Patara (Likçe: 𐊓𐊗𐊗𐊀𐊕𐊀, Pttara; Yunanca: Πάταρα), Antalya'nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarındaki bir Likya kentidir ve Likya Birliği'nin başkentliğini yapmıştır. Likya Birliği'nin üç oy hakkına sahip altı kentinden biridir. Likya birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı.
Antalya İli Kaş İlçesi–Gelemiş Köyü sınırları içerisinde yer alan, Likya Uygarlığı dönemine ait Patara antik kenttir. Ayrıca bölge deniz kaplumbağalarının önemli bir yuvalama alanıdır. Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi; Muğla ve Antalya illeri Fethiye ve Kaş ilçeleri ve bunlara bağlı 5 belde 4 köyden oluşmaktadır.
Patara Antik Kenti Fethiye-Kalkan arasında Xanthos Vadisi'nin güneybatı ucunda bugünkü Gelemiş Köyü'nde yer almaktadır ve Likya'nın en önemli ve en eski şehirlerinden biridir.
Eğer Müzekart'a sahip değilseniz ören yerine 90 TL karşılığında giriş yapabiliyorsunuz. Hatırlatmadan geçmeyelim, öğretmenler ve öğrenciler de Patara Antik Kenti'ne ücretsiz giriş yapabiliyor.
Adını aldığı antik kenti ve 18 km'lik muhteşem plajıyla Patara Antalya'nın göz alıcı destinasyonlarından biridir. Antalya'nın Kaş ilçesine yaklaşık 42 km uzaklıkta Fethiye-Kalkan arasında bugünkü Gelemiş Köyü'nde yer almaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Patara Plajı, Kaş ve Fethiye arasında bulunuyor. Konum olarak, Kaş'ın Gelemiş Mahallesi'ne bağlı bir plaj. Gelemiş Köyü'ne gittiğiniz zaman, yaklaşık 20 – 25 dakikalık bir yürüyüş yaparak plaja ulaşabilmeniz mümkün. Buna ek olarak, Kalkan'dan yaklaşık 11 kilometre yol kat ederek plaja gidebilirsiniz.
Patara Kaş arası kaç km diye merak ediyorsanız, 43 kilometredir ve Kaş'tan Patara Plajı'na gidiş 55 dakika sürmektedir.
12 km uzunluğundaki Patara Plajı bölgenin en uzun ve gösterişli plajıdır. Kumsalı ince kum olan plajın denizi ise sığ ve zaman zaman dalgalıdır. Sürekli rüzgarlı bir bölge olmasından dolayı, kumsal rüzgar sörfüne elverişlidir.
Kumu ince, denizi sığdır. Hemen hemen hiç durmayan rüzgârı nedeniyle rüzgâr sörfü için de uygundur. Patara kumsalı deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) yumurta bıraktıkları yerler arasında bulunduğu için koruma altındadır.
Antik kentin ziyaret saatleri yaz ve kış dönemlerinde değişiyor. Patara Antik Kentini 1 Nisan–1 Ekim yaz döneminde sabah 8:30'dan akşam 10:30'a kadar ziyaret edebilirsiniz. Patara ören yeri, Ekim-Nisan arası kış döneminde ise 8:30-17:30 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.
Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara limanı, hububat deposu ve sevki açısından önem taşımıştır, Doğu Akdeniz'de bulunan 3 önemli hububat deposundan biri (Granarium) Patara'da bulunmaktadır.
Patara çok eski, tarihi kökleri geniş bir yer olduğundan buraya geldiğimizde akla ilk gelen yerlerden Patara Harabelerini görmenizi isteriz. Patara Anfi Tiyatrosu ve daha sonrasında Patara Antik Kenti, Hadrian'ın Tahıl Ambarı mutlaka görülmesi gereken özellikle kültürel ve tarihi alanlardan bir tanesidir.
Patara Antik Kenti'nin yanında 12 kilometre boyunca uzanan plaj İngiliz seyahat yazarları tarafından Avrupa'nın en temiz plajı seçildi. Turkuaz rengi deniz sığ ve temiz. 2020 senesine adını veren Patara Plajı'nda bu yaz yüzmek için sayısız sebep var.
Patara Plajı özellikle incecik kumları ile çok meşhur olan en güzel alanlardan biridir. Aynı zamanda masmavi denizi ve muhteşem görsel altındaki dağları ile ilgi topluyor. En önemli özellikleri arasında ise nesli tükenmekte olan Caretta kaplumbağa çeşitlerinin burada yumurtalarını bırakmalıdır.
Patara Plajı yukarıda da bahsettiğimiz gibi sahip olduğu alan sebebiyle dünyanın en uzun plajı unvanına sahiptir. Patara Plajı'nın denizi açık deniz olduğu için çoğunlukla dalgalı bir havası bulunur. Plaj doğal sit alanı özelliğine de sahiptir. Bu yüzden tertemiz havası ile tam olarak bir doğa harikasıdır.
Caretta Caretta'ların yumurtlama alanı olması ve en uzun plajlardan biri olması ile ünlü bir plaj.Açık denize bakması nedeniyle her daim dalgalı.
Kaş ve Fethiye ilçeleri arasında yer alan Patara Plajına giriş ücreti kişi başı 7.5 lira olarak belirlenmiştir.
Plaja varmak için önce birçok konaklama tesisi ve kafenin olduğu Gelemiş köyünden sonra Patara Antik Kentinden geçiyorsunuz. Plajın girişi ücretli. Patara Antik girişi için bilet alanlar plaj girişinde ücret ödemiyorlar.
Sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın en güzel plajlarından biri olarak bilinen Patara Plajı, yaklaşık 18 kilometre uzunluğu ile adeta saklı kalmış bir cennet niteliğindedir. Maldivler'i andıran bembeyaz kumsalları ile denizin tadına varabileceğiniz bu plaj, tatilinizi unutulmaz kılacak.
Doğal Koruma ve Sit alanı olan Patara geniş kumsalı, kumların inceliği, ve denizinin sığlığı ile eşi benzeri bulunmayan bir güzelliktir.
Çok dalgalı ve tehlikeli bir plaj. Park, trafik güvenliğini tehlikeye sokmakta.
Kaş, Antalya'nın en batı kısmında yer alan ve Antalya'ya bağlı olan bir ilçedir. Aynı zamanda Akdeniz bölgesinin en batı sınırında olan Kaş, kuzeydoğusunda Antalya'nın Elmalı ilçesine komşudur. Kaş'ın doğusunda Antalya'nın Finike ilçesi, güneydoğusunda ise Antalya'nın Demre ilçesi bulunmaktadır.
Kaş merkezdeki otogardan yazın 20 dakikada bir hareket eden minibüsler ile sırasıyla Kaputaj Plajı, Kalkan, Patara ve Kınık'a (Xanthos Antik Kenti) ulaşabilirsiniz. Bu minibüs Patara Antik Kenti'ne direk gitmiyor, kavşakta inip bir diğer servise binmeniz gerekiyor.
Fethiye ile Kaş arasındaki mesafe 102 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 1 saat 45 dakika kadar sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri