Pastane poğaçalarını ev poğaçalarından ayıran bir sır vardır. İki poğaçayı tadan herkes bunu anlayabilir. Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır. Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Hazırlanan hamur tam 1 saat üzeri bezle örtülerek mayalanmaya bırakır. 1 saatin sonunda hamurdan ufak mandalina büyüklüğünde parça alınır ve yuvarlanıp tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 15-20 dakika mayalanması beklenir.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Her gün kahvaltıyı geçiştirmek için tüketilen poğaça ve hazır meyve suyu, 2 ayda fazladan 2.7 kilogram olarak vücutta depo ediliyor. Fazla şeker ve kalori alımına bağlı olarak karaciğer yağlanması, kalp ve damar hastalıkları, obezite, kanser, yüksek kolesterol ve tip-2 diyabet gibi hastalıkların riski artıyor.
Tuzu sıvı malzemelerle birlikte fazlaca ilave ettiyseniz, su, süt gibi sıvıları çok soğuk ya da çok sıcak bir şekilde hamurunuzun içerisinde ilave ettiyseniz hamurunuzun pişerken sertleşmesine davetiye çıkardınız demektir.
Yaş mayayla ve yumurtasız hazırladığınız bir hamursa mayalandıktan sonra, oda sıcaklığında (çok sıcak olmayan bir yerde) yaklaşık 3 saat kadar bekletebilirsiniz. Kuru mayayla yaptığınız hamuru ise oda sıcaklığında 4-5 saat kadar bekletebilirsiniz.
Tüm malzemeler kulak memesi yumuşaklığından daha yumuşak yoğurulur mayalanır. Yumurta büyüklüğünde bezeler alıp içli veya sade olarak şekil verilir. Tepside 20 dakika bekletilir yumurta sarısına kakao sıvı yağ koyup karıştırılır. Poğaçaların üzerine sürülür susam çörek otu serpilir.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar. Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir.
ÜZERİ İYİ KIZARMIŞ POĞAÇALAR İÇİN
Böyle bir durumda pekmez hemen koyulaşıp kızarır ama poğaçalarınız pişene kadar üzerleri yanık gibi olur. Pekmez yoksa bir çimdik şeker de iş görebilir. Ama kesinlikle pekmezi tercih edin diyebiliriz.
PASTANE POĞAÇASI TARİFİ
Ilık süt ile mayayı açın yani karıştırın. Tüm malzemeleriniz oda sıcaklığında olmalıdır. Sıvıyağ ekleyip karıştırmayı sürdürün. 1 yumurta, mahlep, şeker, tuz ve unu ekleyip yoğurun.
Cevap. Cevap: 1kg undan 16 poğaça çıkıyorsa, 5kg undan 16*5= 80 poğaça çıkar. 1 poğaça 1.50 kuruştan satılırsa, 80 poğaça 120 TL günde kazanılır.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir.
açma ve poğaça arasındaki en büyük fark yumurta ve katı yağ yani margarin. açmanın malzemeleri su un şeker tuz sıvı yağ maya. poğaça ise su un şeker tuz yumurta margarin sıvı yağ maya. maliyet olarak poğaça açmaya göre yaklaşık 1.5 kat fazladır.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Söke Böreklik ve Pastalık Un, geniş kullanım alanı için idealdir. Her çeşit börek, poğaça ve açma gibi mayalı ürünler, kuru pasta, kek, pandispanya gibi unlu mamuller yapımına uygundur. Yüksek su kaldırması ile veriminizi artırır.
İçerdiği yüksek karbonhidrat oranıyla enerji vermesine rağmen düzenli tüketildiğinde kilo almanıza neden olur.
Besin değerleri çok azdır, boşa alınan kalorilerdir ve mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Basit/rafine karbonhidratlar iştah hormonlarını etkileyerek obeziteye sebep olur. Hızla sindirilirler, yüksek glisemik indeks ve yükleri kan şekeri seviyelerinde sağlıksız iniş çıkışlara ve sürekli yorgunluğa neden olur.
bu yanma olayı poğaça hamurundaki hamur mayasından dolayı olur. bünyeye göre fazla yenirse reflü gibi hissetirir, mide asidi ağıza gelip boğazı yakıyormuş gibi hissetirir. poğaçanın midenizi ve yemek borunuzu yakmaması için poğaça ve çayın yanında peynir, reçel, zeytin gibi kahvaltılıklardan tüketin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri