Türkçe'miz pastacılık literatüründe terimsel olarak Şu Hamuru diye bilinen "Pate a Choux" (PATAŞU) Fransız kökenli bir hamur türüdür. "Pate a Choux" (PATAŞU) tarifi, ilk olarak 16. yüzyılda Fransa kıralı 2. Henri'nin eşi Catherine de Medicis'in emrinde çalışan, İtalyan pastacı Popelini tarafından ortaya çıkarılmıştır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Pataşu hangi yöreye aittir? Pate a choux (pataşu hamuru), özellikle birçok Fransız tatlısının temel malzemesidir.
Profiterol, top şeklindeki hamurun içine doldurulmuş özel krema ve üstü eritilmiş çikolata kaplı bir tatlıdır. Profiterolün nereden geldiği bilinmemektedir. Nitekim Sahrap Soysal profiterolün bir Fransız tatlısı olduğunu belirtmiştir.
Pate a choux, Türkçe'de bilinen adıyla pataşu ya da şu hamuru içi boş, puf gibi kabarmış hamur türüdür. Ekler, profiterol ve tulumba tatlısı yapımında pataşu hamuru kullanılır. Pate a choux (pataşu hamuru) ilk olarak Fransız pasta şefleri tarafından bulunmuş ve kullanılmıştır.
Arnavut asıllı Lucas Zigoridis 1944 yılında içi kremayla doldurulmuş hamur toplarının üzerine gezdirdiği bol çikolata soslu bir tatlı icat eder. Uzun yıllar Zigoridis'in açtığı İnci Pastanesi'yle anılan profiterolün ünü ülke sınırlarını bile aşar.
İlgili 17 soru bulundu
Fransızca profiterole “1. ödül, şekerleme [eskimiş], 2. dolgulu küçük ekmek veya poğaça, 3. krem dolu hamur topları ve çikolata ile yapılan bir tür tatlı” sözcüğünden alıntıdır.
Not: Ekler ve Profiterol arasında malzeme ve pişirilme olarak bir fark yoktur. Sadece şekilleri farklıdır.
Türkçe'miz pastacılık literatüründe terimsel olarak Şu Hamuru diye bilinen "Pate a Choux" (PATAŞU) Fransız kökenli bir hamur türüdür. "Pate a Choux" (PATAŞU) tarifi, ilk olarak 16. yüzyılda Fransa kıralı 2. Henri'nin eşi Catherine de Medicis'in emrinde çalışan, İtalyan pastacı Popelini tarafından ortaya çıkarılmıştır.
Porfiterol veya ekler hamuru bu isimle anılır. Fransız mutfağından gelir "Pate a Choux" diye yazılır ve pateşu diye okunur. "Choux" anlam olarak Fransızca'da lahana demektir. Hamur pişince lahana gibi açtığı için bu ismi almıştır.
Sufle, kökeni 18. yüzyıl Fransa'sına dayanan tatlıdır. Sufle, bir ana yemek veya tatlı olarak servis edilebilir. Sözcük, Fransızca "souffler" (Türkçe anlamıyla: üflemek) fiilinden türetilmiştir.
Profiterol deyince akla gelen ilk adreslerden şüphesiz İnci Pastanesi. Taksim'in simgesi adeta. Eskiden İstiklal Caddesi üzerindeki Cercle d'orient Binası'nda 68 yıl hizmet veren ve 7 Aralık 2012'de tahliye edilen tarihi İnci Pastanesi şimdilerde Beyoğlu Mis Sokak'da hizmet veriyor.
Pataşu sopası hamuru pişme sırasında çevirmek için kullanılır. Ayrıca metal kaplardaki soğuk kremaların ve sıcak malzemenin karıştırılmasında kullanılır. Polietilen malzemelerin gıda ile teması, sağlık ve hijyen açısından uygundur.
Nefis hamurların pişme zamanı! Hamuru pişirirken kapağınını açmamak şart. Aksi takdirde hamurlar sönebiliyor. O yüzden tarifte belirtilen ısı ve sürede pişmeye bırakın onları.
Dikkat Edilmesi Gerekenler; Hamur iyice soğumadan yumurtalar kırılmayacak.Yumurtalar mutlaka teker teker kırılacak ve her yumurta çok iyi karışacak.Hamura metal kaşık değmeyecek ,fırının kapağı hamurlar pişerken hiç açılmayacak ,fırın hamurlar piştikten sonrada 10~15 dk açılmayacak,hamur krema ile birleştirildiğinde ...
Şu Hamuru – Pataşu, Paté a Choux (okunuşu: pataşu), Choux Pastry (okunuşu: şu peystri) Ekler (Eclaire), Profiterol (Profiterole), Gujere (Gougères) gibi tatlılar başta olmak üzere birçok tatlıda kullanılan, çok yumuşak ve pişirilerek kullanılan hamurudur. Un, Tereyağ, Su (veya süt veya ikisi de) ve Yumurta kullanılır.
Su, tereyağı, tozşeker ve tuzu bir tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya başlayınca elenmiş unu bir kerede içine atıp karıştırarak 3-4 dakika pişirin. Ocaktan alıp birkaç dakika bekletin. Hamur ılınınca yumurtaları teker teker ekleyin ve mikserle iyice karıştırın.
18.yy ın sonlarında Fransa'nın ilk ünlü pasta şefi olan Marie-Antoine Careme bu küçük lahanaların içlerini krema ile doldurarak günümüze kadar gelecek şahane lezzeti elde ediyor.
Derin bir tencere İçerisine margarin ve suyumuzu ekleyip, yağ eriyene dek karıştıralım. Kaynamaya başladığında 1 su bardağı unu ve ilave 1 yemek kaşığı unu eleyerek 2-3 seferde yedire yedire ilave edip pişirerek kıvamı gelene kadar temel hamuru oluşturuyoruz.
Lezzetli profiterol yapmak için en büyük çabayı gerektiren hamur kısmı, pişirilme aşamasında dikkat gerektiren bir detaydır. 200 dereceye ayarlanmış fırında 40 dakika pişirmek ve çıkmasına yakın dereceyi 150'ye düşürmek, profiterolün ideal yumuşaklığında pişmesini sağlayacaktır.
Profiterol yüksek oranda şeker ve yağ içeren bir besindir. Bu nedenle sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda kaçınılması gereken besinler arasında yer alır. Kan şekerini aniden yükselten bir tatlı olduğu için, diyabet hastaları için tehlikeli yiyecekler arasında yer alır.
Ekler hakkında bilinen çok az şeyden biri, 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da çıktığıdır. Birçok yemek tarihçisi eklerin ilk olarak Fransız kraliyet ailesinin ünlü hamur işi aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından yapıldığını ileri sürmektedir. "Éclair", Fransızca'da şimşek patlaması anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri