuna girer.
Bundan yaklaşık 2-3 sene önce İsrail'in köklü üniversitelerinden Tel Aviv Üniversitesi'nde bir grup insan üzerinde yapılan araştırmada, sabah kahvaltısında tatlı (çikolata, pasta, kurabiye vs.) yiyenlerin yemeyenlere oranla daha fazla kilo kaybettikleri gözlemlenmişti.
Besin değerlerinde ise 44.59 gram karbonhidrat, 4.06 gram yağ, 4.13 gram protein ve 0.95 gram lif vardır. 145 gram gelen orta dilim yaş pasta 362 kalori değerindedir. 150 gram gelen 1 dilim yaş pasta 400 kalori değerindedir.
Pastacı kime denir sorusuna, çeşitli pişirme tekniklerini kullanarak kek, yaş pasta, kuru pasta ve mayalı ürünler, börek ve pasta sosları hazırlayan kişiler için kullanılan bir tanımlamadır denilebilir. Mesleki yeteneğe sahip kişiler tarafından bu tariflerin yapılmasında, gıdaların yanı sıra bazı aletler de kullanılır.
Pasta Süslemeleri için Ganaj Yapımı:
Pasta süslemeleri için kullanılan ganaj, genellikle çok katlı pastaların bir arada durabilmesini sağlayan bir dolgu malzemesi kıvamındadır. Kremanın ağırlığından uzak, ama lezzetin yoğunluğu bakımından göz ardı edilemez bir tada sahiptir.
1 Dilim Pasta Kilo Aldırır Mı İnce bir dilim pasta kalori açısından oldukça zengin olmasına rağmen, büyük dilimler halinde tüketilmesinin nereye varacağını durup düşünmek gerekir. Sonuç olarak pastanın kilo alımında büyük etkisi olduğu kesindir.
Noodle kalori açısından orta seviyede bir besindir. Eğer meyve ve sebze tüketimine dikkat etmezseniz, haftada 5 paketten daha fazla noodle yerseniz bir süre sonra kilo alabilirsiniz. Kilo almamak için noodle tüketimine sınır koyabilirsiniz. Noodle yedikten sonra bol su içip kalori yakımına yardım edebilirsiniz.
Simit elbette kilo aldırabilir. Tabii eğer miktarını fazla kaçırırsanız! Ancak kendi porsiyon kontrolünüzü yapıyorsanız ve sadece simit ile karın doyurmaya çalışmıyorsanız o zaman diyetinize simidi ekleyebilir, hatta simit tüketerek zayıflayabilirsiniz.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Pasta; karbonhidrat, protein ve yağı aynı anda yapısında bulunduran bir besindir. Un, şeker ve meyve-çikolata gibi yardımcı malzemeler pastanın karbonhidrat açısından zengin olmasını sağlar. Yumurta ve süt gibi pastanın ana malzemeleri ise proteinden zengindir.
Alırken mutlaka içinde ne olduğunu sorun!
Eğer ürünün ismi içinde bulunan alkol cinsi ile birlikte verilmediyse sorulmadığı sürece pastanın içinde ne olduğu öğrenilemiyor. Duayen pasta ustası Ali Tercan, pastanın neli olduğunu öğrenmekle yetinmeyip özellikle alkol olup olmadığının sorulmasını tavsiye ediyor.
Yaş pasta. Krema kaplı, genellikle çikolata ve yaş meyvelerle yapılan, içi nemli pastalara yaş pasta denir. Yaş pastaların hamurunu kabartmak için maya katılmaz, karbonat ya da hamur kabartma tozu kullanılır.
Temel olarak yumurta, şeker, un, süt, yağ, vanilya gibi malzemelerin belirli oranlarda ve sırayla mikserde çırpılması sonucunda pasta hamuru elde edilir. Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri