Prebiyotik besinler daha çok bitkilerde bulunur. Bunlara örnek olarak ise soğan, sarımsak, pırasa, patates, yer elması, enginar, karahindiba gibi kök sebzeler ve yulaf, çavdar, buğday gibi tahıllar verilebilir.
Muz, aynı zamanda bağırsaktaki probiyotik bakterileri besleyen prebiyotik olan fruktooligosakkaritlerin zengin bir kaynağı olup, bağırsak sağlığının düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Bağırsakların florasını koruyan probiyotikli gıdalar; kefir, ayran, yoğurt, turşu, fermente süt, turşu, tereyağı, şarap, keçi sütü, boza, şarap, şalgam, fermente soya ürünleri, bira mayası, bebek mamaları ve kimi meyve suları şeklinde sıralanabilir.
Sindirilemeyen besinlerdir. Probiyotikler ve prebiyotikler, bağırsak sağlığı için çalışırlar. Prebiyotikler, meyvelerde (yaban mersini, ahududu, armut, elma, muz, karpuz), sebzelerle (ıspanak, kale, pazı, brokoli, bezelye, pırasa, enginar, kuşkonmaz) ve tam tahıllarda (buğday, arpa, bulgur, yulaf) bulunur.
Vücuttaki yararlı bakteriler lifli besinlerden hoşlanıyor. Lif bakımından en zengin yiyecekler ise meyve, sebze ve tam tahıllardan oluşuyor. Sarımsak, yer elması, muz, elma, yaban mersini ve nohut Bifidobakteri gibi yararlı bakterileri besliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Bu Besinleri Tüketmeye Özen Gösterin. Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır ...
Elma sirkesi fermente bir ürün olmasından dolayı diğer fermente gıdalar gibi bağırsak dostu probiyotik bakteriler içerir. Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Her lifli gıda prebiyotik değildir*. Prebiyotik lifler elma kabuğu, muz, sarımsak, soğan, pırasa, yer elması, kuşkonmaz, baklagiller, özellikle fasulye çeşitleri, tam tahıllı gıdalar, yulaf, badem ve balda bulunur.
*Domates,enginar,sarımsak,soğan iyi birer prebiyotik kaynağıdır.
Soğan, çiğ veya pişmiş halde büyük bir prebiyotik kaynağıdır. Ve tabii ki tadına varmanın da sayısız yolu bulunmaktadır.
Turşu içinde bulunan yapısal özellikleri ile aslında antibiyotik özelliği sunmaktadır. Uzmanlar bu konuda özellikle antibiyotik yerine bireylerin turşu tüketiminin daha faydalı olacağına inanmaktadır. Bağırsaklar için oldukça faydalı olan turşu iyi bir probiyotik olarak yer almaktadır.
Sarımsak, aynı zamanda çok da iyi bir prebiyotik besin. Yani probiyotik denilen yararlı bakterilerin güçlü bir besin kaynağı.
Yanlış olan yoğurt içindeki bakteriler mide asidini geçemez, bağırsaklara çok az bir kısmı ulaşır. Ancak diğer açıdan yoğurt bağırsaklarda laktobasilleri artırarak prebiyotik etki yapar.
Başlıca prebiyotik gıdalar, sarımsak, soğan, kereviz, pırasa gibi sebzeler; muz, üzüm gibi meyveler, tam tahıl ürünleri, badem, ceviz, fındık ve kuru baklagillerdir.
Bu canlılık yüzdesi, yoğurt bakterilerinden yüksek ve Bifidobacterium bifidum ve Lactobacillus acidophilus gibi probiyotik bakteriler ile karşılaştırılabilir düzeydedir. Buna göre sofralık zeytinler, doğal probiyotik laktik asit bakterileri içeren süt ürünleri dışında bir alternatif probiyotik ürün olabilecektir.
Probiyotik Prebiyotik Derneği İkinci Başkanı ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü, yoğurtta bol miktarda probiyotik bulunduğunu söyleyerek sindirim ve boşaltım sistemi için probiyotiğin vazgeçilmez olduğuna dikkat çekti.
Son yıllarda, inülin tipi fruktanlar da sindirilemeyen oligosakkarit (prebiyotik) olarak sınıflandırılmıştır [26]. İnülin etkili sindirilemeyen gıda katkısı olan prebiyotiklerdir. Inülin, şeker ve yağ ikamesi özelliklerinden dolayı farklı gıdalarda kullanılır.
Tarhana hem probiyotik, hem de prebiyotik özellikler taşıdığı için “sinbiyotik” olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır.
Dolayısıyla içeriğindeki tüm bu kıymetli bileşenler sayesinde doğal/natürel zeytinyağı prebiyotik, antibakteriyel, antikanserojen ve antibiyotik etki gösteriyor.
Prebiyotikler Nedir? Prebiyotikler, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan, insan vücudunun sindiremediği besin lifleridir. Bağırsaklardaki yararlı canlı organizmalar (probiyotikler) için besin kaynağıdır.
Prebiyotikler bağırsak enzimlerince parçalanamayan doğal karbonhidratlardır. Bağırsaktaki bakterilerin gelişimini ve aktivitesini teşvik eder. Prebiyotik içeriği yüksek besinler hindiba, kuşkonmaz, yer elması, pancar, enginar, pırasa, sarımsak, soğan, muz ve baklagillerdir.
En iyi probiyotik tavsiyelerine gelecek olursak; Newvit, Alfrolex, Bactolac, Wellcare, NBL, Nature's Supreme, Enterogermina, Probien, The LifeCo bağırsaklara iyi gelen, düzenli kullanımda tam etki gösteren, rahat kullanımı olan, bağışıklık ve sindirim sistemini güçlendiren kaliteli probiyotik markaları olarak biliniyor ...
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
Sirke, asidik özelliği sayesinde vücutta yağ depolanmasını engelleyebilir. Özellikle sabahları aç karnına içilen sirkeli su, yağ yakımını hızlandırabilir. Ayrıca tok tutucu etkisi sayesinde kilo vermeyi destekleyen bir takviye olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri