Patates: Kartof, Kartol, Kartop (Karadeniz bölgesi)
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür. Patates sözcüğü Amerika yerlilerinin dilinden İspanyolca aracılığıyla çeşitli Avrupa dillerine geçmiş, Türkçeye İtalyanca ve Yunancadan girmiştir. Türkçe eş anlamlısı olarak çisil sözcüğü bulunmaktadır.
kartol Patetes demektir, Rusca kartofel/kartoşka kelimesinden ortaya çıkmıştır. Çoğunlukla Erzurum, Bayburt ve çevre illerde kullanılmaktadır.
Patatese sadece Erzurum ve Bayburt'ta değil, bütün Kafkas toplumlarında kartol ya da bu kelimeye benzer kelimelerin patates için kullanıldığı söylenmektedir. Kartol kelimesi Türkçeye Rusça kartoşka kelimesinden geçmiştir. Rusça'ya ise Almanca kartoffel kelimesinden geçtiği bilinmektedir.
Baby Patates Paket, garnitür olarak yemeklerinizin yanında çok keyifli bir biçimde sunabileceğiniz bir patates türüdür. Baby Patatesleri haşlayarak ve parçalamadan sunarak, fırında közleyerek ya da dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates” (agire)'dir. Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates ise “beyaz patates” (cipslik)'dir.
Agria yüksek kuru madde içeriği ve uzun oval yumru şekliyle parmak patates ve cips sanayi için çok uygun bir çeşittir. Agria uzun süreli depolamada kalitesini koruyan bir çeşittir. Pişirme türü unludur ve harika kızartma kalitesine sahiptir.
kökeninin nereye bağlı olduğu bilinmesede, patates anlamına gelen ve ünye ağzında kullanılan kelimelerden birisi. genel olarak ordu dolaylarında patatese verilen isim.
erzurum yöresinde de patates yerine kullanılan bir kelimedir. erzurum'da da patetes yerine daha çok tercih edilen bir kelimedir. kelimeleriyle benzerdir. erzincan'da da patates kızartmasına kartol denir.
patatesin kars bölgesindeki mahalli adı rusçadan gelmektedir. kartofel ya da kartoşka rusçasıdır bu kelimenin, onlardan karsa ve diğer bölgelere geçme ihtimali yüksektir. kartopu olarak da söylenir. azericede de patates manasında kullanılır.
Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 yıl önce Peru'da gerçekleşmiş olmasıdır. Patatesi Avrupa'ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir. İsmini Quechua dilinden alan patates, aynı yıllarda İspanya'da ekilmeye başlandı. Patatesin ekimi 1540'larda Fransa'da başladı.
zaten tarih araştırmacılığı da yaptığımızda patatesin osmanlı döneminde ilk kez adının geçtiği eser ahmet vefik paşa'nın 1876 yılında kaleme aldığı lugat-ı osmanî adlı sözlüktür. burada "patata" şeklinde geçer yiyeceğin ismi.
Bulgarca ve Sırp-Hırvatça krumpír (“patates”) sözcüğünden alıntıdır. Bulgarca sözcük Almanca Grundbirne (“yer armudu, patates”) sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Almanca Grund (“yer”) ve Almanca Birne (“armut”) sözcüklerinin bileşiğidir.
Dünya genelinde bilinen 5000'e yakın patates türü varmış. Evet, yanlış duymadın tam tamına 5000. Say say bitmez. Küçük, büyük, tatlı, tuzlu olmak üzere sınıflandırılan patates, dünyanın birçok yerinde yetişebilirmiş.
Patatesi ilk olarak botanik literatürüne geçiren ise İsviçreli botanik ve anatomi bilgini Gaspard Bauhin. 1591'de Patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait olarak sınıflandırdığı bitkiye Latince “Solanum tuberosum” adını vermiş.
Örnek olarak kızartmalık kategorisi içinde, Agria, Bunba, Dorado, Fianna gibi tarım terminolojisi üzerinden isimlendirilen patatesler, bu türlerin sahip olduğu fiziksel özelliklerle birbirinden ayrılmaktadır.
Cırılmah - Cırılmak: Aşırı yüksek bir sesle bağırmak ya da ağlamak, ağlamanın giderek son haline gelmesi.
kor olim sene oğul. kör olayım sana oğlum.
Niğde ve Nevşehir en bilindik şehirlerdir. Konya, Afyonkarahisar, Kayseri, İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum gibi illeri sıralamak mümkündür. Bu iller dışında da patates yetiştiriciliği olmaktadır. Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir.
Kartof, Doğu Karadeniz bölgesinde patates bitkisine verilen isim olup, kartof (Sürmene, Çayeli), garduf (Giresun), gardubu (Ordu, Trabzon Şalpazarı), gardul (Torul), kartul (Yusufeli), kartol (Çaykara, Bayburt) formlarında bilinmektedir Ayrıca Anadolu'da gartof (Sivas), kartop (Bitlis), kartol (Van), kortol (Antalya), ...
Patates kelimesi Türkçe'de "kökleri yenen bir bitki, solanum tuberosum" anlamına gelir. Yeni Yunanca patátes πατάτες z sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Yeni Yunanca patáta πατάτα z "kökleri yenen bir bitki, solanum tuberosum" sözcüğünün çoğuludur.
Evde hobi olarak altın ayrıştırmaya çalışan Şahin ve Arlı, yaptıkları çalışmalar sonucunda evde her gün 1 gram altın elde etmeyi başardı. Çöp ve hurdacılardan topladıkları elektronik atıkları eve getirip ayrıştırarak sıvı haline getirdikleri altını çökerten Şahin ve Arlı, içi oyulmuş patatesin içine koyuyor.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
Kahvaltılarınızın vazgeçilmezi olacak patatesli omlet tarifinin videosuna mutlaka göz atmalısınız. İspanyol omleti olarak bilinen tortilla de patatas ve patatesli omlet böreği tarifleri de ilginizi çekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri