Gerçek kaymak lezzetine çok yakın bir kaymak hazırlamak için ihtiyacımız olan malzemeler; taze süt, krema ve nişasta. Taze sütün de tam yağlı bir süt olmasına özen gösterin. Taze sütünüz yoksa tam yağlı pastörize sütten de yapabilirsiniz.
Alternatif Kaymak Yapımı
Eğer pastörize süt kullanıyorsanız kaynatma adımını atlayabilirsiniz. Kaynatılıp soğumaya bırakılan sütün içerisine 3 paket krema ve 5 yemek kaşığı nişasta ilave edilir. Tel çırpıcı ile güzelce çırpılıp tekrar ocağa alınır. Kıvamı hafif koyulaşınca ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
Marketten satın alınan kaymaklar bu şekilde mi yapılıyor? Ne yazık ki aldığımız kaymaklar gerçek kaymak değil, Afyon kaymağı hiç değil… Pastörize işlemi sırasında sütün yağının alınması ile elde edilen kremadır. Bu sebepten ki raf ömrü de çok daha uzundur.
Çiğ sütün içerisinde bulunan biçimsiz, şekilsiz, büyük süt yağı partikülleri kokuyu daha fazla toplar ve etrafa yansıtır. Bu yağ, kaynatma işlemi ile sütün üst kısımda toplanarak göreceli olarak sütün alt kısmına oranla daha katı bir görünüm haline geçer ve kaymak oluşur.
İlgili 16 soru bulundu
Sütün yağ oranını yeteri kadar arttırıp kaymak tutmasını bekleyeceğiz. Tencerede ki şu kaynamaya başlayınca altını kısın en az 10 saat kısık ateşte su kaynatarak bu şekilde tencere üzerinde borcamı demlemeye bırakın. Süt demlendikçe yağı kaymak tutacaktır. Normalde süt tamamen kaymak tutana kadar suyu kaynatmalısınız.
Kaymak sütün yağını yoğunlaştırarak elde edilen lezzetli bir süt ürünüdür. Yapıldığı sütün çeşidine göre lezzeti değişmektedir. Türkiye'de inek sütünden yapılan normal kaymak ve manda sütünden yapılan Afyon kaymağı üretilirken her ikisi de "kaymak" olarak tüketilir.
Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz. Çiğ süt olmadığı için uzun uzun kaynatma işlemini istemeyen bir süt türü olarak buzdolabında yerini alır.
Pastörize süt nedir? Taze, yeni sağılmış çiğ sütlerin içindeki zararlı organizmaların yok edilmesi amacıyla ısıya tabi tutulmuş süt türüdür. Burada kastedilen sütün yapısına zarar vermeden içilebilir hale getirmek. Önce ısıtılan süt hemen ardından çok hızlı bir şekilde soğutuluyor.
Doğru şekilde pastörize edilen sütler, sağlık için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Bu nedenle güvendiğiniz markaların pastörize sütlerini almayı tercih edin. Ayrıca sütte bulunan protein, kalsiyum ve doğal yağ, pastörizasyon uygulaması sırasında herhangi bir kayıp yaşamaz.
Çiğ sütü kaynatıp içebileceğiniz gibi evinizde yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak ya da krema gibi süt ürünleri yapmak için kullanabilirsiniz. Çiğ sütü aynı zamanda lezzetli kekler ve kurabiyeleri hazırlamak için de kullanabilirsiniz.
Manda sütünün katkısız kullanılması önemli. 8-9 litre sütten 1 kg lüle kaymak çıkar.
Kaymak: esasen sütün yağıdır.sütün yağı krema diye adlandırılır,sütün yağı(krema)dan tereyağı ve kaymak oluşur. Yani bir insan kaymak yada tereyağı yapmak isterse sütün yağını alması lazım. Sütün yağının yani kremanın farklı şekillerde işlenmesi ve pişirilmesi ile bu iki ürün oluşur.
Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 - 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.
Ama nasıl oluyorsa UHT teknolojisiyle üretilmiş sütlere ve yoğurtlara bir şey olmuyor.Hatta hazır yoğurdun üstünde olan kaymak sandığınız şey kaymak değil, sonradan üstüne konulan bir tabaka. Bunlar insan sağlığına zararlı olan üretimler, hazır yoğurt ve süt tüketmeyin.
Kullanılan pastörize sütü mayalama sıcaklığına kadar ısıtmak yeterlidir. Mayalama sıcaklığı ortalama 45°C olmalıdır. Kullanılacak olan maya miktarı da 1 litre süt için 2 tatlı kaşığı mayadır. Yoğurt mayalama süresi de 5-6 saat civarındadır.
PASTÖRİZE SÜT
Sağımdan itibaren aktif olan bu enzimler gerekli depolama koşulları sağlanmadığında sütün mikrobiyolojik kalitesini bozabilir, üretilecek peyniri ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Sütlaç yapımında genelde çok kullanılan nişasta gibi malzemeler ile kıvam verilir. Eğer nişasta yoksa ve olmadan yapmak istiyorsanız, yapmanız gereken bir diğer önemli şey; önceden kaynatılmış ve soğutulmuş organik süt kullanmak. Pastörize süt kullanmak yerine organik süt kullanmanız daha iyi olacaktır.
Sokak sütlerini yani açık sütleri alıp kaynattığımız zaman maalesef zararlı mikroorganizmaların yanında yararlılar da kayba uğruyor. Bu nedenle en sağlıklı ve besin değeri açısından da güvenilir ve faydalı olan sütlere kontrollü olan pastörize ve UHT yöntemleridir.
uht sütler ile olmaz. çünkü maya ile etkileşime girip sütü yoğurda dönüştürecek olan bakteriler uht tekniğinde tamamen yok olur. ama pastörize günlük sütler ile pekala da mümkün.
Pastörize süt, günlük süt olarak da bilinir. Pastörizasyon genel olarak gıda maddelerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları ve bozulmasına yol açacak faktörleri ortadan kaldıran ısıl bir yöntemdir.
UHT ve pastörize süt insan sağlığına herhangi bir tehlike teşkil etmemektedir. UHT süt yüksek sıcaklık ile birlikte sütün içerisindeki mikroorganizmaların çoğalmasını önleme hedefindedir. Pastörize süt ise UHT süte yapılan sıcaklık işleminin daha düşük sıcaklık ve sürede yapılmasıdır.
Kısık ateşte kaynayan sütü üzeri yeterince kaymak tutunca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Biraz dışarıda soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve 1 gün dinlendirin. 24 saatin sonunda tencerenizdeki sütün üzeri kaymakla kaplanmış olacak.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri