Geleneksel lezzetlerimizin başında gelen pastırma, antrikot, bonfile gibi değerli etlerin tuzlanıp kurutulmasıyla elde edilen bir et ürünü. Etlerinin tuzlanıp kürlenmesiyle, baskı ve çemenleme işlemlerinden geçerek ortaya çıkan fermente ve son derece sağlıklı bir gıda. Çemen bir nevi eti muhafaza etme yöntemi.
Sucuk-pastırma
Geleneksel fermente Türk sucuğu, hammadde olarak kullanılan et ve yağ karışımına değişik oranlarda baharat ve katkı maddelerinin ilave edilip belirli koşullarda olgunlaştırıldıktan sonra tüketime sunulan bir et ürünüdür.
Pastırmayı zararlı hale getiren bilinçsiz üreticilerin sağlıksız üretim şeklidir. Bakteri üretmeye müsait olan et, temiz ve doğru koşullarda bu işlemlerden geçmez ise elbette sağlık için zararlı hale dönüşür.
Fermente et ürünleri genellikle belli oranda et ve yağ parçacıklarının emülsiyonu , tuz, kür maddeleri, baharatlar v.b nin belli bir kılıf içinde fermentasyonu ve kurutulmasından ibarettir.Fermente gıdalar deneyimlerle uzun bir süre sonunda mikroorganizma etkisi bilinmez iken gelişmiştir.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
İlgili 24 soru bulundu
Fermantasyon işlemi ise bazı mikroorganizmaların çiğ etin içinde bulunan karbonhidratları dönüştürmesidir. Böylelikle, sucuğun pH değeri düşürülür ve bu da bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı bir işlem olur. Aslında fermente işlemi için, insanlık tarihinin en eski işlemlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Pastırma, yapılışı itibari ile oldukça tuzlu bir et ürünüdür. Bu nedenle özellikle tansiyon, böbrek ve kalp hastalarının pastırmayı tüketmemeleri önemlidir. Etin üzerindeki çemen otu ise bazı bilimsel araştırmalara göre kandaki yağlanmayı olumlu yönde etkileyen ve insülin direncini düşüren özelliklere sahiptir.
fermente gıdalar, kontrollü mikrobiyal büyüme ve fermantasyon 1 geçirmiş gıda ve içeceklerdir . Fermantasyon, maya ve bakteri gibi mikroorganizmaların gıda bileşenlerini (örneğin, glikoz gibi şekerler) diğer ürünlere (örneğin organik asitler, gazlar veya alkol) parçaladığı anaerobik bir işlemdir .
İlk sırada bizi buğdaydan elde edilen ürünler karşılıyor. Buğdaydan fermente edilmiş içecekler, ekşi maya, ekşi mayalı ekmek, boza ve tarhana bilinen en geleneksel ve en lezzetli buğday bazlı fermente gıdalarda sayılıyor. Bir diğer fermete edilmesi pratik ürün ise pirinç.
Uzmanlara göre pastırma mümkünse doğal haliyle tüketilmelidir. Bunun yanında yemeklerin içerisinde pişirilmesi de tavsiye edilir. Fakat pastırmanın besin değerinin yok olmasına sebep olan yağda kızartma işleminden kaçınılması gerekiyor.
Kurutulmuş bir et türü olan pastırmanın, sağlık için azımsanmayacak kadar faydası bulunur. Protein kaynağı olmasından dolayı pastırma, fiziksel olarak aktif olanların ve sporcuların beslenme rutinine eklenmesi önerilen bir besindir. Zengin içeriği ile güçlü bir enerji kaynağıdır.
En lezzetli ve en iyi pastırma, dana etinin sırt bölgesinden elde edilen pastırmadır.
Zira fermente gıdalar aynı zamanda probiyotik olarak da adlandırılır. Fermente gıdalar bağırsağımızda bulunan probiyotikleri besleyerek çoğalmalarına katkıda bulunur. En bilinen probiyotik içeren besinlerden başlıcaları ise yoğurt, kefir, peynir, turşu, ayran, tarhana, boza, sucuk, pastırmadır.
Başlıcaları; yoğurt, ayran, kefir, kımız, quark ve asidofiluslu süttür. Fermente süt ürünlerinin besin değeri Gıdaların besin değeri, bileşiminde yer alan maddelerin organizmaya olan uygunluğu dikkate alınarak değerlendirilmektedir.
Peynir: Peynir fermente süt ürünlerinin çoğunda olduğu gibi laktik asit fermantasyonu sonucu oluşan bir üründür.
Ekmek; ''Saccharomyces cerevisiae'' (maya) ve laktik asit bakterilerinin fermantasyonu ile üretilen fermente bir üründür.
Bütün peynirler fermente edilerek yapılıyor ancak hepsi probiyotik içermez. Gouda, mozzarella, cheddar peynirleri gibi bazı peynirlerin olgunlaşması bakterilerle oluyor, bu çeşit peynirler probiyotik ve K2 vitamini içerir.
Boza hem kış aylarında hem de içerdiği laktik asitin serinletici etkisiyle yaz aylarında tüketilen geleneksel fermente bir içeceğimizdir.
Sirke kullanmadan yapılan fermentasyonda sebze ve meyvelerin içinde bulunan nişasta ve şeker, laktik asit bakterileri tarafından laktik aside çevrilmekte ve sebzeler bu yolla fermente olmaktadır. Ortaya çıkan laktik asit “sirkesiz turşunun” bozulmasını engelleyerek uzun süre saklanmasına olanak vermektedir.
Turşu; çeşitli meyve ve sebzelerin yüzeyinde doğal olarak bulunan laktik asit bakterilerinin gerçekleştirdiği fermentasyon sonucu elde edilen, içeriğindeki laktik asit ve tuzun etkisi ile uzun süre saklanabilen fermente bir üründür [1].
Fermente işlemi mayalama olarak bilinir.
Dr. Lütfiye Derya İnal, "Sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinden mümkün oldukça uzak durulmalıdır. Gaz oluşumunu dolayısıyla da hazımsızlığı artıracak kurubaklagiller de fazla tüketilmemelidir" dedi.
Mide ve bağırsak problemlerini önleyen pastırma, aynı zamanda gaz sorunlarını da ortadan kaldırır. Bakteri ve mantar üremesini bastırır. HDL kolesterolünü dengeliyor.
Kabın üzerini hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına yerleştirin. Pastırmayı, buzdolabında 7 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri