Genel olarak pastırma çemeni belirli baharatların karıştırılarak macun kıvamına gelmesiyle oluşturulmaktadır. Pastırma çemeni, örtücü ve koruyucu etki sağlamaktadır. Çemen ile kaplanan etin dıştan bakteri bulaşması önlenir. Ayrıca diğer haşerelere karşı da koruyucudur.
Pastırma çemeni, yiyeceğin besin değerini destekler niteliktedir. Kurutulan et ve çemen bir araya geldiğinde vitamin deposu haline gelir. Kişiye özel olarak uygun miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilir. Çemen, pastırmayı lezzetli kılmanın yanı sıra pastırmanın faydalarını da artırır.
İyi pastırmanın lezzeti, eti, çemeni ve doğru kurutulmasından geliyor. Çemenin ana malzemesi çemen otu. Çemen otu, aynı adlı bitkinin tohumlarının ezilmesi ile elde ediliyor. Çemen otu ile toz kırmızıbiber, kimyon, karabiber, bol sarımsak sıcak su ile karıştırıyoruz, çemenimiz hazır oluyor.
Çemen maydonozgiller'den huy otunun tohumunun ezilmesi ve içerisinde sarımsak, kırmızı biber, az miktarda su eklenmesi ile oluşan bir karışım. Şarküterilerde özellikle Mısır çarşısında tek başına da satılan ve ekmeğin üzerinde sürülüp yenildiğinde iştah açan çemen oldukça lezzetli bir yiyecektir.
Yapılışı yöreden yöreden değişiklik gösterse de biber ezmesi ya da biber ve domates salçası karışımı içerisine eklenen toz çemen otu, kişniş, hardal tohumu, kimyon gibi baharatlarla tatlanıyor çemen.
İlgili 26 soru bulundu
Çemen - Tokat
Sadece yöreye has bir çemen olup satışı çok hızlı halkın gerek kendi mutfağında gerekse hediyelik olarak Tokat dışına götürdüğü vazgeçilmez ekonomik yöresel bir üründür.
Çemen otu gastrointestinal enflamasyonu yatıştıran, mideyi ve sindirim zarını kaplayan tohumlarındaki müsilaj etki sebebiyle mide yanmasına (asit reflü) karşı etkili bir ilaçtır. Çemen otu tohumlarındaki çözünür lif ve pektin dışkı hacmini arttırır, dolayısıyla kabızlığın doğal olarak giderilmesine yardımcı olur.
Uzmanlara göre pastırma mümkünse doğal haliyle tüketilmelidir. Bunun yanında yemeklerin içerisinde pişirilmesi de tavsiye edilir. Fakat pastırmanın besin değerinin yok olmasına sebep olan yağda kızartma işleminden kaçınılması gerekiyor.
Günümüzde Kayseri pastırma üretim kenti olarak bilinir. Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir.
Pastırma ise çoğunlukla sığır karkaslarının belirli bölgelerinden çıkarılan etlerin, uzun ve çeşitli işlemleri kapsayan, tuzlanıp kurutma işlemlerinden sonra çemenlenmesiyle elde edilen ve ince dilimler halinde kesilerek tüketilen uzun, yassı bir et ürünüdür.
Pastırma çemeni, pastırmanın fazla kurumasını engeller, Pastırma çemeninde bulunan sarımsak bakterilerin uzak durmasına yardımcı olur, Pastırma çemenlenerek hava ile teması kesilir, bu sayede bozulmaz ve kokmaz.
(Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü.
Çiğ etin tuz ve baharatlarla harmanlamasından elde edilen pastırmayı çemenli olarak tercih etmek daha sağlıklıdır. Uzmanlar pastırmanın mümkünse doğal haliyle tüketilmesi gerektiğini sıkça dile getirirler.
Erciyes Dağı'ndan gelen esintiyle doğal yollarla kurutulan o eşsiz Kayseri çemensiz pastırma; Çemen's Gurme tarafından %100 dana eti kullanılarak yapılmıştır. Pastırmada çemen tercih etmeyenlerin vazgeçemeyeceği bir pastırma çeşitidir.
Yüksek antioksidan içeriğine sahip olan bitki, vücudun bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı direnci arttırır. Ağız yaraları, mide yanması, bronşit, tüberküloz, cilt enfeksiyonları, kanser ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine önemli rolü vardır.
Sivas Ticaret Borsası tarafından 2020 yılında Sivas pastırmasına yönelik başlatılan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alımı süreci sonunda netlik kazandı. Pastırmanın tescilini alan ilimiz Sivas oldu. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Sivas pastırması Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verilerek tescillendi.
Gerçek pastırma lezzetini yakalamak için organik, taze ve doğal etlerle imal edilen pastırmaları tercih etmeniz gerekiyor. Pastırmanın kalitelisi çiğ olarak da pişmiş haliyle de tüketilebilmektedir. İyi pastırma aslında kuşgömü olarak bilinir.
Ancak aşırı ve ölçüsüz tüketilmesi, çeşitli bağırsak parazitlerine neden olabilir. Pastırma, fırınlama yöntemiyle pişirilebilir. Pastırmanın ve diğer besinlerin kızartılarak pişirilmesi vitamin ve mineral değerlerinin ölmesine yol açar. Bu yüzden pastırma, kızartılarak tüketilmemelidir.
Pastırma, büyük oranda sindirim sistemindeki sorunları çözer. Özellikle gaz problemi olanlar için yararlı olabilir. Yüksek proteinli olması nedeniyle, kaslar ve kemikler için gereken faydayı sağlar ve vücudun ihtiyacı olan proteini karşılar. Çemen otu, iyi kolesterol değeri olan HDL'i olumlu yönde etkiler.
Pastırma, yapılışı itibari ile oldukça tuzlu bir et ürünüdür. Bu nedenle özellikle tansiyon, böbrek ve kalp hastalarının pastırmayı tüketmemeleri önemlidir. Etin üzerindeki çemen otu ise bazı bilimsel araştırmalara göre kandaki yağlanmayı olumlu yönde etkileyen ve insülin direncini düşüren özelliklere sahiptir.
Kabın üzerini hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına yerleştirin. Pastırmayı, buzdolabında 7 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Çemen otunun kullanımı
Soslara, kahvaltılıklara ve pastırmaya katılıyor. Bunun dışında tohumları öğütülerek çorbalara, et yemeklerine ve turşulara da katılabiliyor. Çemen otunun yapraklı kısmıysa tıpkı ıspanak gibi ayıklanıp güzelce temizlendikten sonra yemek olarak değerlendirilebiliyor.
Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor. Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir.
Özellikle bol demir içeriği sayesinde günlük demir ihtiyacınızı bu çaydan rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ayrıca kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde de yer almaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri