Pasta yapılan bölgelerin bir bez yardımıyla silinmesi gerekiyor. Silme işleminin ardından hare giderici yardımıyla polisaj makinesinin ve bezin yüzeyde bıraktığı dairesel lekeler mutlaka giderilmeli. Yumuşak bir süngere cila sürülerek pasta işlemindeki gibi polisaj makinesiyle cila uygulaması tamamlanıyor.
Pasta yapılacak alanların dışındaki bölgelerin gazete veya maskeleme bandıyla kapatılarak pastanın diğer bölgelere yayılması önlenmesi gereklidir. Polisaj makinesi ile dairesel hareketler çizilerek pasta işlemine başlanır. Herhangi bir aksilikten kaçınmak için işlemi yavaş ve yumuşak tutmak bu aşamada önemli.
2022 yılında 500 TL – 2500 TL aralığında olan pasta cila fiyatları, 2023 yılı itibariyle ise ortalama 1000 TL ile 5000 TL aralığındadır. Tahmin edersiniz ki bu fiyatlar, uygulama yapılan merkeze, kullanılan malzemeye ve işçilik kalitesine göre farklılık göstermektedir.
Pasta Cila Yapmadan Önce Ne Yapılmalı? Pasta cila öncesinde yüzey tamamen temizlenmelidir. Ancak bu detaylı temizlik işlemi sıradan bir dış yıkama ile sağlanamaz. Özel kimyasal ve ekipmanlar kullanılarak; demir tozu temizliği, kil hamuru ile yüzey temizliği gibi bir dizi detaylı ön adımlar bulunmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Eğer standart bir pasta cila işlemi yapılacaksa, araba boyandıktan sonra boyanın iyice kuruması beklenmelidir. Yaş boyaya polisaj işlemi yapılırsa boya hasar görebilir. Boyadan sonra arabaya vernik atılmamışsa kesinlikle aşındırıcılık gücü yüksek olan pastalar kullanılmamalıdır.
Silikon içermeyen, aşındırıcı bileşik içeren pastalarla yapılan çizik giderme işleminden sonra yüzeyde aşınma kaynaklı matlaşma oluşabilir. Bu matlıklar da ancak cila ile parlatılabilir. Bu gibi durumlarda pastadan sonra cila şarttır.
Uygun ortam şartları sağlandığı sürece; yağmurlu veya karlı havalarda, her ay ve mevsimde hava sıcaklığı ne olursa olsun pasta cila her zaman yapılabilir. Sıcak yaz aylarında, soğuk kış aylarında veya ılık bahar aylarında pasta cila yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Hakkını veren işçilikle, kaliteli bir pasta cila işlemi 6 – 12 saat sürer. Pasta cila işleminin süresi aracın büyüklüğüne, çiziklerin yoğunluğuna, kullanılan malzeme ve uygulamayı yapan kişinin uzmanlık seviyesi ve tecrübesine göre değişkenlik gösterir.
Eğer renk tonu değişimi vernik yıpranması veya matlaşmasından kaynaklı ise, pasta cila renk farkını kapatır.
Pasta Cila Ne Kadar Dayanır? Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir.
Pasta araç durumuna bakılarak yapılan bir işlem olmakla beraber gereksinim görülmezse pasta yapılmadan direkt olarak cila yapılabilme olanağı bulunabilmektedir.
Evet, pasta attıktan sonra araba yıkanır.
Pasta işleminden açığa çıkan bu tozlar araç yüzeyine yayılır. Hele bir de silikon içerikli bir pasta ise, bu pasta artıkları özellikle plastik ve kauçuk aksama yapışır ve temizlenmesi oldukça zordur.
Önce pasta, sonra cila yapılır.
İşlem sırası olarak önce pasta sonra cila uygulanmalıdır. Pastanın işlevi çizikleri gidermek, cilanın işlevi ise parlaklık ve boya koruma sağlamaktır.
Özellikle uzun süre güneş ışınının altında kalan araçlarda, sıcak bölgelerde görülen güneş yanıkları çok ciddi ve derin boyutlarda değilse pasta ve cila uygulaması yapılarak yanıklar giderilebilir. Pasta uygulaması ile yüzeyde yer alan hasarlı katmanı aşındırarak altta bulunan sağlam boya katmanı ortaya çıkarılır.
Eğer doğru malzeme ve doğru tekniklerle uygulama yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aksine çiziksiz ve daha parlak bir görünüm sağlayarak aracın değerini yükseltir.
Kaportacılar da pasta cila yapabilir. Önemli olan işlemi yapan uzmanın bu konudaki bilgisi, yeteneği ve tecrübesidir. Sanayilerde bulunan oto boyacıları ve oto kaportacıları, tadilat ve boyama sonrasında sürecin gereği olarak pasta cila uygulaması yaparlar.
El ile cila yapma işlemi mümkün olan bir durumdur. Eski zamanlarda makinalar olmadığından, araç sahipleri kendi araçlarını el ile cilalıyordu. Pasta cila işlemleri, elle titizlikle yapılabilir. Makinaya göre daha uzun sürse de, aynı performansı almak mümkündür.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Bizce Türkiye'nin en iyi pasta cila markası tamamen yerli imkanlarla üretilen Netfer. Keşke bu sorunun tek bir cevabı olabilseydi. Tüm kullanıcıların tek bir markayı “en iyi” olarak konumlandırması mümkün değildir. Kullanıcı tercihlerine göre en iyi pasta cila kavramı değişkenlik gösterir.
Pasta yapılan bölgelerin bir bez yardımıyla silinmesi gerekiyor. Silme işleminin ardından hare giderici yardımıyla polisaj makinesinin ve bezin yüzeyde bıraktığı dairesel lekeler mutlaka giderilmeli. Yumuşak bir süngere cila sürülerek pasta işlemindeki gibi polisaj makinesiyle cila uygulaması tamamlanıyor.
Araba yıkanırken kesinlikle fırça kullanılmamalıdır. Benzin istasyonlarındaki otomatik yıkama makinelerinden de uzak durmak gerekir. Kirlerin yoğun olduğu durumlarda yumuşak mikrofiber bezler tercih edilebilir. Kullanılan kimyasalların kostik gibi asidik bazlı içerikli olmamasına dikkat edilmelidir.
Eğer çizik yoksa pasta işlemi yapılmadan araca sadece cila yapılabilir. Pasta uygulaması vernik yüzeyinde bulunan çizikleri gidermek için yapılır. Cila işlemi ise çiziklerden arındırılmış vernik yüzeyine derin parlaklık ve su iticilik kazandırmanın yanı sıra verniği besleyip koruma altına almak için uygulanır.
12 ay boyunca tüm aylarda, yazın, kışın, kısacası her zaman yapılabilecek pasta cila işlemi, kullanıcılar tarafından genellikle Mart, Nisan, Mayıs gibi ilkbahar aylarında veya Eylül, Ekim, Kasım gibi sonbahar aylarında yapılması tamamen kişisel tercihtir.
Arabanıza yaptığınız pasta ve cila işlemleri sonucu aracınızın üzerinde bir koruma kalkanı oluşur. Söz konusu koruma kalkanı sayesinde, Güneş yanığı oluşumunun önüne geçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri