bebeklerin doğumu takip eden ilk üç ay ve uyku zamanlarında kundaklanmasını öneriririz. Ancak her bebek kundaklanmalı diye bir kaide de yok. Ebeveynlerin bebeğin sinyallerini iyi gözlemlemesi gerekir, çünkü her bebek kundaklanmayı sevmez.
Uzmanlar bebeklerin doğumu takip eden ilk üç ay ve uyku zamanlarında kundaklanmasını önerir. Ancak her bebek kundaklanmalı diye bir kaide de yok.
Bebekler ortalama 3-4 aylıkken kundaktan ayrılabilirler. Bebeğin dönmeye başlaması durumunda mutlaka en azından kollar açık şekilde kundağa geçilmeli veya kundak tamamen bırakılmalıdır.
Kundaklama konusundaki en büyük risk, bebeklerde kalça çıkıklığına neden olabilme olasılığıdır. Bebekler kundaklandığında bel bölgesini çok gevşek sarmaya dikkat etmek gerekmektedir. Bebekler çok sıkı kundaklandığında nefes alma sorunları yaşayabilir. Bebekler kundaklandıktan sonra hareket kabiliyetleri kısıtlanır.
Bebeğinizin kundağını başta tek kolu açıkta kalacak şekilde yapmaya başlayabilirsiniz. Buna alıştıktan sonra, iki kolunun da serbest olacağı ve yalnızca gövdesinin kundak beziyle sarılı olduğu kundaklama stiline geçebilirsiniz. Bebek kollarının serbestliğine alıştıktan sonra kundak kullanımını tamamen bırakabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Bebeğin doğumundan hemen sonra yarım kundaklama yapılmaya başlanabilir ve yalnızca ilk 3 ay bebek kundaklanmalı. Bebek 3-4 aylık olduğunda kendi kendine vücudunu döndürme kabiliyetini kazanır. Bebek bu kabiliyeti kazanmadan kundaklamayı bırakmak gerekir.
Bu özlemi gidermek için doğumdan itibaren kundaklama yöntemi tercih edilebilir. Bebekler ne zamana kadar kundaklanır sorusunun cevabı ise çocuk sağlığı uzmanları tarafından verilmiştir. Kundaklama, bebeğiniz 3-4 aylık olana kadar uygulayabileceğiniz bir yöntemdir.
Kundaklama çok sıkı olursa, aşırı ısınma denilen hipotermiye yol açabilir. Yine sıkı sarılan bir kundak bebeğin nefes alıp verişini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenlerden dolayı uzmanlar, bebeğin bacaklarının sarılmadığı kundaklama yöntemi olan yarım kundaklamayı önermektedir.
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Kundaklama, özellikle huzursuz ve kolik problemi olan bebeklerde işe yaramakla birlikte, uyku problemi olmayan bebekler için gerekli bir uygulama değil. Bebeklere kundak, uygun şekilde yapıldığında doğumdan sonraki ilk 3-4 aya kadar uygulanabiliyor.
Yazın Bebek Kundak Yapılır mı? Yazın bebeği kundaklayabilirsiniz.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Doğumdan Sonra Kundak Yapılabilir
Uzmanlara göre bebeği sıkıca sarmadan yapılan bezler bebeğin ilk dönemindeki boşluğunu azaltıyor ve uyku düzenini sağlıyor. Doğum sonrası kullanım için önerilen doğru bebek kundaklama bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Sıkı bir sargı, bebeğinizde kalça çıkığı riskini artıracaktır.
Bebeği kundaklarken geniş, yumuşak bir bez kullanılmalıdır. Kundak üst vücudu sıkıca sararken alt vücudu yani bacakları serbest bırakmalıdır. Kundak bezi kare ise üst kısmı katlanır ve bebeğin omuzu kat yerine gelecek şekilde yerleştirilir. Önce bir kol, düz veya kıvrılmış olarak kundak beziyle sarılır.
Bebeğin ilk banyosu doğum sonrası hemen yapılması yerine, doğum sonrası 12 ila 24 saat içinde yapılmalıdır. Bu süre zarfında bebeğin vücut sıcaklığı düzelir ve cilt bariyeri olgunlaşır.
Gündüz tuvalet kullanma alışkanlığı kazansa da, gece ıslatmalarının 5-6 yaşına kadar devam ettiği görülür. Genellikle 5 yaşından sonra, çocuğun hem gündüz hem gece kuru kalması ve tuvalet alışkanlığı kazanmış olması beklenir.
Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin kafaları genellikle sağa ve sola dönük uyurlar. Bu durumlarda bebeğin kafası düzeltilmemeli, sırt üstü yatmasına izin verilmelidir.
Yeni doğan bebek emzirme süresi 15 dakika civarında olmalı ve en fazla 2 saatte bir olmalıdır. Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
Öpme ve sarılma. Bebeğiniz 15. aya geldiğinde çevresinde gördüğü kişileri taklit ederek, sizi öpmeye başlar. Gözlem yeteneği geliştikçe, “sarılma”” denen hareketi de uygulamaya başlar. Başlangıçta ona bir eğlence gibi gelen bu hareketlerin, aslında çok da fazla bir anlamı yoktur.
Bebekleri kundaklamak, çok eski zamanlardan beri uygulanan bir yöntemdir. Kundak, bebeğe ana rahmini anımsatır ve daha iyi bir şekilde uyumasını sağlar. Kundaklamak, sağlıklı bir yöntem olsa da ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalar da vardır. Bebekler, ana rahmini anımsattığı için kundaklanır.
Bebekler ne zaman döner diye merak ederseniz size öncelikle 2 ay civarı yan yatırıldıklarında bebeklerin sırt üstü dönebileceğini söyleyebiliriz. 4 ay civarı ise sırt üstü yatan bebekler yan dönebilirler. Bu evrelerde oturmaya hazırlanan bebeğin karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemlidir.
Gaz sancısı olarak da tanımlanabilen kolik bebek tanısının koyulabilmesi için 3 ya da 4 aydan küçük bebekte, haftada en az 3 gün boyunca ve gün içinde yaklaşık 3 saat süren huzursuzluk, kasılma ve ağlama nöbetleri görülmesi gerekir. Kolik bebek varlığında ağlama, normal ağlamalardan farklıdır.
Uyku vakti geldiğinde uyku rutininizi uygulayıp bebeğinizi kucağınızda biraz sakinleştirin ve ardından hemen yatağına bırakın. Ağladığında sadece susturmak için kucağınıza alın ve susunca tekrar yerine koyun. Bu sayede miniğinize kendi kendine uyumasını öğretmiş ve kucak bağımlılığını azaltmış olacaksınız.
Kundak yaparak kucağınıza alıp hafif sallama hareketleri yine bebeğinize anne karnı hissi vererek rahatlatır. Beslenme sonrası ve aralarda sık sık mide gazını çıkarın. Bu emerken yutmuş olduğu havanın barsak geçişini bir miktar azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri