Ayrıca cildin ölü hücrelerden ve yağlardan temizlenmesine büyük ölçüde katkı sağlar. Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır.
Patates kızartması gibi kızartılıp tüketilen besinler çok yağlı olduğu için bağırsakları olumsuz etkileyebilir. Yağda pişmiş tüm kızartmalar ishal etkisi oluşturacaktır. Bu nedenle özellikle de sıcak yaz günlerinde bağırsakları daha fazla bozmamak için kızartmadan uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Sindirim Sağlığı: Patatesin içeriğindeki lifler, diğer sebzelerdeki liflere oranla vücutta daha yüksek çözünebilme özelliğine sahiptir. Patates lifleri ayrıca, bağırsak sağlığı için yararlı olan probiyotik görevi görür. Lifler, kabızlık ve hassas bağırsak sendromunu önlemede fayda sağlayabilir.
Sağlıklı ve yeni hücrelerin oluşmasını sağlayan B9 vitamini ile patates, kanser riskini önler. Hazımsızlık, şişkinlik ve özellikle de kabızlık gibi durumlarda bağırsaklarınızı patates yiyerek çalıştırabilirsiniz.
Sindirimi kolaylaştıran ve kabızlığı engelleyen mide sıvılarının salgılanmasını artırabilir. Yani kabızlık, iltihaplanma ve mide-bağırsak sorunlarına karşı yardımcı olabilecek patates, sindirim sistemini geliştirmede rol oynar.
İlgili 31 soru bulundu
Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderir.
CİNSEL GÜCÜNÜZÜ ARTIRMAK İÇİN İLACINIZ patates KIZARTMASI... 1 KAŞIK YAĞDA YAPILAN PATATES KIZARTMASI TARİFİ İÇİN TIKLAYIN! Sindirimi kolaylaştırır ve mide gazlarını giderir. Potasyumdan zengin, sodyumdan düşük olması nedeniyle kalp damar sağlığını korur ve tansiyon hastalığında faydalıdır.
Yağlı yiyeceklerin vücuttaki sindirimi daha uzun zaman alır ve bu durum dışkının sertleşmesine dolayısıyla da kabızlığa neden olabilir.
Kabızlıkta Hangi Besinlerden Uzak Durulmalıdır? Aşırı alkol tüketimi, gluten içeren gıdalar, işlenmiş tahıllar, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, kızarmış veya hazır yiyecekler ile fast food ürünleri kabızlığa yol açabilmektedir. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin bu gıdalardan uzak durmaları gereklidir.
Hamur işi diye adlandırılan yiyecekler (poğaça, börek vb.), kekler ve kurabiyeler yapılırken yüksek miktarda şeker ve yağ (margarin) kullanılır. Lif açısından oldukça fakir, basit karbonhidrat ve sağlıksız yağ açısından zengin olan bu tip yiyeceklerin sık tüketimi kabızlığa neden olabilir.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar. Kızarmış patatesi bu nedenle kontrollü bir şekilde tüketmek gerekir.
Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir.
Patates vücutta oluşan şişlik ve yanıklar için pratik bir çözümdür.
Patates kızartması sıklıkla tüketilmesi içerisinde toksik madde artışını kolaylaştırmaktadır. Patates tüketirken kızartma haricinde tüketilmesi sağlıklıdır. Patates kızartıldığında vitamin değerini kaybedebilmektedir.
Patates lif oranı çok yüksek gıdalardan biridir. Her öğünde tüketilmemek kaydıyla yemeklerde tercih edilebilir. Önerilen tüketim miktarı ise haftada bir veya ikidir. Tuvaleti tutmak çok kötü bir şeydir ve diyetin dışında kabız sebeplerinin en büyüklerinden de biridir.
Yüksek nişastalı gıdalarda bulunan akrilamid, ne kadar çok pişirilirse o kadar çok açığa çıkar. Bu nedenle patates kızartması , başta mide olmak üzere birçok kanser hastalığına yakalanma riskini artırır. Patates kızartması aynı zamanda damar sertliği ve tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara neden olur.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Çeşitli yeme bozuklukları, irritabl barsak sendromu, gebelik, sindirim sistemindeki sinirler ve kaslarda sorunlar, kolon kanseri, Parkinson hastalığı ya da multipl skleroz gibi nörolojik sorunlar ile az çalışan tiroid, ya da hipotiroidizm, gibi tıbbi sorunlar da kabızlık semptomuna neden olabilir.
Genellikle posadan zengin besinler (kurubaklagiller, meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir. Bu nedenle lif miktarı artırılmalı; beyaz ekmek ve işlenmiş tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagiller kullanılmalıdır.
Aynı zamanda yüksek oranda tüketimi ile beraber yine tavada yumurta yemek kabız yapar. Fakat dengeli ve düzenli bir şekilde tüketmenin kabızlık problemine çok fazla ortaya çıkarmayacağını söylemek mümkün. Yine de kabızlık potansiyeli yüksek olduğu için tavada yumurta çok fazla tüketilmemelidir.
Kabızlıkta faydalı olan elma, kuru incir, avokado, kuru erik, kuru kayısı, gül kurusu, hurma, keten ve chia tohumu, yeşil fasulye, ıspanak, barbunya ve tam buğday ekmeği gibi lifli gıdalar bağırsak hareketlerini iyileştiren ve kabızlığa iyi gelen besinlerdir.
- Yeşil yapraklı sebzeler; ıspanak, brokoli, lahana, pırasa, brüksel lahanası vb. sebzeler. Lif bakımından zengin olup kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır. - Baklagiller; bezelye, fasulye, mercimek vb. - Zeytin ve zeytinyağı; aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketilmesi bağırsakları yumuşatmaktadır.
Patates kızartmasını bir öğün değişimi olarak yediğinizde kilo aldırmayacaktır. Öğüne ilave olarak soslarla ve yanında farklı protein kaynakları ile tüketildiğinde size kilo olarak geri dönecektir. Diyetisyenler patates kızartması yenildiğinde bir öğün değişimi olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Diyette illa ki tüketilecekse uzmanlar, patatesin kızartma ile değil haşlama ile tüketilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Fast food türü patates kızartması, uzun zaman aynı yağ içinde durduğu ve devamlı ısıtılarak kızartıldığı için uzak durulmalıdır. Patates kızartması yerine patates haşlaması tercih edilmelidir.
Nasıl saklandığı ve nasıl pişirildiği de önemlidir. Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri