Büyük ve küçük baş hayvan etleri ve yağlarının kıyılması, içine baharat, kırmızı biber ve lezzet verici doğal otların eklenmesinden sonra bağırsak ya da bez kılıflara doldurulup fermantasyon ve kurutma işlemlerinden sonra satışa hazırlanması ile geliştirilen bir ürün.
Pastırma, yapılışı itibari ile oldukça tuzlu bir et ürünüdür. Bu nedenle özellikle tansiyon, böbrek ve kalp hastalarının pastırmayı tüketmemeleri önemlidir. Etin üzerindeki çemen otu ise bazı bilimsel araştırmalara göre kandaki yağlanmayı olumlu yönde etkileyen ve insülin direncini düşüren özelliklere sahiptir.
Pastırmayı zararlı hale getiren bilinçsiz üreticilerin sağlıksız üretim şeklidir. Bakteri üretmeye müsait olan et, temiz ve doğru koşullarda bu işlemlerden geçmez ise elbette sağlık için zararlı hale dönüşür.
Kıyma haline getirilen kırmızı etin, belli oranda hayvanın yağı ve baharatlarla karıştırılmasından ve bu harcın hayvan bağırsağına doldurulması sonucu minimum 30 gün boyunca olgunlaştırılmasıyla elde edilen bir üründür. Bu aşamada yapılan işleme fermente adı verilir.
Pastırma içerdiği çemen sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur. Ayrıca kötü kolesterolü düşürür ve kalp rahatsızlıklarını önler. Böbrek ve tansiyon problemlerinde iyileştirici etkiye sahiptir.
İlgili 27 soru bulundu
sığır etinin kontrfile veya bonfile kısımlarından yapılması sebebiyle pastırma pahalıdır.
Ancak aşırı ve ölçüsüz tüketilmesi, çeşitli bağırsak parazitlerine neden olabilir. Pastırma, fırınlama yöntemiyle pişirilebilir. Pastırmanın ve diğer besinlerin kızartılarak pişirilmesi vitamin ve mineral değerlerinin ölmesine yol açar. Bu yüzden pastırma, kızartılarak tüketilmemelidir.
Fermente yöntemi sucuk üretiminde en klasik yöntemdir. Eğer kanatlı hayvan etinden yapılacak bir sucuk tercih ediyorsanız mutlaka ısıl işlem görmüş sucuk tercih etmeli; eğer geleneksel Türk sucuğu tercih ediyor ve yoğun aroma istiyorsanız fermente sucuğa yönelmelisiniz.
Afyon sucuklarının en lezzetlisi olan kangal sucuk baharat aromasıyla, daha pişerken yaydığı kokusuyla iştahınızı kabartacak. Doğal fermantasyon yöntemi ile kurutulan sucuklar ısıl işlem görmeden olgunlaştırılıyor. Cumhuriyet kalitesiyle üretilen bu lezzeti en doğal haliyle beğeninize sunuyoruz. Afiyet olsun.
İç Anadolu Bölgesi'nde doğal meralarda yetiştirilen danaların etiyle, fermantasyon yöntemi ile hazırlanır. Sadece otla beslenen danalar hormonsuz ve antibiyotiksiz olarak yetiştirilir. Helal kesim kuralları uyarınca hayvanların kesimi gerçekleşir.
Yoğurt, peynir, ekmek, kefir, sosis, turşu, sirke ve ekmek gibi gün içerisinde çok fazla tükettiğimiz gıdalar da fermente gıdalar arasındadır. Fermente gıdaların sağlığa zararlı olduğu yönünde bazı görüşler oluşmuştur ancak fermantasyon yöntemi, sanıldığının aksine faydalı bir işlemdir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sosis, pastırma, jambon benzeri işlenmiş etlerin kansere yol açtığını açıkladı. Örgüt tarafından yayımlanan raporda günde 50 gram işlenmiş et yenilmesinin kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını % 18 oranında artırdığı kaydedildi.
Pastırma, büyük oranda sindirim sistemindeki sorunları çözer. Özellikle gaz problemi olanlar için yararlı olabilir. Yüksek proteinli olması nedeniyle, kaslar ve kemikler için gereken faydayı sağlar ve vücudun ihtiyacı olan proteini karşılar. Çemen otu, iyi kolesterol değeri olan HDL'i olumlu yönde etkiler.
Pastırmanın renginde değişiklikler varsa ve küflenme gözlemleniyorsa, kesinlikle tüketmeyin. Pastırmanın normal kokusu haricinde daha ağır ve keskin bir kokusu varsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Pastırmanın tadı her zamankinden farklı geliyorsa, bozulmuş olabileceği için tüketilmemelidir.
Pişirilmemiş dana pastırması buzdolabında sadece 1 hafta, dondurucuda ise 6 ay kadar bozulmadan muhafaza edilebilir. Buzlukta pastırmanın tadı değişmez.
Pınar İllaki Sucuk dana eti kullanılarak fermente olarak üretilmektedir. Bu özelliğinin yanı sıra içeriğindeki baharat karışımı ve kalın kalibre özelliği ile eşsiz bir lezzet deneyimi sunmaktadır. İllaki Sucuk geleneksel lezzet arayışında olanlar için ideal bir sucuktur.
Kangal Sucuk Nedir ? Kangal sucuk kanatlı hayvanların etinden üretilebilirken dana etinden de üretim yapılabilir. Ayrıca dana kangal sucuk fermente edilerek üretilirse fermente dana kangal sucuk olarak adlandırılır. Kangal sucuk ışıl işlemle üretildiğinde ışıl işlem görmüş dana kangal sucuk adlandırılması yapılır.
Sofralara lezzet katan Pınar fermente gurme sucuk, özel baharatlar ve taze dana butlarının bir araya gelmesiyle oluşuyor. Sucuğun oluşum aşamasında eti zırhla parça parça doğranarak üretilmesiyle etin lezzetini artıran Pınar fermente gurme sucuk'un böylece protein değeri de artıyor.
Turşular (örneğin salatalık) bir salamura, sirke veya başka bir solüsyonda turşu haline getirilir ve bir süre fermente edilir. Bugün birçok hazır turşu pastörize edilmiştir ve faydalı bakteriyel kültürlerden yoksundur.
Ekmek; ''Saccharomyces cerevisiae'' (maya) ve laktik asit bakterilerinin fermantasyonu ile üretilen fermente bir üründür.
Çiğ hali ile rahatlıkla tüketilebilen pastırmayı sadece yemeklerde değil kahvaltı gibi günün tüm öğününde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Her ne kadar uzun süre dayanan bir yiyecek olsa da bozulmuş pastırma renk ve kokusu ile kendini çabucak ele verir.
"Pastırmaya lezzetini veren 'Erciyes'in yeli' dediğimiz yeldir. Ustalık mahareti de Kayseri'de üstündür. Kayseri pastırması hem ülke genelinde hem de dünya genelinde rağbet görür. 1650 yılından bugüne kadar pastırmanın üretim yeri Kayseri'dir.
domuzun sırt, karın veya döşünden elde edilen pastırma. bu şeyi italya'da pizzaların içinde bolca bulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri