Patatesleri yıkadıktan sonra bir bezin üzerine yayarak sularını alın, Üzerine yeterli miktarda tuz ve 1 bardak unu dökerek harmanlayın, Unladığınız patatesleri bir süzgeçin içine alıp fazla ununu eleyin, Kızgın yağda kızartın.
Derin bir tavada yağı kısık ateşte yavaşça kızdırın. Yağ iyice kızdıktan sonra patatesleri içine atın. Yaklaşık 7 dakika boyunca ara sıra karıştırın ve tabağa alın. Patateslerin üzerine tuz serpip yanında ketçap ve mayonez ile servis edin.
Patatesler soyulur ve ince ince doğranır. Un ve baharatlar karıştırılıp doğranan patateslerle harmanlanır. Sıvı yağ kızdırılır ve patatesler kızartılır. Çıtır çıtır patatesler hazır.
Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız. Bunun için bir diğer yöntem de soda ve tuz ikilisinden yararlanmaktır.
Bir kasede tuz, karabiber, pul biber, sumak, biberiye ve kekik karışımı hazırlayın. Doğranmış patatesleri bu karışıma bulayıp harmanlayın. Ardından kızgın yağda kızartın. Servis tabağına kağıt havlu serin ve pişirdiğiniz patatesleri yağını çekmesi için havlunun üzerinde bekletin.
İlgili 25 soru bulundu
Hazırladığınız kajun baharatı, patatese en çok yakışan baharatların başında geliyor. Özellikle fırınlanmış patatese adeta cips lezzeti veren, bol baharatlı tadıyla yedikçe yediren şahane bir lezzete dönüşüyor. Bu nedenle cajun baharatı en çok fırınlanmış ya da kızarmış patateselere yakışıyor.
Baharatı için:
1tatlı kaşığıkuru fesleğen. 1tatlı kaşığıkuru kekik. 1çay kaşığıkimyon. 1tatlı kaşığıkarabiber.
Patateslerimizi bolca tuzlayıp nişastasını salmasını sağlamalıyız ki yağ çekmesin. Patateslerimizi güzelce durulayıp süzdürmeliyiz. Kızartma işlemine başladıktan sonra 15 dakika patateslerimize dokunmamalıyız, tenceremizi arada sallamalıyız.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz.
Beklettiğimiz patatesleri yıkayalım, süzdürelim ve kağıt havlu ile nemini iyice alalım. Yağını, tuzunu, baharatlarını ekleyip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye patatesleri dizelim. 200 derecede ısıttığımız fırında 20 dakika kadar pişirelim.
3. Sirkeli su alternatifi!
Soğuk su içerisine 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. Dilimlediğiniz patatesleri bu suyun içerisine aktarın. Kızgın yağ ile kızaran patatesler, sirkeli su ile çıtır çıtır olacak.
Patateslerinizin hepsini 1 kerede atmayın bölün 2 aşamada haşlayın, ve soğuk suya alın. Soğuk suda bir kaç dakika kaldıktan sonra tekrar bir soğuk sudan geçirin, patateslerinizin soğuduğundan emin olun ve süzgece alın. Teflon tavanıza sıvı yağı dökün ve kızgın yağa patateslerinizi yavaş olarak bırakın.
İçindekiler: Kurutulmuş sarımsak %22, kurutulmuş soğan %12, tatlı toz biber, karabiber, acı toz biber, kurutulmuş maydanoz, tuz %3, doğal mısır nişastası, bitkisel yağ (ayçiçek), zerdeçal. Rutubetsiz, serin, kuru ve ışık almayan yerde saklayınız. Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilmiştir.
Patatesleri kesip kızartın tavadan almaya yakın tuzunu ve baharatlarını da ekleyin eğer biraz da acı ilave etmek isterseniz pul yada karabiber eklemekten çekinmeyin. Etsiz yemeklere kekik kimyon olur mu? Demeyin denediğinizde güzel bir tat olacaktır . Afiyet olsun.
Dünya mutfağında yaygın olarak kullanılan Cajun baharat karışımı Türkiye'de ise çoğunlukla patates baharatı olarak kullanılmaktadır.İçindekiler:Kurutulmuş sarımsak ve soğan tozu,kurutulmuş kırmızı tatlı biber,acı pul biber,kekik,fesleğen,kimyon,tuz.
Ayrıca kızartma yaparken de içine su sıçramaması gerekir. - Yağa bir miktar un ilave etmek de etkili bir yol. Un kızarmış yağını yatıştırır ve sıçramayı engeller.
Tüm kızartma çeşitlerinde olduğu gibi, patates kızartmasında da zeytinyağı gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Çünkü zeytinyağı yanma derecesi yüksek, doğal ve bitkisel bir yağdır. Dolayısıyla zeytinyağıyla yapılan kızartma hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olacaktır.
Patates: Kızartma yapımında en çok kullanılan ürün patatestir. Patateslerin yağ çekmesini önlemek için, yeşillenmemiş patatesleri kullanın. Patatesleri önce soğuk suyun altında, sonrasında ise tuzlu suyun içinde bekletin. Böylece daha az yağ çekmelerini sağlayabilirsiniz.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Yapılışı: Tavada tereyağını eritin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun. Baharatlar ve tavuk suyunu ilave edin. Kıvam aldıktan sonra sıcak ya da soğuk olarak servis edin.
Neredeyse tüm baharatların sevgilisi olan patates, kimyonla da çok yakışır. Kolaylıkla hazırlanan bir patates salatası kimyonun aromasıyla taçlanır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu mutfağının bu nadide lezzeti, içerisindeki kimyon baharatı ile zirveye oynar ve tabii ki hazmı da kolaylaşır.
150 g. patates baharatı Plastik ambalajda. Patates, tavuk, et ve makarna ile kullanıma uygundur. İçindekiler: Tatlı kırmızı toz biber, tuz, kimyon, toz şeker, karabiber, soğan granül, sarımsak granül, kişniş, zerdeçal, kekik Koruyucu içermez. Bu üründen en fazla 20 adet sipariş verilebilir.
Patatesleri soyup ince ince dilimliyoruz. Sonra patatesleri yıkayıp bol suyun içinde 2 tatlı kaşığı tuz atıp bir saat kadar suda bekletiyoruz. Daha sonra süzgeçten geçirip suyunu çekmesini bekliyoruz ve bol kızgın yağda kızartıyoruz. Dışarda yemeye son afiyet olsun!
1. Dünya Savaşı sırasında Amerikan askerleri kızarmış patatesi tatma şansı buldu ve o lezzete resmen aşık oldular. Güney Belçika'nın baskın dili Fransızca olduğu için onları 'french fries' yani 'fransız kızartması' olarak adlandırdılar ve adı da öyle kaldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri