Patates Buzdolabında Saklanır Mı? Patates saklama yöntemlerinden biri de buzdolabında saklamaktır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Buzdolabında sadece kısa süreliğine ve kabukları soyulmuş hatta doğranmış patatesler saklanabilir.
The Mirror gazetesinin ajansın internet sitesinden aktardığı bilgiye göre; buzdolabına konmaması gereken en kritik yiyecek patates. Çünkü buzdolabında saklandığında, patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor.
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.
Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın. Güneş ışığı patatesin filizlenmesine sebep olacağından patateslerini mümkün olan en karanlık yerde saklaman idealdir.
İlgili 35 soru bulundu
Patateslerin tomurcuklanmasını önlemek için serin, hava alabilen ve karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Evdeki kilerler bunun için uygun bir alandır. Evde kileriniz yoksa patatesleri mümkün olan en az ışık alan odanızda saklayın. Patatesleri karton kutunun içerisinde de saklayabilirsiniz.
Patatesleri karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen bir yerde saklayın. Patatesleri doğrudan güneş ışığına maruz kalan nemli alanlarda saklarsanız çok kısa süre içinde hızla tomurcuklanır. Bunu önlemek için onları olabildiğince karanlık, serin, rutubetsiz ve hava alabilen yerlerde saklamalısınız.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir.
Şiddetli reaksiyonlar arasında ise felç, koma veya halüsinasyon sayılabilir. Yeşil patates parçalarının acı bir tada sahip olması nedeniyle çoğu insan ve hayvan onu yutmaz. Patateslerinizin yeşillenmesi önlemek için ise onları ışıktan uzak karanlık ve serin yerlerde saklayın.
Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkiside oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Patateslerinizi küp küp ya da yuvarlak bir şekilde doğrayıp saklayamak için doğradıktan sonra buzdolabı poşetine aktarmanız yeterli. Ardından buzlukta patateslerinizi uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Patateslerinizi kullanırken dilediğiniz kadarını alıp deri kalanını tekrar dondurucuya kaldırabilirsiniz. Dondurduğunuz patateslerinizi 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Patatesi buzdolabında saklamak nişasta yapısının bozulmasına dolayısıyla lezzetinin kaybolmasına neden olur. Aldığınız patatesleri plastik poşetlerinden çıkartıp karton veya kağıt kese kağıdında sık havalandırarak saklayabilirsiniz. Patates serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Güneş ışığından mümkün olduğu kadar uzak ve evin en serin noktasında olmaları gerekir. ·Patateslerin uzun süre dayanabilmeleri için hava almaları şarttır. Dolayısıyla hava almayan kutularda veya plastik poşetlerde ağzı bağlı olarak tutmak yerine mümkün olduğu kadar hava alacak şekilde saklamak gerekir.
Kullanma amaçlarına göre depo sıcaklıkları, Tohumluk patatesler +2 ile +4°C arasında saklanırken diğer patates türleri +4 ile +10°C arasında muhafaza edilir. Ancak soğuk depolamada sıcaklık ve rutubet kontrolü kadar karbondioksit kontrolü de önemlidir.
Bütün şekilde kuru soğan saklamak istiyorsanız soğanın da sarımsak ve patates gibi serin, kuru ve karanlıkta muhafaza edilmesi gereken bir sebze olduğunu söylememiz gerekir. Bu doğrultuda kutu, sepet ya da bir çuvalda muhafaza edebilirsiniz.
Patates, soğuk ve kuru bir ortamda saklanmalıdır ancak kesinlikle buzdolabına konmamalıdır. Çünkü, buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşebilir. Bu kimyasal değişim sonucu sebzenin tadı ve dokusu değişir.
Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Eğer patateslerinizi uzun vadede muhafaza etmek istiyorsanız plastik poşet kullanmamalısınız. Balkonunuzdaki patatesleri eğer mümkünse temiz bir çuvala doldurabilirsiniz. Çuvalın yanı sıra karton kutular da patateslerinizi balkonda muhafaza edebilmeniz açısından oldukça idealdir.
Çünkü patatesler soyulduğu andan itibaren mikroorganizmalar üreterek kararmaya başlar. Bu kararmayı engellemek için soyulmuş patatesi bol yağ ve tuz ile kaplamak gerekir. Bu şekilde hem buzlukta hem dolapta saklanabilir. Buzlukta hava almayacak şekilde uzun süre dolapta ise 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
Kuru soğanı buzdolabında saklarken bozulmasına neden olan en büyük faktör dolap içerisindeki yüksek nem oranıdır. Tüm nemli ortamlarda olduğu gibi buzdolabında da kuru soğan kısa sürede küflenerek bozulmaktadır. Kuru soğanı en uygun saklama sıcaklığı 10- 20 C arası serin, nemsiz ve havadar ortamlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri