En az salatalık kadar sık göz çevresi bakımında tercih edilen doğal malzemelerden patates, göz kaşıntısına da iyi geliyor. Onun bu etkisinden yararlanmak için de tıpkı salatalık gibi halka halka dilimleyerek göz yuvanıza oturtmanız ve o şekilde 10-15 dakika bekletmeniz yeterli oluyor.
Kaşınan göze sıcak veya soğuk uygulamak kaşıntının azalmasına yardımcı olur. Bunun için bir havlu sıcak veya soğuk suyla ıslatılarak gözün üzerine koyulabilir. Kuru göz problemi yaşayan kişiler odalarında hava nemlendirici buhar makineleri kullanabilir. Nemli hava gözdeki kuruluğun ve kaşıntının giderilmesini sağlar.
Göz alerjisi semptomlarını hafifletebilecek en etkili yöntemlerden biri göz damlaları olarak kabul edilir. Göz damlaları dışında yapay gözyaşı, alerji aşıları, kortikosteroidlerle birlikte doğal olarak ılık su, göze çay kompresi de göz alerjisine iyi gelen yöntemler arasında sayılabilir.
Salatalık aynı zamanda tahriş giderici özelliği sayesinde göz kaşıntısı için de çözüm olabilir. Buzdolabında veya soğuk suda yaklaşık 10 dakika boyunca bekletilmiş bir salatalık dilimlenerek gözlere uygulandığında kaşıntı büyük oranda azalacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Göz çevresi morluklarında evde neler yapılabilir? Her gün ince dilimlenmiş salatalık gözler üzerinde 15 dakika bekletilebilir (akşamları daha uygundur). Gün içerisinde 1-2 kez ılık çay poşetleri gözler üzerinde 5-10 dakika bekletilebilir.
ALERJİK GÖZÜN TEDAVİSİ İÇİN İLAÇLARDA GEREKLİDİR
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
Mevsimsel alerjik konjonktivit en yaygın göz alerjisidir. Bireyler, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu alerji türünün semptomlarını yaşarlar. Tipik semptomlar arasında berrak, sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma mevcuttur.
Göz alerjisi kaç günde geçer? Göz alerjisinin geçme süresi alerjinin nedenine ve tedavisinin etkinliğine bağlı olarak değişebilir. Genellikle uygun tedavi ile semptomlar 1 hafta içinde azalmaya başlar. Ancak bazı durumlarda bu süre daha uzun olabilir.
Hava kirliliği, alerjik nedenler, göz kuruluğu veya mikrobik nedenlere bağlı olarak gözlerde ve göz çevresinde kaşıntı sık görülür. Bazı durumlarda gözde kaşıntı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Kısa sürede kendiliğinden düzelmeyen göz kaşıntısı için mutlaka göz doktoruna başvurmak gerekir.
Göz kaşıntısına neden olan diğer alerji kaynakları arasında lens solüsyonu, deterjan veya şampuan da olabilir. Bazı insanlar özellikle dumana, egzoz gazına ve bazı parfümlere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Göz kaşıntısının yaygın görülen nedenlerinden biri de viral, bakteriyel ve mantar nedenli enfeksiyonlardır.
Göz Kuruluğu ve Çay Pansumanı
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
Gözünüzü fizyolojik tuzlu su ile yıkayın. Kaşıntıyı daha fazla yatıştırmak için tuzlu suyu serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Gözün tuzlu çözeltiyle yıkanması gözü iyice temizler ve tüm kirlerden arındırır.
2 çay kaşığı elma sirkesi ile 1 tatlı kaşığı suyu karıştırın ve bir pamuk yardımı ile gözlerinize zarar vermeden uygulayın. Bu işlemi günde 3 defa tekrarlayabilirsiniz.
PATANOL etkin madde olarak olopatadin içerir. PATANOL mevsimsel alerjik konjunktivitin oküler belirtilerinin ve bulgularının tedavisinde kullanılır.
Burun akıntısı, hapşırık, gözlerde şişme, sulanma kaşıntı ve kızarıklık, boğazda kuruma hissi göz alerjisinde en sık görülen belirtilerdir.
Göz kapaklarında şişlik, sulanma, kaşıntı kızarıklık gibi belirtiler şiddetli bir şekilde alerji yapan maddeyle temastan sonra birden ortaya çıkar. Şikayetler, genellikle alerjen ile temas kesildikten yaklaşık 48 saat içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder.
Alerji kaşıntısı için soğuk kompres uygulamak kaşıntıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Cilt soğuk ile maruz kaldığında, kan damarları daralır ve bu da kaşıntı ve iltihabı hafifletebilir. Bununla birlikte kaşıntıyı önleyecek bir krem sürmek ya da banyo yapmak da fayda sağlayabilir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
En sık bulgu kırmızı gözdür. Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
Patatesi halka halka dilimler halinde gözünüze koyarak yorgun görünümü ve göz altı morluklarını hafifletebilirsiniz. Ciddi olmayan yanık ve kızarıklıklar için çiğ patates faydaları en doğal çözümlerden birisidir.
Eğer direkt olarak patatesi göz çevrenize uygulamak istemiyorsanız, patatesi rendeleyerek suyunu bir tülbent ya da bez yardımıyla çıkarabilirsiniz. Ardından temiz bir pamuk yardımıyla göz çevrenize uygulayıp 15-20 dakika beklettikten sonra durulayabilirsiniz.
Çiğ patates geleneksel olarak; artrit (eklem iltihabı), çıban, yanık, enfeksiyon durumlarında ve bazı göz rahatsızlıklarında kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri