Pastanelerden alınan yiyeceklerin içerisinde Alba yağ bulunur.
Alba Yağı ve Biskin Yağı pastacılıkta kullanılan yağlardan olup bizim evlerde yaptığımız tariflerimizde kullandığımız yağlardan farklı olarak birçok özelliğe sahiptir. Pastacıkta en çok kullanılan yağlardan biri olan Alba Yağı pastacılıkta kullanılan bir margarin çeşididir.
Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır. Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz. Poğaça yaparken bir diğer önemli konu mayadır. Mayanın tam olarak çözülmesi ve kabarma işleminin tarifdeki gibi olması gerekiyor.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Yine mayalı bir poğaça hamuru hazırlarken tuzu ilk aşamada içerisine ilave etmemeye özen gösterin. Aksi takdirde hamurunuz sertleşir, dilediğiniz kıvama gelmez ve kabarmaz. Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında mayalandırın. Mayaladığınız ortamın çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
Tüm malzemeler kulak memesi yumuşaklığından daha yumuşak yoğurulur mayalanır. Yumurta büyüklüğünde bezeler alıp içli veya sade olarak şekil verilir. Tepside 20 dakika bekletilir yumurta sarısına kakao sıvı yağ koyup karıştırılır. Poğaçaların üzerine sürülür susam çörek otu serpilir.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Zeytinyağı, yoğurt, yumurta ve tuzu elimizle veya kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırıyoruz. Unu ekliyoruz. Üzerine kabartma tozu kullanıyoruz ve ele yapışmayacak kıvamda yoğuruyoruz. Daha sonra içine peynir koyup, istediğimiz şekli verip, fırın tepsisine koyuyoruz.
Tereyağı; hamur işlerinin içerisinde enfes bir kıvam verici ve bağlayıcı olarak kullanılıyor. Kurabiyelerde, poğaçalarda aradığınız o kıyır kıyır, ağızda dağılan kıvamının sırrı tereyağından geçiyor. Çünkü tereyağı, gluten oluşumunu yavaşlatarak nemin içeride kalmasını sağlar.
Kullanım Yeri Otomobil, kamyon, otobüs, ağır vasıtalar, hafif hizmet tipi ticari araçlar, zirai araçlar ve iş makineleri gibi birçok aracın şanzımanlarında; hipoid, konik ve spiral dişlilerden oluşan diferansiyellerde kullanılır.
BİSKİN Kremabör, çikolata sosları, çeşitli krema yapımı ve kurabiye çeşitlerine özel, bitkisel pastacılık margarinidir. Mikserde çabuk kabarır, sertleşme ve sulanma yapmaz, kokusuz ve aromasızdır, doğal bir yapıya sahiptir. Diger yağlarla karışıma uygundur. Kurabiye ve bisküvilerde tazelik ve gevreklik sağlar.
Hamuru ince döşerseniz poğaçanız kıyır kıyır olur ve ağızda dağılır. Kullanacağınız tepsiyi ister yağlayın ister yağlı kağıt kullanın.
Hamurun üzerine parmağınızla hafifçe bastırın. Eğer parmağınızı geri çektiğiniz zaman hamur şeklini geri alıyorsa yoğurma işlemini bitirebilirsiniz. Mayalı yumuşak poğaça yapmak için hamuru iki kere yoğurmanız gerekir.
Eğer hamurun içinde yumurta ve yaş maya kullandıysanız, mayalama işleminden sonra en fazla 2 saat içinde hamuru kullanmak gerekir. Eğer hamurda yumurta yoksa, yaş maya varsa mayalandıktan sonra 3 saat bekletebilirsiniz.
Poğaçaların üzerine yumurta ve pekmez karışımı sürülür ve çörek otu serpiştirilir. Yarım saat dinlendirdikten sonra 200 derecelik fırında 25-30 dakika pişirilir ve servis edilir.
Mayanın aktifleşmesi beklenir. Sonra yumurta akı, yoğurt, 2 bardak un, tuz ve tereyağ eklenip yoğrulmaya başlanır. Kalan un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. (Un miktarı değişiklik gösterebilir lütfen dikkatli ekleyin). Üzeri örtülüp 45 dakika mayalanmaya bırakılır.
Pastane poğaçalarını ev poğaçalarından ayıran bir sır vardır. İki poğaçayı tadan herkes bunu anlayabilir. Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır. Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz.
açma ve poğaça arasındaki en büyük fark yumurta ve katı yağ yani margarin. açmanın malzemeleri su un şeker tuz sıvı yağ maya. poğaça ise su un şeker tuz yumurta margarin sıvı yağ maya. maliyet olarak poğaça açmaya göre yaklaşık 1.5 kat fazladır.
Malzemelerin sıcaklığı:
Poğaça yapımında kullanılacak malzemelerin oda sıcaklığında olması son derece önemlidir. Özellikle süt, yumurta ve yoğurt gibi malzemeler soğuk olursa, hamur sert bir kıvamda olacaktır. Bu yüzden poğaça yapımına geçmeden yarım saat önce malzemeleri çıkartın ve oda sıcaklığında bekletin.
Sıvı yağlı poğaça için; derin bir kap içine 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı yoğurt, 1 yumurta akı (sarısı poğaçanın üzeri için) ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Tüm malzemeleri tel çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Daha sonra karışıma 1 paket kabartma tozu ve 3 buçuk su bardağına yakın unu azar azar ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri